Güney Kore hükümeti ve kripto para borsaları arasındaki kriz, olumlu sonlanacak gibi görünüyor. Ülkenin en önemli bankalarından olan Shinhan Bankası’nın da aralarında bulunduğu 6 büyük
Güney Kore bankası, ülkedeki yerel kripto para borsalarında sanal hesaplarla kripto para ticareti yapılması konusunda destek vermeye hazırlanıyor.
Sanal Hesaplar Geri Döndü, İnsanlar Rahatladı
Güney Kore’deki yerel kripto para borsalarında her yatırımcı ve kullanıcı, ciddi miktarda devlet para birimi olan Kore Won’unu kolaylıkla hesaplarına geçirebilmek için bir sanal hesap sahibi oluyor. Bu hesapların varlığı sayesinde kullanıcılar ciddi vakit ve para kaybı yaşayacakları gerçek banka hesaplarından kripto para dönüşümü gibi olayları çok daha kısa sürelerde halledebiliyor.
Bu ay başında, tüm bu kripto para borsaları Güney Koreli yetkililer tarafından bu durumu gözden geçirme konusunda ültimatom almıştı. Özellikle de yerel finans otoriteleri tarafından yapılan bu istek sonucu Güney Koreli kripto para borsaları güvenlik sistemlerini gözden geçirmeye zorlanmıştı.
Kara para aklama ve terör finansmanı gibi konulara ek olarak vergi kaçırma konusundaki güvenlik sistemlerinin de denetlenmesini isteyen Güney Kore hükümeti, aynı zamanda yabancı yatırımcıların Kore merkezli borsalar kullanarak kripto para ticareti yapmasını da yasaklamak istemişti.
Kara para aklama sistemlerinin yeniden gözden geçirilmesi, ülkedeki sanal hesapların kapanacağı iddialarını da beraberinde getirmişti. Ülkedeki en büyük banka olan Kookmin Bankası, bu olay üzerine kripto para borsaalarına servis sağlamayacağını açıklamış ve bu durum kripto para kullanıcıları arasında ciddi bir tedirgenliğe sebebiyet vermişti. Sanal hesaplar kullanılarak yapılan kripto para ticaretinin kökten yasaklanacağı konusunda endişe yaşayan kullanıcıların bu korkusu daha sonra Güney Kore hükümetinin yaptığı açıklamalarla yok olmuştu.
Son dönemde de ülkedeki en önemli iki kripto para borsası olan Bithumb ve Korbit, yaptıkları açıklamalarda kara para aklama sisteminin değişmesi için bir takım değişiklikler yapılacağını açıkladı. Buna göre, ay sonundan itibaren yabancı yatırımcıların hiçbiri kripto para borsalarına Kore Won’u yatıramayacak veya bu borsalardan Kore Won’u çekemeyecek.
Korbit geliştirici ekibi aynı zamanda yaptıkları açıklamada Shinhan Bankası kullanan kripto para kullanıcılarının Şubat ayının başından itibaren ticarete başlayabileceklerini duyurdu. Yeni uygulamaya geçilen sistem, kripto para borsalarında uzun süredir ticaret yapan insanlara biraz rahatsız edici gelebilir ancak kripto para piyasası için olumlu bir adım olduğu kesin. İyi tarafından bakacak olursak, en azından Güney Kore yönetimi bir daha bankaları kripto para kullanımını yasaklamak ile tehdit edemeyecek ve piyasadaki spekülasyonlar bir miktar azalacak. Korbit ekibi, yaptıkları açıklamada ayrıca şunları da belirtti:
”Daha önce de belirttiğimiz gibi, kimlik tanıma ve kara para aklama konusunda ilerleme kaydedilmesi için, borsamızdaki para yatırma ve çekme sistemi Ocak ayı sonundan itibaren yenilenecek, eski sistem geçerliliğini yitirecektir.
Şubat ayı başından itibaren faaliyete geçecek yeni para yatırma sisteminden faydalanmak istiyorsanız, kendi resmi adınıza kayıtlı bir Shinhan Bankası hesabınızın olması gerekmektedir. Siz değerli müşterilerimiz ile, daha sonra konuyla ilgili yönlendirmeler sitemiz üzerinden paylaşılacaktır.”
Üstte de belirttiğimiz gibi Kookmin Bankası daha şimdiden kripto para borsalarına bu desteği vermeye başladı ve Shinhan, IBK, Nong Hyup, KDB Industrial ve Woori bankaları da yakın dönemde bu sisteme geçecek.
Kripto Para Ticaretinin Yasaklanması Gerçekçi Değil
Yerel olarak kripto para piyasalarını tümden yasaklamak gibi hem yasal olmayan hem de hoş karşılanmayacak bir değişiklik yapmak yerine, Güney Kore hükümeti daha akılcı ve pratik bir yöntemle paraların takibini kolaylaştıracak bir sistemin entegrasyonunu sağlamayı başarmış görünüyor. Son dönemde ciddi şekilde Bitcoin’in fiyatı üzerinde de çok direkt etki yapan bu yasaklama haberlerinin bitişi, kripto para piyasalarına eminiz ki derin bir nefes aldıracaktır. Zaten hükümet yetkilileri de, son dönemde bunun farkına varmış olacaklar ki, ülkenin Maliye yönetiminde söz sahibi olan önemli isimlerden Kim Sang Jo, geçtiğimiz günlerde ”Böyle bir yasaklamaya gitmemiz çok gerçekçi değil.” açıklamasını yapmıştı.
Jo, açıklamasında şunları kaydetmişti:
”Kripto paraları tümden yasaklamak gibi bir şey şu an söz konusu değil, zaten bu gerçekçi de değil. Elektronik ticaret yasalarına bakarsanız bizim hükümet olarak bırakın kripto para kullanımını yasaklamayı, borsaları kapatmaya dahi hakkımız yok.”
Güney Kore’nin sonunda hayata geçirdiği veya geçireceği bu hamleler ile birlikte daha güvenli ve rahat bir şekilde kripto para ticareti yapmak, ülkedekiler için mümkün olacak. Bu gelişmelerin Bitcoin fiyatını etkileyip etkilemeyeceği de merak konusu.