Geçtiğimiz ay Forbes, blokzinciri teknolojisi ile aktif olarak çalışan dünyanın en büyük şirketlerinden oluşan Blockchain 50 listesini yayınladı. Listede, her biri minimum 1 milyar doların üzerinde değere ve/veya satışa sahip blokzinciri startup şirketleri bulunmaktadır. Bu listedeki şirketlerin farklı eğilimlerini incelemek için biraz derinlemesine araştırma yapalım.
- En popüler geliştirme ortamları, bu şirketlerin 2/3’sinin kullandığı Ethereum ve Hyperledger Fabric şeklinde.
- Listedeki çoğu şirket birden fazla teknolojiyi kullanıyor.
- Dünya genelinde blokzinciri teknolojisine yapılan harcamanın 2019 yılında 2.9 milyar dolar olacağı tahmin ediliyor.
Platformlar
Ethereum, Forbes 50 listesindeki 22 şirket tarafından blokzinciri uygulamaları geliştirmek için kullanılıyor. Ethereum’un merkezi olamayan uygulamaları ve akıllı sözleşmeleri barındıracak şekilde tasarlanması bu durumu sürpriz olarak karşılamıyor. Ardından Linux Vakfı’nın geliştirdiği Hyperledger Fabric 21 şirket tarafından yakından takip ediliyor. Bu sistemin çekici tarafı hala açık kaynak olması, fakat izin gerektiren (permissioned) şekilde tasarlanmıştır. Hyperledger gibi büyük şirketler izin gerrektiren bir blokzincirini oldukça çekici buluyor, ancak Ethereum da ütopik kökenlerine rağmen benzer yapılandırmaları destekliyor.
Corda, 14 şirket ile bir sonraki en popüler platform. Corda, dünyanın en büyük 200 bankasından ve çok uluslu şirketlerinden oluşan R3 konsorsiyumu tarafından geliştirilmiş dağıtık defter teknolojisi (Distributed Ledger Technology-DLT)’dir. Dünya çapında 75 bankacılık ortağından “Bankalar Arası Bilgi Ağı” na güç veren JP Morgan’ın geliştirdiği Quorum Forbes Blockchain 50 listesindeki 11 şirket tarafından aktif olarak geliştiriliyor. Ethereum, Hyperledger ve Corda gibi Quorum da açık kaynak kodlu ve dünyanın her yerindeki geliştiriciler katkıda bulunuyor. Hyperledger’ın birincil destekçilerinden olan IBM’in kendi platformunda geliştirdiği 5 Forbes Blockchain 50 listesi var.
Bu 50 şirket arasındaki en ilginç eğilim, neredeyse hepsinin birden fazla blokzinciri ağında geliştirilmiş olmasıdır. Bu firmalar tekil bir teknoloji (Ant Financial veya Oracle gibi) üzerinde geliştirme taahhüdünde bulunmalarına rağmen, şimdilik çoklu platformlarla çalışarak riskten korunmak istemektedirler. Aşağıdaki resimde şirket logolarının birden fazla şemada/platformda olduğunu göreceksiniz.
Büyüme
Forbes 50’deki şirketlerin blokzinciri çalışmalarının yanı sıra, DLT’nin geliştirilmesi ve kullanılması için umut verici küresel eğilimleri mevcut. International Data Corporation’a göre dünya çapında blokzinciri geliştirme harcamalarının, 2018’de 1.5 milyar dolardan, bu yılın sonuna kadar %88 oranında artarak 2.9 milyar dolara çıkacağı öngörülüyor. Toplam harcamaların her yıl %76 oranında artarak 2022’ye kadar 14.4 milyar dolara ulaşması bekleniyor.
Bu yatırım, finansal hizmetler sektörü tarafından yönlendirilecektir. 2019’daki en popüler kullanım örneği, sınır ötesi ödemeler ve 450 milyon doların üzerinde yatırım yapılan anlaşmalardır. Ve mevcut verimsizlikleri gidermek için tasarlanan teknoloji, banka içi ve bankalar arası ödemelerde ve bireylerin yurtdışında önemli ölçüde daha ucuz fiyatlarla anında para gönderebilmeleri için kullanılabilir. Blokzinciri teknolojisinin kullanılması para gönderme piyasasının önümüzdeki üç yıl içinde 1 trilyon doların üzerine çıkmasına yardımcı olacak.
Bir sonraki en fazla yatırım yapılan bölge ticaret finansmanı ve ticaret sonrası işlem anlaşmalarıdır.
Bazı konsorsiyumlar eski sistemlerin verimsizliklerini azaltmak için DLT ve blockchain kullanmak için çalışıyorlar.
Blokzinciri yatırımında en hızlı büyümeye sahip alan, % 77.6 CAGR (yıllık bileşik büyüme oranı) olan imalat ve kaynaklar sektörüdür. Buradaki öncelikli çıkarlar varlık yönetimi, provenans (yani, bir şeyin nereden geldiği) ve kimlik yönetimidir.