ICO sektörünün 2017 yılında sahip olduğu hype, adeta eşsiz ve benzersizdi. Birçok proje, ortaya gerçek manada hiçbir şey koymadan, milyonlarca dolar yatırım topluyordu. Ancak elbette her çılgınlığın olduğu gibi bunun da bir sonu oldu ve yatırımcılar artık akıllandı. Bu durum da, aslında ICO modeli ile yatırım toplama metodunun sonu oldu denebilir.
Ondan sonra ise sektör, bu sefer de IEO metodu ile çalkalanmaya başladı. Birçok borsa, Binance’in açtığı bu yolda aktif bir şekilde IEO platformları açarken, birbiri ardına projeleri listeleme başladı. Bu metod da, başlangıçta ciddi manada kar getirse de, son IEO’ların kar oranı düştü ve hatta IEO’lar zarar yazmaya bile başladı.
Konuyla ilgili olarak bir araştırma yapan Coincodex firması, 77 projeyi çok yakından inceledi. Yapılan araştırmada, bu projelerin yüzde 66’sının tokenlerinin değer düşüşü yaşayıp, yatırımcısını belirli oranlarda zarara uğrattığı ifade edildi.
Bu noktada kar getiren projeler elbette ki var ancak Coincodex firmasının da ifade ettiği gibi, aynı zaman zarfı içerisinde Bitcoin’in tam üç katlık bir artış yaşadığı göz önüne alınırsa, aslında IEO metodunun pek de mantıklı olmadığı (en azından ilk birkaç proje dışında) ortaya çıkıyor.