Bitcoin (BTC) ve kripto para piyasasında ciddi bir likidite kuraklığı yalanırken göstergeler 2020 yılında yaşanan boğa öncesi seviyeye geriledi.
On-chain analitik platformu Glassnode tarafından 11 Eylül tarihinde yayınlanan araştırma raporu, kripto para piyasasındaki likidite eksikliğini gözler önüne serdi. Sunulan verilere göre on-chain ve off-chain işlem hacimlerinin tarihi dip seviyelere geri çekilmesiyle birlikte piyasa ciddi bir likidite kuraklığına sürüklendi.
Analistler, içinde bulunduğumuz likidite kıtlığını Ekim 2020’deki boğa öncesi seviyelerine benzetirken piyasayı “aşırı ilgisiz ve can sıkıcı” olarak tanımladı. Söz konusu tanımlama akıllara bir boğa sinyali mi düşüncesini getirdi.
Bununla birlikte uzun vadeli Bitcoin yatırımcıların sakinliğini korumaya devam ettiği vurgulanırken kısa vadeli yatırımcıların “gerçekleşmemiş” büyük bir zararın eşiğinde konumlandığı öne çıkarıldı.
On-chain verilerine göre bu doğrultuda 155 günden uzun süredir Bitcoin tutan uzun vadeli yatırımcılar, 14,7 milyon BTC ile tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı. Öte yandan 155 günden daha kısa süredir Bitcoin tutan yatırımcı sayısı ise 2011’den bu yana en düşük seviyesine geriledi.
Para akışı durdu
Analistler Bitcoin, Ethereum (ETH) ve stablecoinler üzerindeki likidite akışının durduğunu ifade etti. Özellikle stablecoinlerin 2022 yılının Nisan ayından bu yana düzenli bir arz düşüşü yaşadığı belirtilirken bu durum TerraUSD (UST) ekosisteminin çöküşü başta olmak üzere bir dizi olaya bağlandı. En çok arz kaybeden iki stablecoin Binance USD (BUSD) ve USD Coin (USDC) olurken sırasıyla 20,4 milyar ve 16,7 milyar dolarlık net düşüşler gözlemlendi.
Sunulan güncel raporda, Bitcoin ve Ethereum’un 2023 yılının ilk aylarında sermaye girişi gördüğünü fakat ağustos sonundan bu yana nötr veya negatif bir sermaye akışına dönüldüğü kaydedildi. Analistler bu durumu net bir durgunluk işareti olarak nitelendirdi.
Öte yandan off-chain vadeli Bitcoin işlemlerinin hacmi de tarihi bir düşük seviyeye geriledi. Rapora göre bu veri 2022’nin en düşük seviyelerinden bu yana ilk kez 12 milyar dolara geriledi.