Çinli yetkililerin kripto para borsası Huobi’ye karşı soruşturma başlattığına yönelik söylentilerin gölgesinde borsanın iflas etmiş olabileceğine yönelik iddialar alevlendi.
Kripto para piyasasında dolanan FUD hayaleti bu seferde Huobi’ye musallat oldu. Çinli haber muhabiri Colin Wu, uluslararası bir borsanın çok sayıda yöneticisinin Çin’de tutuklandığını söylemişti. Bunun Huobi olduğunun öne sürülmesi üzerine borsasının soruşturma altına alındığına yönelik söylentiler yatırımcıları paniğe sürükledi.
Söz konusu söylentilerin üzerine Kripto avukatı adam Cochran, Huobi’nin Tether varlıklarını işaret ederek borsanın iflas etmiş olabileceğini dile getirdi.
Binance’den USDT satışı
Kripto avukatı Adam Cochran, spekülasyonları körükleyerek borsanın Tether (USDT) varlıklarındaki eşitsizlikler nedeniyle iflas etmiş olabileceğini öne sürdü. Avukat tarafından iflasa yönelik işaret olarak kripto para borsası Binance’in yüklü USDT satışları gösterildi.
Cochran, Binance’in iflasa sürüklenen Huobi’nin durumundan haberdar olduğunu öne sürerek yapılan bu USDT satışlarını iflas süreciyle bağlantılı stratejik bir hamle olarak değerlendirdi.
Binance’in Tether’lerini iki nedenden dolayı sattığını düşünmüyorum: 1) Kontrol edebilecekleri ve kazanabilecekleri bir ortam yaratabilmek için USDT’yi devirmek istiyorlar. 2) Sun’ın iddia ettiği USDT’ye sahip olmadığını fark ederler ve kullanıcılar bunu öğrenirlerse borsadan kaçmak için topluca dump yapabilirler.
Huobi üzerinde bir rezerv kanıt incelemesi yöntemi olan “Merkle Tree Audit”i uyguladığını iddia eden Cochran, borsanın sadece 90 milyon dolarlık likiditesi kaldığını ifade etti.
Cochran buna ek olarak kullanıcılara ait Ethereum (ETH) bakiyelerinin Sun tarafından stETH’e dönüştürüldüğünü ve Huobi kullanıcıları tarafından tutulduğuna inanılan toplam 141.000 ETH’nin yalnızca yarısının Sun’ın hesaplarında bulunduğunu iddia etti.
Cochran her ne kadar bir iflas senaryosu çizmiş olsa da on-chain veriler ile söylemleri arasında göz ardı edilemeyecek bir tutarsızlık bulunuyor.
On-chain veriler Huobi’deki toplam varlıkların %20,32’sinin yerel token HT’den ve %26,5’inin TRX’ten oluştuğunu gösteriyor. Borsanın, kendi çıkardığı tokenlara bu derece bağımlı olması geçtiğimiz yıl iflas eden FTX’i hatırlatıyor. İflas sonrası dosyalarda FTX’in elindeki varlıkların ciddi bir bölümünün yerel token’ı FTT’den oluştuğu anlaşılmış ve yaşananların perde arkası bir nebze netlik kazanmıştı.
Bununla birlikte FTX’den farklı olarak Huobi’nin elinde 886,92 milyon doları Bitcoin (BTC), 48,27 milyon doları Tether (USDT) ve 5,41 milyon doları USD Coin (USDC) olmak üzere yaklaşık 1 milyar dolarlık likiditesi yüksek varlık bulunuyor.
Fon çıkışları hızlandı
Her ne kadar ortada dolanan söylentilerin henüz net bir temeli olmasa da Çin tarafından gelen bu kötü atmosfer yatırımcıları korkutmaya yetti. On-chain analiz platformu Nansen.ai’den alınan verilere göre Huobi’nin stablecoin rezervleri son 1 haftada %33 değer kaybederek 44,8 milyon dolar azalırken borsadan net çıkış 73,3 milyon dolara dayandı.
Öte yandan on-chain analiz firması DeFiLlama’nın verileri ise Huobi’deki toplam rezervin 2023 yılının başından bu yana 600 milyon dolar azalarak 3,1 milyardan 2,5 milyara düştüğünü gözler önüne serdi.
Söz konusu çıkışların spekülasyonların ardından hızlanması kripto avukatı Cochran’ın ifadelerini güçlendirir nitelikte bulunuyor.