Uluslararası Para Fonu (IMF) Bitcoin (BTC) ve kripto paraların yasal para birimi olarak tanınmasının küresel riskler barındırdığını belirterek 9 maddelik eylem planını açıkladı.
IMF 23 Şubat tarihinde resmi web sitesi üzerinden yayınladığı açıklamada, 9 maddelik eylem planını duyurdu.
IMF’nin paylaştığı 9 madde içerisinde en dikkat çeken başlıklar arasında kripto paraların yasal para birimi olarak tanınmasının küresel riskler barındırdığını ifade etmesi yer aldı. Kurum genel olarak tamamen yasaklanma yerine kontrollü bir izolasyonu önerse de bazı üyeler tamamen yasaklanmanın en iyi seçenek olduğunu öne sürdü. Öte yandan kurum koordineli bir regülasyonun önemini de vurguladı.
Parasal Egemenliği Riske Atıyor
Kurum kripto paraların yasal olarak tanınmasının getirdiği en büyük problemlerden birinin ülkelerin parasal egemenliğini riske atması olduğunu dile getirdi. Yasal para birimi olarak kabul edilmiş bağımsız kripto paraların ülkelerin finansal istikrarını sağlamak için sıkça başvurduğu kurumları olan merkez bankalarının etkinliğini sınırladığına dikkat çeken kurum, bu konu üzerinde merkez bankalarının ellerindeki kontrolü kaybetmemesi gerektiğini savundu.
Hindistan Merkez Bankası (RBI) Başkanı Shaktikanta Das da geçtiğimiz günlerde benzer açıklamalarda bulunmuş ve kripto paraların para politikalarını baltaladığını iddia etmişti.
Yasal Statü Küresel Riskler Barındırıyor
Kurum kripto paraların doğası gereği mobilitesinin yüksek olmasından kaynaklanan küresel bir “bulaşma riskine” sahip olduğunu ifade etti. Yasal statü verilmesinin yalnızca ilgili ülkeleri değil pek çok farklı ülkeyi de etkileyebileceğini öne süren IMF, yasal statülerin sermaye akışını değiştirmek, mali riskleri şiddetlendirmek, yasa dışı finansal faaliyetleri artırmak gibi pek çok risk barındırdığının altını çizdi.
Koordineli Bir Düzenleyici Çerçeve Oluşturulmalı
IMF kripto paraların sınır ötesi yapısına dikkat çekerek riskleri sınırlandırmak, geleneksel finansal sistemi ve finansal istikrarı korumak adına tüm düzenleyici kurumların koordineli çalışmasının bir gereklilik olduğunu öne sürdü.
Koordineli regülasyon politikasının yalnızca geleneksel finans kuruluşları tarafından değil kripto para sektörü aktörleri tarafından da desteklendiği biliniyor. Binance CEO’su Changpeng Zhao (CZ) geçmişte pek çok kez ülkelerin koordineli bir şekilde düzenleyici çerçeve oluşturmasının güvenli bir kripto para ekonomisi için hayati öneme sahip olduğunu vurgulamıştı.
İzleyin, Kontrol Altında Tutun ve Vergilendirin
IMF’nin ana konu başlıkları haricinde ülkelere verdiği diğer tavsiyeler arasında kripto paraları yasaklamak yerine, doğalarını izleyip analiz etmek, kurumlar tarafından kontrol altında tutmak ve net bir vergi politikası belirlemek gibi başka tavsiyeler de yer aldı. IMF, kripto paraların riskler barındırmasına rağmen ülkelere bu ekosistemin barındırdığı teknolojiyi anlamalarını ve kullanmalarını tavsiye etti.