IMF’den Bitcoin ve Altcoinleri İçeren Rapor: Yeni Nitelendirme Yapıldı! isimli makale Akın Akalın tarafından hazırlanmış ve koinbulteni.comda yayınlanmıştır.
]]>
IMF’den Bitcoin ve Altcoinleri İçeren Rapor: Yeni Nitelendirme Yapıldı! isimli makale Akın Akalın tarafından hazırlanmış ve koinbulteni.comda yayınlanmıştır.
]]>IMF, Bitcoin’in Peşini Bir Türlü Bırakmıyor: El Salvador’u Bir Kez Daha Uyardı isimli makale Selim Kuşçu tarafından hazırlanmış ve koinbulteni.comda yayınlanmıştır.
]]>IMF yetkilileri tarafından yapılan açıklamaya göre El Salvador hükümeti, yürürlükte olan Bitcoin mevzuatının kapsamını daraltmalı ve Bitcoin ekosisteminin denetimini artırmalı.
Reuters tarafından aktarılan bilgilere göre IMF sözcüsü, El Salvador’un ayrıca vatandaşların Bitcoin’e olan maruziyetini de kısıtlaması gerektiğini dile getirdi.
El Salvador, Bitcoin’i Eylül 2021’de yasal bir para birimi olarak tanıdı ve bunu yapan ilk ülke oldu. El Salvador’un rezervlerinde günümüzde 5.892 Bitcoin bulunuyor. Güncel fiyatlarla bunlar, yaklaşık 360,5 milyon dolara denk geliyor.
IMF’nin El Salvador hükümetine verdiği mesaj, şaşırtıcı değil. IMF ve El Salvador hükümeti, bu konuyu Bitcoin’in yasal bir ödeme aracı olarak tanındığı tarihten bu yana görüşüyor.
IMF yetkilileri, Kasım 2021’de yaptıkları açıklamada El Salvador’u Bitcoin’in para birimi olarak kullanılmaması gerektiği konusunda uyarmış, bu ekosistemi daha katı şekilde denetlemeye çağırmıştı. Ocak 2022’de de benzer bir açıklama yapıldı.
El Salvador Devlet başkanı Nayib Bukele, yakın zamanda yaptığı açıklamalarda Bitcoin’in umdukları kadar yaygın bir şekilde benimsenmediğini söylemişti.
IMF, Bitcoin’in Peşini Bir Türlü Bırakmıyor: El Salvador’u Bir Kez Daha Uyardı isimli makale Selim Kuşçu tarafından hazırlanmış ve koinbulteni.comda yayınlanmıştır.
]]>IMF ve El Salvador Hükümetinden Bitcoin Görüşmesi: Ekonomik Riskler Tartışıldı isimli makale Selim Kuşçu tarafından hazırlanmış ve koinbulteni.comda yayınlanmıştır.
]]>Salı günü yapılan IMF açıklamasında, “Kamu maliyesini güçlendirme, banka rezerv tamponlarını artırma, yönetişim ve şeffaflığı geliştirme ve Bitcoin kaynaklı riskleri azaltmaya yönelik politikalara odaklanan bir IMF destekli program için müzakerelerde ilerleme kaydedildi” denildi.
BM finansal ajansı, El Salvador yetkilileriyle ülkenin kamu borcunu istikrara kavuşturmayı amaçlayan politikaların tartışıldığını bildirdi. Bu politikalar arasında, Bitcoin’in ülke içinde yasal para birimi olarak yönetilmesi ve hükümetin elinde tuttuğu yaklaşık 5.750 Bitcoin’in (mevcut fiyatlarla 328,6 milyon dolar değerinde) yönetimi yer alıyor.
“Bitcoin konusunda birçok risk henüz gerçekleşmemiş olsa da, şeffaflığı artırmak ve Bitcoin projesinden kaynaklanabilecek potansiyel mali ve finansal istikrar risklerini azaltmak için daha fazla çaba gerektiği ortak bir şekilde kabul ediliyor. Bu ve diğer kilit alanlarda daha fazla müzakere gerekmekte” ifadesi eklendi.
IMF ekibi, uzun vadeli istikrar ve refahı sağlamak için El Salvador yetkilileriyle yakın iş birliğini sürdürmeyi hedeflediğini belirtti. IMF’nin başlangıçtaki odak noktası, kritik sosyal ve altyapı harcamalarına yer açarken kamu maaşlarını güçlendirmek.
Salı günü yapılan açıklamada, ülkenin finansal sistem rezerv tamponlarını kademeli olarak güçlendirmeye yönelik bir plan geliştirme konusunda ilerleme kaydedildiği, IMF ve diğer çok taraflı kalkınma bankalarından potansiyel destek ile hükümetin iç finansmana bağımlılığını azaltma çabalarının yer aldığı belirtildi.
IMF ve El Salvador Hükümetinden Bitcoin Görüşmesi: Ekonomik Riskler Tartışıldı isimli makale Selim Kuşçu tarafından hazırlanmış ve koinbulteni.comda yayınlanmıştır.
]]>IMF Araştırmasına Göre Bitcoin Ana Akımda Yer Bulabilir isimli makale Selim Kuşçu tarafından hazırlanmış ve koinbulteni.comda yayınlanmıştır.
]]>Bitcoin kullanımının ülkeden ülkeye nasıl değiştiğinin incelendiği raporda Bitcoin’in özellikle sermaye kısıtlamalarının olduğu, ekonomik olarak izole durumda olan ülkelerde önemli bir finansal araç olduğu ortaya kondu.
Bitcoin’in sermaye girişinin düşük olduğu yerlerdeki yurt dışı işlemlerinde yoğun şekilde kullanılıyor olması, insanların onu baskıcı koşullardan çıkmak ve global piyasalara erişmek için kullandığını gösteriyor.
Bitcoin’in ABD’deki benimsenme oranı, gelişmekte olan birçok ülkeye kıyasla çok daha düşük bir seviyede. ABD pazarında hala geleneksel yatırım araçları baskınken Bitcoin, Venezuela ve Ukrayna gibi ülkelerde çok daha yaygın şekilde benimseniyor.
IMF araştırmacıları, “ABD’de spot Bitcoin ETF’lerinin onaylanması, Bitcoin’in ana akım finansal operatörler tarafından -dolaylı yoldan olsa bile- gitgide daha fazla kullanılacağı anlamına gelebilir.” dedi.
IMF Araştırmasına Göre Bitcoin Ana Akımda Yer Bulabilir isimli makale Selim Kuşçu tarafından hazırlanmış ve koinbulteni.comda yayınlanmıştır.
]]>IMF Başkanı: Dijital Paralar, Fiziki Paraların Yerini Alabilir isimli makale Selim Kuşçu tarafından hazırlanmış ve koinbulteni.comda yayınlanmıştır.
]]>IMF Başkanı Georgieva, dünya genelinde pek çok merkez bankasının araştırdığı ve itibari paranın tokenlaştırılmış karşılığı olan merkez bankası dijital paralarını (CBDC) yorumladı.
Avrupa Merkez Bankası’ndaki bazı yetkililer, CBDC’lerin fiziki paranın yerini alabileceğine şüpheyle yaklaşsa da IMF Başkanı, bunu bir ihtimal olarak görüyor. Georgieva:
“CBDC’ler, (parayı) dağıtıma sürmenin maliyetli olduğu ada ekonomilerinde fiziki paraların yerini alabilir. Gelişmiş ekonomiler için esneklik sunabilirler. Ayrıca az sayıda vatandaşın banka hesabının olduğu yerlerde finansal katılımı iyileştirebilirler.”
IMF Başkanı, CBDC’lerin nasıl uygulamaya konacağıyla ilgili hala “çok fazla belirsizlik” olduğunu söylese de, “geri dönülecek dönemde olmadığımızı” belirtti.
Kamu sektörünün CBDC’ler ve bunlarla ilgili platformlar için “hazırlanması” gerektiğini söyleyen Georgieva, bu platformların özellikle sınır ötesi ödemelere yönelik tasarlanması gerektiğini çünkü bu işlemlerin günümüzde “pahalı ve yavaş” olduğunu söyledi.
IMF Başkanı: Dijital Paralar, Fiziki Paraların Yerini Alabilir isimli makale Selim Kuşçu tarafından hazırlanmış ve koinbulteni.comda yayınlanmıştır.
]]>IMF’den Dolar İçin Türk Lirası Tahmini: Bu Tarihte 120 TL’ye Ulaşabilir! isimli makale Akın Akalın tarafından hazırlanmış ve koinbulteni.comda yayınlanmıştır.
]]>IMF 10 Ekim tarihinde yayınladığı “Küresel Ekonomik Görünüm” raporunda, Türkiye ile ilgili dikkat çeken tahminlere yer verdi. IMF, daha önceki yıllarda da olduğu gibi Türkiye için dolar tahmininde bulundu.
Raporda yer alan verilere göre IMF, 2022 yılında 15 trilyon Türk Lirası (TL) olan milli gelirin,
IMF, beklenen milli gelir doğrultusunda ise dolar/TL kurunun,
Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Strateji ve Bütçe Başkanlığı, 2024, 2025 ve 2026‘yı kapsayan yeni bir Orta Vadeli Program kapsamında dolar/TL kurunun beklenen seviyelerini açıklamıştı.
Türkiye’nin Orta Vadeli Program kapsamında dolar/TL beklentisi 2024 yılında 36,8, 2025 yılında 43,9 ve 2026 yılında 47,8 seviyesi olarak duyurulmuştu.
IMF’den Dolar İçin Türk Lirası Tahmini: Bu Tarihte 120 TL’ye Ulaşabilir! isimli makale Akın Akalın tarafından hazırlanmış ve koinbulteni.comda yayınlanmıştır.
]]>IMF Kripto Paralar Yasaklanmamalı Dedi: Uzun Vadede Çözüm Değil! isimli makale Hasan Küçük tarafından hazırlanmış ve koinbulteni.comda yayınlanmıştır.
]]>IMF 22 Haziran tarihinde resmi web sitesi üzerinden yayınladığı raporda, Latin Amerika ve Karayipler’deki (LAC) kripto para ve dijital merkez bankası parası (CBDC) kullanımına değindi. Kurum, regülasyon tavsiyelerini yinelerken yasaklamanın uzun vadede etkili olmayabileceğini de öne sürdü.
IMF, ilgili ülkelerde kripto para kullanımının LAC ülkelerinde vatandaşlara çeşitli hizmetlerin sağlanması konusunda kolaylık sağladığını öne sürdü. Brezilya, Kolombiya ve Ekvador gibi kripto regülasyonları konusunda çalışmaları devam eden ülkelerde kripto kullanımının bankacılık erişimi olmayan vatandaşlara bu konuda erişilebilirlik sağladığı bildirildi. Ayrıca bu ülkelerin kripto benimsenme oranı konusunda dünyanın ileri gelen ülkelerinden olduğuna dikkat çekildi.
Öte yandan bölgede kripto paralara karşı tutumun da farklılık gösterdiği vurgulanırken El Salvador’un Bitcoin’i (BTC) yasal ödeme aracı olarak kabul edişine karşın Arjantin ve Dominik’de kripto varlıkların yasaklı olduğu ifade edildi. IMF, LAC’deki 19 yargı bölgesinin 12’sinin kripto para konusunda bir düzenlemeye sahip olduğunu veya üzerinde çalıştığını bildirdi.
IMF, LAC bölgesindeki birçok merkez bankasının CBDC’leri benimsediğini veya bu konuda planları olduğunu ifade ederken iyi tasarlanmış bir CBDC’nin finansal katılımı ve verimliliği artırabileceğinin altını çizdi. Kurum bu noktada çeşitli riskler nedeniyle kripto para kullanımını yasaklamanın uzun vadede en iyi seçenek olamayabileceğini şu ifadelerle belirtti:
Birkaç ülke, riskleri nedeniyle kripto varlıkları tamamen yasaklamış olsa da bu yaklaşım uzun vadede etkili olmayabilir. Bölge bunun yerine vatandaşların karşılanamayan dijital ödeme ihtiyaçları da dahil olmak üzere kripto talebinin itici güçlerini ele almaya ve kripto varlık işlemlerini ulusal istatistiklerine kaydederek şeffaflığı artırmaya odaklanmalıdır.
Yine de beraberinde getirdiği avantajlara karşın kripto varlıkların LAC ülkeleri için pek çok finansal risk ve zorluk barındırdığı da değinilen detaylar arasında yer aldı.
IMF Başkanı Kristalina Georgieva geçtiğimiz şubat ayında Hindistan’da gerçekleşen G20 toplantısında yaptığı konuşmada, kripto para birimlerinin yasaklamak yerine düzenlenmesini tercih edeceklerini belirtmişti.,
IMF Kripto Paralar Yasaklanmamalı Dedi: Uzun Vadede Çözüm Değil! isimli makale Hasan Küçük tarafından hazırlanmış ve koinbulteni.comda yayınlanmıştır.
]]>IMF Küresel Bir CBDC Platformu Üzerinde Çalışıyor isimli makale Hasan Küçük tarafından hazırlanmış ve koinbulteni.comda yayınlanmıştır.
]]>Reuters’ın haberine göre IMF Başkanı Kristalina Georgieva 19 Haziran tarihinde yaptığı konuşmada, CBDC’ler ve tokenize varlıklar aracılığıyla uluslararası ödemelerin gerçekleştirilebilmesi adına “XC” isimli küresel bir platform üzerinde çalıştıklarını açıkladı.
Georgieva CBDC’lerin parçalanmış ulusal planlar olmaması, daha verimli ve adil sistemler için ülkeler arası birlikteliğin sağlanması gerektiğini dile getirdi. CBDC’lerin daha ucuz ve verimli bir ödeme sistemi olduğuna dikkat çeken başkan, bu yöntemle ödemelerin daha hızlı gerçekleşebileceğinin de altını çizdi.
Georgieva halihazırda 114 merkez bankasının CBDC çalışmaları yürüttüğünü belirterek alandaki ilerlemelere dikkat çekerken 10 tanesinin çalışmalarını sonuçlandırmak üzere olduğunu da açıklamalarına ekledi.
İş birliği konusunda ülkelerin ortak bir regülatif çerçeve katmanında da birleşmesi gerektiğini öne süren Georgieva, ortak bir platform üzerinde uzlaşılamamanın muhtemelen kripto para birimleri tarafından doldurulacak bir boşluk yaratabileceğine işaret etti.
Bunun yanı sıra CBDC’lerin muhteviyatına da değinen Georgieva, CBDC’lerin varlıklar tarafından desteklenmesi gerektiğini ifade ederken kripto para birimlerinin varlıklar tarafından desteklenmesi halinde yatırım fırsatı olduğunu aksi takdirde spekülasyon aracı olacağının altını çizdi.
Öte yandan IMF Para ve Sermaye Piyasaları Departmanı Yöneticisi Tobias Adrian, üzerinde çalışılan platformun kripto para sektörünün beklediği küresel ödeme platformundan oldukça uzak bir noktada konumlandığına dikkat çekti.
Adrian, ortak bir CBDC platformu ihtiyacının mevcut ödeme yöntemlerinin yavaşlığı ve opaklığından kaynaklandığını belirtti. Adrian ayrıca XC’nin kullanımı sayesinde her yıl ödemelerden kaynaklanan 45 milyar dolarlık maliyetin bir kısmından tasarruf edilebileceğinin de altını çizdi.
Yönetici, IMF’in XC için blockchain teknolojisi yerine dağıtılmış defter teknolojisini (DTL) kullanmayı planladığını dile getirirken blockchain’in kullanılmama sebepleri olarak güvenlik, verimlilik ve maliyetler gösterildi. İş kanıtı sisteminin (PoW) enerji maliyetlerini artırdığına değinilirken hisse kanıtı sisteminin (PoS) ise yüksek maliyetli ve test edilmemiş olduğu dile getirildi.
Adrian ayrıca platformun operatör tarafından yönetileceğini belirtirken katılımcı ülkelerin platform üzerinde kara para aklama ve sermaye kontrolleri uygulayabileceğine dikkat çekti.
IMF Küresel Bir CBDC Platformu Üzerinde Çalışıyor isimli makale Hasan Küçük tarafından hazırlanmış ve koinbulteni.comda yayınlanmıştır.
]]>IMF Kripto Paraları Yasaklamak Değil, Düzenlemek İstiyor isimli makale Hasan Küçük tarafından hazırlanmış ve koinbulteni.comda yayınlanmıştır.
]]>Bloomberg’ün haberine göre IMF Başkanı Kristalina Georgieva Hindistan’daki G20 toplantısı öncesinde yaptığı konuşmada, Birleşmiş Milletler’in finans kurumunun kripto paralara karşı tutumuna değindi. Başkan, kurumun Bitcoin ve kripto paraların yasaklanması yerine uygun bir düzenlemeye tabi tutulmasını tercih ettiğini belirtirken risklerin büyümesi durumuna karşı yasaklama seçeneğini de masada tutacaklarını aktardı.
Georgieva, kripto para birimi ekosisteminin düzenlenmesinden yana olduklarını belirtirken tüketici korumasının ve finansal istikrarın güvenliğinin bu sektöre dair alınacak kararlarda öncelikli kriterler olacağını söyledi.
Başkan verdiği bir röportajda, kripto para sektöründe kategorizasyon konusunda hala büyük kafa karışıklıkları olduğuna dikkat çekti. Farklı özelliklere sahip varlıklar arasındaki ayrımı netleştirmenin kurumun öncelikli hedefi olduğunu belirten başkan, şu ifadelerde bulundu:
Öncelikli hedefimiz, devletler tarafından desteklenen Merkez Bankası Dijital Parası (CBDC) ile halka açık kripto paralar ve stablecoinler arasındaki ayrımı belirginleştirmek.
Georgieva, tam teminatlı stablecoinlerin ekonomi için oldukça iyi bir alan yarattığını belirtirken tam teminatsız veya teminatsız kripto varlıkların yüksek riskli bir alan olduğuna dikkat çekti ve para olmadıklarını dile getirdi.
Başkan, ayrıca kurumun yakın tarihte ülkelere kripto paralara karşı tutumuna dair 9 maddelik eylem planı açıkladığı bir makaleye atıfta bulunarak kripto para birimlerinin desteklenmedikleri için yasal para birimi statüsüne erişemeyeceklerini öne sürdü.
IMF, Finansal İstikrar Kurulu ve Uluslararası Ödemeler Bankası’nın (BIS) 2023 yılının ikinci çeyreğinde regülatif çerçeveye dair yönerge yayınlamaya hazırlandığı da belirtildi.
IMF Kripto Paraları Yasaklamak Değil, Düzenlemek İstiyor isimli makale Hasan Küçük tarafından hazırlanmış ve koinbulteni.comda yayınlanmıştır.
]]>IMF’den Bitcoin’e Geçit Yok: Kripto Paralar İçin 9 Maddelik Eylem Planı isimli makale Hasan Küçük tarafından hazırlanmış ve koinbulteni.comda yayınlanmıştır.
]]>IMF 23 Şubat tarihinde resmi web sitesi üzerinden yayınladığı açıklamada, 9 maddelik eylem planını duyurdu.
IMF’nin paylaştığı 9 madde içerisinde en dikkat çeken başlıklar arasında kripto paraların yasal para birimi olarak tanınmasının küresel riskler barındırdığını ifade etmesi yer aldı. Kurum genel olarak tamamen yasaklanma yerine kontrollü bir izolasyonu önerse de bazı üyeler tamamen yasaklanmanın en iyi seçenek olduğunu öne sürdü. Öte yandan kurum koordineli bir regülasyonun önemini de vurguladı.
Kurum kripto paraların yasal olarak tanınmasının getirdiği en büyük problemlerden birinin ülkelerin parasal egemenliğini riske atması olduğunu dile getirdi. Yasal para birimi olarak kabul edilmiş bağımsız kripto paraların ülkelerin finansal istikrarını sağlamak için sıkça başvurduğu kurumları olan merkez bankalarının etkinliğini sınırladığına dikkat çeken kurum, bu konu üzerinde merkez bankalarının ellerindeki kontrolü kaybetmemesi gerektiğini savundu.
Hindistan Merkez Bankası (RBI) Başkanı Shaktikanta Das da geçtiğimiz günlerde benzer açıklamalarda bulunmuş ve kripto paraların para politikalarını baltaladığını iddia etmişti.
Kurum kripto paraların doğası gereği mobilitesinin yüksek olmasından kaynaklanan küresel bir “bulaşma riskine” sahip olduğunu ifade etti. Yasal statü verilmesinin yalnızca ilgili ülkeleri değil pek çok farklı ülkeyi de etkileyebileceğini öne süren IMF, yasal statülerin sermaye akışını değiştirmek, mali riskleri şiddetlendirmek, yasa dışı finansal faaliyetleri artırmak gibi pek çok risk barındırdığının altını çizdi.
IMF kripto paraların sınır ötesi yapısına dikkat çekerek riskleri sınırlandırmak, geleneksel finansal sistemi ve finansal istikrarı korumak adına tüm düzenleyici kurumların koordineli çalışmasının bir gereklilik olduğunu öne sürdü.
Koordineli regülasyon politikasının yalnızca geleneksel finans kuruluşları tarafından değil kripto para sektörü aktörleri tarafından da desteklendiği biliniyor. Binance CEO’su Changpeng Zhao (CZ) geçmişte pek çok kez ülkelerin koordineli bir şekilde düzenleyici çerçeve oluşturmasının güvenli bir kripto para ekonomisi için hayati öneme sahip olduğunu vurgulamıştı.
IMF’nin ana konu başlıkları haricinde ülkelere verdiği diğer tavsiyeler arasında kripto paraları yasaklamak yerine, doğalarını izleyip analiz etmek, kurumlar tarafından kontrol altında tutmak ve net bir vergi politikası belirlemek gibi başka tavsiyeler de yer aldı. IMF, kripto paraların riskler barındırmasına rağmen ülkelere bu ekosistemin barındırdığı teknolojiyi anlamalarını ve kullanmalarını tavsiye etti.
IMF’den Bitcoin’e Geçit Yok: Kripto Paralar İçin 9 Maddelik Eylem Planı isimli makale Hasan Küçük tarafından hazırlanmış ve koinbulteni.comda yayınlanmıştır.
]]>IMF’den Kripto Regülasyonları Hakkında Çağrı: “Küresel Çerçeveye” İhtiyaç Var isimli makale Hasan Küçük tarafından hazırlanmış ve koinbulteni.comda yayınlanmıştır.
]]>IMF Sermaye Piyasaları Departmanı 20 Eylül tarihinde IMF’nin resmi web sitesi üzerinde yayınladığı raporda, küresel bir regülatif çerçevenin piyasalara düzen getireceğini, yatırımcıların ve tüketicilerinin güvenini kazanacağını ve faydalı inovasyonların gelişmesine yardımcı olacağını ifade etti.
Küresel regülasyon durumu incelendiğinde bazı ülkelerin regülasyonlarını tamamlamak üzereyken bazılarının henüz tartışmaya bile başlamadığından bahseden departman, birbirinden kopuk olarak çıkarılan regülasyonların, varlıkların yalnızca daha serbest alanlara göç etmesine neden olduğunu belirtti. Raporda, dijital varlık piyasalarının sürekli gelişen ve farklı teknolojilerle oluşturulan bir piyasa olduğunu bu yüzden regülasyonların eski usullerle başarılı olamadığı belirtildi. Dijital varlık sektörünün geleneksel raporlama gerekliliklerine tabi olmamalarının da veri toplama konusunda regülatörlere sorun çıkardığını ifade eden rapor, veri eksikliğinin regülasyonun işlevselliği için büyük bir problem olduğunu öne sürdü.
Öte yandan departmana göre regülatörlerin dijital varlık sektörüne bakışları da küresel regülasyonun karşısında bir problem olarak yer alıyor. Sektörün fazla geçişken olması, varlıkların regülatif çerçevede daha katı ülkelerden serbest ülkelere rahatça akmasına ve esasında yükün belirli regülatörlerde yoğunlaşmasına neden oluyor. Bu kapsamda departman, finansal güvenlik açısından da ortak regülasyonun gerekli olduğunu iddia ediyor.
IMF’den Kripto Regülasyonları Hakkında Çağrı: “Küresel Çerçeveye” İhtiyaç Var isimli makale Hasan Küçük tarafından hazırlanmış ve koinbulteni.comda yayınlanmıştır.
]]>IMF’e Göre Kriptoda Yaşanan Kriz Geleneksel Piyasalara Sıçramayacak isimli makale Hasan Küçük tarafından hazırlanmış ve koinbulteni.comda yayınlanmıştır.
]]>IMF’nin yılda iki kez yayımladığı ve küresel ekonomiye dair projeksiyonlarını paylaştığı değerlendirme raporunda kripto piyasalardaki krize ve iflaslara da yer verdi. Kurum, Ukrayna savaşı ve küresel enflasyonun kontrol altına alınamaması durumunda, dünyanın 50 yılın en kötü ekonomik resesyonunun eşiğine gelebileceği uyarısında bulunurken kripto piyasalarındaki krizin bulaşıcı olmadığını açıkladı.
Raporda verilen bilgilere göre, 2021 kasım ayında başlayan ve 2 trilyon dolarlık piyasa değerinin silinmesine neden olan krizin, geleneksel piyasaları etkilememesinin en büyük sebebi kripto piyasaların hala oldukça izole olmasıdır. Kripto paralar 2020 sonuna dek çoğunlukla kendi aralarında değiştirilebilen ve borsaların dışında kullanılamayan varlıklardı ancak 2021’in başında finans piyasalarına entegre olurken sahip oldukları riskler de aşamalı olarak finans piyasalarına entegre olmuştur. İstikrar komiteleri ise bu yeni risklerin varlığından memnun değiller ancak piyasalar arası geçişkenlik çoktan müdahale edilebilecek seviyeleri aşmıştır.
IMF, piyasalar arası geçişkenliğin artmasının ve TerraUSD, Three Arrows Capital (3AC) gibi büyük iflasların kimi regülatörleri, piyasa üzerinde daha fazla kontrol sahibi olmaları konusunda tahrik ettiğini ifade ediyor.
IMF’e Göre Kriptoda Yaşanan Kriz Geleneksel Piyasalara Sıçramayacak isimli makale Hasan Küçük tarafından hazırlanmış ve koinbulteni.comda yayınlanmıştır.
]]>