İngiltere hükümeti, kripto paraları yeni bir mülkiyet türü olarak tanımlamaya hazırlanıyor.
İngiltere hükümeti, kripto varlıkları resmen bir mülkiyet türü olarak tanımlamayı amaçlayan bir yasa tasarısını Parlamento’ya sundu. Eğer kabul edilirse, bu yasa dijital varlıklara kişisel mülkiyet haklarının tanınmasını sağlayacak “üçüncü bir mülkiyet türü” getirecek.
Adalet Bakanlığı’ndan Devlet Bakanı Heidi Alexander, Çarşamba günü yayımlanan basın açıklamasında, daha önce dijital varlıkların İngiliz ve Galler mülkiyet yasaları kapsamında kesin bir şekilde yer almadığını ve bu durumun sahiplerini hukuki belirsizlik içinde bıraktığını aktardı.
Bu yasa tasarısının “İngiliz tarihinde bir ilk” olduğunu belirten bakanlık, İngiltere’de şu anda iki ana mülkiyet kategorisi olduğunu vurguladı: “mülkiyetteki şeyler” (altın, para, arabalar gibi) ve “eylemdeki şeyler” (borçlar, hisseler gibi).
Yeni yasa ile dijital varlıklara kişisel mülkiyet hakkı kazandırmak amacıyla üçüncü bir mülkiyet kategorisi eklenmesi planlanıyor.
Alexander, bu yasa tasarısının İngiltere’nin “küresel kripto yarışında öncü konumunu” koruması ve daha fazla iş yatırımı çekmesi amacıyla hazırlandığını söyledi. Basın açıklamasına göre, kripto paralar İngiltere ekonomisine yıllık 34 milyar sterlin katkı sağlıyor.
İngiltere’nin kripto sektörüne yaklaşımının zaman zaman değişken olduğunu belirten Alexander, eski Başbakan Rishi Sunak gibi üst düzey yetkililerin ülkeyi dijital varlık merkezi haline getirme arzusu taşıdığını, ancak aynı zamanda Finansal Davranış Otoritesi gibi düzenleyici kurumların kripto yatırımları konusunda sık sık uyarılarda bulunduğunu vurguladı.
Bakanlık, bu yasa tasarısının 2023 yılında Hukuk Komisyonu tarafından yayımlanan ve dijital varlıkların ne “mülkiyetteki şeyler” ne de “eylemdeki şeyler” olarak sınıflandırılabileceğini, ancak yine de mülk olarak kabul edilmesi gerektiğini savunan rapor üzerine hazırlandığını aktardı.