2 Temmuz tarihinde yapılan bir duyuruya göre, İngiltere Gıda Standartları Kurumu (FSA), blockchain teknolojisi kullandığı bir pilot projeyi başarı ile tamamlamış. Bu, gıda sektöründeki uyumu sağlamak için blockchain kullanılan ilk olay özelliğini taşımakta.
Pilot proje bir sığır kesimevinde gerçekleştirilmiş olup, proje boyunca hem FSA hem de kesimevi yetkilileri gıda tedarik zincirindeki şeffaflığı arttırabilmek amacıyla veri erişimine sahipti. Temmuz ayında FSA çiftçilerin kendi çiftliklerindeki hayvanlar hakkındaki verilere ulaşabilmesini sağlayacak başka bir pilot projeyi daha denemeyi düşünmekte. Bilgi Yönetimi başkanı Sian Thomas konu hakkında şunları ifade etti:
”Bizim amacımız endüstri içerisindeki teorik olayları bir gerçekliğe dönüştürecek veri standartları oluşturmaktı ve blockchain teknolojisinin özellikle bu alan için işe yaradığını görmek çok mutluluk verici oldu. Bence şu an endüstri ve hükümetin birlikte çalışıp bu yaklaşımı genişletmesi için büyük fırsatlar var.”
FSA gelecekte bu programı başka tesislerde de kullanmayı planladıklarını ifade etti. Kurum, blockchain’in kalıcı olarak uygulanması için bunun pilot projedeki gibi sadece inceleme sonuçlarını toplama veya bunların dağıtımını sağlama gibi değil de, direkt olarak endüstri tarafından yürütülen bir girişim olması gerektiğini vurguladı.
Blockchain sağladığı envanter yönetimi ve daha yüksek verimlilik olanakları ile, tedarik zinciri sektöründe ivme kazanmaya devam ediyor. Yakın zamanda içerisinde Walmart, Nestlé SA, Dole Food Co., Driscoll’s Inc., Tyson Foods Inc., ve Unilever NV gibi büyük firmaların da yer aldığı bir grup IBM ile bir araya gelip gıda tedariğini takip etmek amaçlı bir program başlatmışlardı.
Geçen ay Microsoft, tedarik zinciri takip hizmetleri sunan Ardents ile beraber içerisinde yapay zeka ve blockchain kullanımı olan yeni bir ürün takip platformu geliştirme kararı almıştı. Söylenenlere göre bu platform, ürünün ilk tedarik edildiği yerden bütün tedarik zinciri boyunca nerelere gittiğini takip edecek ve bir uçtan diğer uca takip edilebilirlik sağlayacak. Bu özellik de kullanıcıların tek bir ürünü bile bütün süreç boyunca takip edebilmesini mümkün kılacak.