Site icon Koin Bülteni

Hazine ve Maliye Bakanlığı Kripto Para Çalışmalarının Detayını Vermedi

hazine-ve-maliye-bakanligi-koin-bulteni

Hazine ve Maliye Bakanlığı, Türkiye’de kripto paralar ile ilgili yapılan çalışmalar hakkında bilgi almak isteyen iki milletvekilinin sunduğu yazılı soru önergelerine, istenen bilgilerin “sırrın ifşaı kapsamında yer aldığını” belirterek yanıt verdi.

CHP Burdur milletvekili Dr. Mehmet Göker ve MHP Kahramanmaraş milletvekili Prof. Dr. Sefer Aycan, birbirlerinden farklı tarihlerde sırasıyla kripto para dolandırıcılığının önlenmesi için yürütülen çalışmalara ve Türkiye’deki kripto işlemlerine ilişkin bilgi almak için Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan’dan yanıt talep etti.

Dr. Göker’in önergesinde Hazine ve Maliye Bakanlığının kripto para dolandırıcılığını önlemek adına yapmayı planladığı herhangi bir yasal düzenleme olup olmadığı, kripto para borsalarının kimler tarafından nasıl denetlendiği gibi sorular yer aldı.

Prof. Dr. Aycan ise Türkiye’nin, Avrupa’da kripto para ile en fazla işlem yapılan ülke olduğu iddiasının gerçeği yansıtıp yansıtmadığını ve ülkemizde kripto para alışverişi işlemi yapan aracı kurum sayısının kaç olduğunu sordu.

Her iki milletvekiline de 9 Eylül’de Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan’ın imzasıyla verilen yanıtta, kripto paralar ile ilgili “yürütülen çalışmaların mahiyet ve detayına dair bilgilerin açıklanmasının 5549 sayılı Suç Gelirlerinin Aklanmasının Önlenmesi Hakkında Kanunun 22’nci maddesi uyarınca ‘sırrın ifşaı’ kapsamında yer aldığı” belirtildi.

Hazine ve Maliye Bakanlığı bünyesindeki Mali Suçları Araştırma Kurulu Başkanlığının, konuyla ilgili gerekli çalışmaları yürüterek bu çalışmaların sonuçlarını yetkili makamlara ilettiği açıklandı.

Mayıs 2021’de yürürlüğe giren bir yönetmelik, Türkiye’deki kripto varlık hizmet sağlayıcılarını Suç Gelirlerinin Aklanmasının ve Terörün Finansmanının Önlenmesine Dair Tedbirler Hakkında Yönetmeliğin 4. maddesinde sayılan yükümlülerin arasına koydu.

Exit mobile version