Twitter’da kripto para paylaşımları yapan CoinKasif adlı hesap, “Gem araştırmalarının olmazsa olmazı “Blockchain Explorer” siteleri” adlı başlıkla takipçilerine nasıl araştırma yapacaklarını anlattı.
Bu site sayesinde; cüzdan hareketlerini inceleyebilir, transferleri takip edebilir, ağ üzerindeki istatistikleri inceleyebilir ve cüzdanlara alarm kurabilirsiniz.
- Siteye giriş yapıldığında kırmızı işaretli bölümde BNB’nin (bscscan olarak anlatıldığı için) genel bilgilerini ve sadece bu ağ üzerindeki Market Cap’ini görüyoruz. Araştırmalar için mavi işaretli bölgeden Tokens’e tıklayıp BEP-20 Tokens By MarketCap’i seçerek BSC ağındaki coin’leri piyasa değerlerine göre sıralayabilirsiniz.
- Bu kısımda sırasıyla; Fiyatlarını, yüzdelik değişimlerini, 24 saatlik hacimlerini, piyasa değerlerini ve Holder’larını görebiliyoruz.
- BEP-20 Tokens By MarketCap yerine, BEP-20 Tokens By Volume’u seçtiğinizde sırasıyla: Transfer hacimlerini, transfer miktarlarını, transfer yapan farklı cüzdan sayısını ve toplam transfer sayılarını görebiliyorsunuz.
- Rescources’e tıklayıp, Charts & Stats’ı seçerseniz, ağ hakkındaki istatistiki bilgileri grafik olarak görebilirsiniz.
- Bunları yorumlamak en önemli şeylerden biridir. Mesela “Average Gas Price Chart” grafiklerini kıyaslayarak o andaki işlem yapmanın en ucuz olduğu ağları bulabilirsiniz.
- “Unique Addresses Chart” grafiğinin büyüme hızına bakarak, ne kadar revaçta olduğunu ve bu ağdaki projelerin ne derece hızlı büyüyeceğini tahmin edebilirsiniz.
- Token incelemesi nasıl yapılır?
Öncelikle token’ın, CoinMarketCap’ten, Coingecko’dan ya da resmi sitesinden aldığınız akıllı sözleşme adresini mavi işaretli bölgeye yapıştırın. Bu sözleşmenin kendi sayfası, kırmızı işaretli bölgeden token için hazırlanmış sayfaya geçebilirsiniz.
- Kırmızı işaretli bölgede token’ın ne için kullanıldığı yazıyor. Mesela şu an incelenen GAMI Gaming token’mış ve kendi launchpad projeleri için kullanılıyormuş.
- Yeşil işaretli bölgede “FULLY DILUTED MARKET CAP” yazan bölümde toplam piyasa değerini görüyoruz. Aynı zamanda kaç kişinin cüzdanında bulunduğunu ve toplam arz miktarı bulunuyor.
- Sayfanın altındaki “Transfers” bölümünden token ile yapılan işlemleri görebiliyorsunuz.
Bu kısımda: ne işlem yapıldığı, yapılan işlemin ne zaman gerçekleştiği, hangi cüzdandan hangi cüzdana gönderildiği ve token cinsinden işlem boyutu yer alıyor.
- Burada gösterilen adresler kişilere ait değildir. Kırmızı işaretli bölgedeki adres 0x000…dEaD geri dönüşü olmayan bir adrese gönderildiğini yani token’ın yakıldığı gösterir.
Sarı işaretli bölge ise sözleşme adresleridir.
- Sağda bulunan “Analytics” sekmesine tıkladığınızda, o adreste gerçekleşen işlemler hakkında daha detaylı bilgi edinebilirsiniz. Cüzdanların ellerinde bulundurduğu token’ların zamana göre değişimini görebiliyoruz.
- Herhangi bir cüzdana tıkladığımızda o cüzdana ait BNB miktarını, cüzdandaki token sayısını ve bu token’ların dolar karşılığını görebiliyoruz.
Nerdeyse aynı şekilde; etherscan.io, tronscan.org, ftmscan.com, solscan.io adreslerinden de altyapısına göre bakabilirsiniz.