Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Hong Kong’da Kripto Borsalarını Profesyonel Yatırımcılara Kısıtlama Önerisi

Hong Kong hükümeti, cuma günü yerel kripto para borsalarının lisanslandırılması ve yalnızca profesyonel yatırımcılara hizmet sunması yönünde kanun teklifinde bulunacak.

Hong Kong’daki kripto para borsaları, günümüzde tercih etmeleri halinde yerel regülatör Menkul Kıymetler ve Vadeli İşlemler Komisyonuna başvuruda bulunup, lisans alabiliyorlar. Bu uygulama, borsalar için zorunlu tutulmuyor.

Profesyonel yatırımcılarla kısıtlanabilir

Finansal Hizmetler ve Hazine Bürosu (FSTB), kripto para piyasasından temsilciler ile sektördeki regülasyonların nasıl şekillendirilebileceği konusunda geçen yıldan beri görüşmeler düzenliyordu.

FSTB’nin, bu görüşmeler sonucunda aldığı kararları cuma günü açıkladığı ve Hong Kong’daki kripto para borsalarına lisans koşulu getirilmesi yönünde bir kanun teklifi sunacağı aktarıldı. Yetkililer, “kripto para borsalarının, en azından ilk aşamalarda, sadece profesyonel yatırımcılara hizmet vermesinin” uygun olacağını düşünüyorlar.

Borsaların lisanslandırılmasına yönelik öneri, ilk olarak Kasım 2020’de gündeme geldi. Reuters’ın haberine göre FSTB, teklifin önümüzdeki 2021-22 meclis oturumunda yasalaşmasını bekliyor.

Hong Kong’daki yasalar uyarınca, bir şahsın profesyonel yatırımcı olarak değerlendirilebilmesi için 8 milyon Hong Kong doları (1.03 milyon USD) değerinde portföye sahip olması gerekiyor.

Faaliyetlerini durdurma yetkisi verilebilir

8BTC’nin haberine göre önerilen yasalar arasında, Menkul Kıymetler ve Vadeli İşlemler Komisyonuna lisanssız şekilde hizmet verdiği tespit edilen kripto para borsalarının (ve onlara bağlı kuruluşların) faaliyetlerini durdurma yetkisi vermek bulunuyor.

Lisansı olmadığı halde kripto para hizmeti sunanlara 5 milyon Hong Kong dolarına ve 7 yıla kadar varan para ile hapis cezası verilebileceği aktarıldı.

Yerli kripto para ve genel olarak finansal teknoloji kuruluşlarının, bireysel yatırımcıların bu uygulamalar yüzünden regüle edilmemiş platformlara yönelebileceği sebebiyle ilgili önerilere karşı çıktığı belirtildi.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!