Bitcoin, bilindiği üzere dijital bir para birimi ve bu durum, daha farklı depolanma ve kullanım alanlarını beraberinde getiriyor. Yani Bitcoin, alışılageldik kağıt para ya da madeni para gibi bir kullanım alanına sahip değil ve her şey dijital olarak geliştiriliyor.
Buna karşın 2013-2016 yılları arasında fiziksel Bitcoin ürünleri çok popülerdi. Özellikle de koleksiyoncular arasında bu parçalar deyim yerindeyse kapış kapış gidiyordu. Bitcoin’in o dönem fazla kimse tarafından bilinmediği dönemlerde, buna karşın fiziksel bitcoin ‘paralarının’ sayısı o kadar fazla olmuştu ki, kripto para araştırmacısı Elias Ahonen; bu ürünler ile ilgili bir kitap dahi yazdı!
Ravenbit, Alitin Mint, Cryptmint ve Titan Bitcoin gibi şirketlerin hepsi bu işe girmişti ancak regülatörler; para birimleri konusunda çok katı bir tavır takındığı için, bu şirketler birer birer kapanmak zorunda kaldı.
Öyle ki, bu şirketler arasında ciddi de bir üne sahip olan Japon Satori Coin, kullanıcılarına geçtiğimiz Nisan ayında FSA tarafından getirilen yasaktan dolayı operasyon durdurma kararı aldıklarını açıklamıştı.
Bu para birimleri, dijital manada da az da olsa bir gerçek karşılık içeriyordu ancak; elbette esas satış fiyatları, içlerindeki değerin çok daha fazlasıydı. Artık, regülatör kurumların göz açtırmadığı bu dönemlerde, görünüşe göre madeni Bitcoin ya da kağıt para Bitcoin’i gibi bir döneme damga vurmuş ürünler, geçmişin birer hediyesi olarak, tarih raflarındaki yerini alacak.