Site icon Koin Bülteni

Hindistan Başbakanı Halktan Özür Diledi

hindistan-kripto-para-yasak

Hindistan Hükümeti diğer pek çok hükümet gibi Koronavirüs ile mücadele edebilmek için radikal bir adım atmak zorunda kaldı. Hükümet geçtiğimiz günlerde ülke genelinde 3 haftalık bir sokağa çıkma yasağı ilan etti.

Hükümet bu kararı Koronavirüs pandemisini kontrol altına almak için attı ancak bu yasak birçok kişiyi olumsuz yönde etkiledi. Kimisi bu yasak yüzünden işini, gelirini kaybetti; kimisiyse ailesinden uzak kaldı.

Halktan Özür Diledi

Hindistan Başbakanı Narendra Modi, sokağa çıkma yasağıyla ilgili bir açıklama yaptı ve halktan özür diledi. Özellikle ülkenin düşük gelirli kesimine hitap eden Mori şunu söyledi:

“İnsanlar şimdi ‘bizi böyle zor durumda bırakan başbakan mı olur?’ diye düşünüyorlardır.”

Sokağa çıkma yasağının etkilediği herkesten “özür dilediğini” açıklayan Mori, hükümetin başka bir seçeneğinin olmadığını ve bu yasağın gerekli olduğunu vurguladı.

Halk Çaresiz

1.3 milyar nüfuslu Hindistan’da virüs henüz ABD’deki kadar hızlı bir şekilde yayılmıyor. Başbakan Mori’nin açıklamalarına göre hükümet, bu pandemiyi kontrol altına almak için sokağa çıkma yasağı ilan etmek zorundaydı. Ancak Hindistan’daki vatandaşlar bu yasak yüzünden oldukça zor bir durumda kaldılar.

Geçtiğimiz günlerde bu konuyla ilgili bir yazı paylaşmış ve Hindistan’daki işçilerin durumundan bahsetmiştik. Bu insanlar sokağa çıkma yasağı yüzünden para kazanamamak bir yana, ailelerinden de uzak kaldılar. Bu yüzden son zamanlarda Hindistan’daki birçok kişi sokağa çıkma yasağı olmasına rağmen memleketine dönmeye çalışıyor.

Bu insanların toplu halde yolculuk yapmaları elbette tehlikeli ve riskli. Ancak insanların da tıpkı hükümet gibi çaresiz kaldıklarını anlamak gerekiyor. Özellikle kuzey eyaletlerinde çalışan göçmen işçiler bir şekilde evlerine dönmeye çalışıyorlar. Reuters’ın haberine göre Uttar Pradesh’teki birçok göçmen işçi memleketine yürüyerek dönmeye çalışıyor. 28 yaşındaki Madhav Raj şunları söylüyor:

“Korona bizi öldürmeden önce yürümekten ve açlıktan öleceğiz zaten.”

Devlet Yardımı

Hindistan Hükümeti geçtiğimiz günlerde düşük gelirli vatandaşlara yardımcı olabilmek için 22.6 milyar dolarlık bir paket hazırladı. Ancak Hindistan’da yüz milyondan fazla kişinin kayıt dışı çalıştığını düşünürsek hükümetin bu paketinin yetersiz kalacağını söyleyebiliriz.

2019 yılında Nobel Ekonomi Ödülü’nü kazanan Abhijit Banerjee ve Esther Dufio da bu paketin yetersiz kalacağı görüşündeler. Bu iki isim, konu hakkında paylaştıkları yazıda şunları söylediler:

“Eğer devlet yardımlarını arttırmazsa tüketiciler arasındaki talep krizi çığ gibi büyüyecek ve insanların elinde yasaları çiğnemekten başka bir çare kalmayacak.”

Exit mobile version