Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

(IOT) IOTA

[one_fifth padding=”5px 5px 5px 5px”]

Başlangıç Tarihi:
17/07/2016
Twitter:
@iotatoken
Website:
Iota
Kapasite:
2,779,530,283

[/one_fifth]

[four_fifth_last padding=”5px 5px 5px 5px”]

Hakkında

IOTA, bloksuz Tangle’ın icadı ile birlikte blockchainin ötesine geçen açık kaynaklı, dağıtılmış bir cüzdan protokolüdür. IOTA Tangle, işlemlerde herhangi bir ücret almayan ve ağda saniyede kaç işlemin onaylanabileceğine ilişkin sabit bir sınırlamaya sahip olmayan, kuantum korumalı, yönlendirilmiş ve döngüsüz bir grafiktir. Bununla birlikte çıktı, ağdaki etkinlik ile birlikte büyüyor. Yani bu durum ne kadar fazla aktivite, o kadar hızlı ağ anlamına geliyor. Blockchain mimarisinden farklı olarak IOTA, kullanıcılar ve doğrulayıcılar arasında herhangi bir ayrım yapmıyor. Daha doğrusu doğrulama, defteri kullanmanın içsel bir özelliği. Bu yöntem sayesinde de merkezileşme önlenmiş oluyor. Sonuç olarak IOTA başlangıçta ortaya çıkan Internet of Things’in (IoT-Nesnelerin Interneti) omurgası olarak hizmet etmeye odaklanmıştır.

Özellikleri

Mikro İşlemler
İlk kez gerçek anlamdaki mikro hatta nano işlemler, IOTA Tangle mimarisi sayesinde geliştiricilere hem IoT (Nesnelerin Interneti) hem de internet üzerindeki uygulamaları için yepyeni bir takım araçlar sağladı. Bu sayede engelleyici ücretlerin bulunduğu imkansızlıklar ülkesinde yaşayan şirketler için yeni iş fırsatları oluşmaya başladı.

Veri Aktarımı
IOTA’nın en temel özelliklerinden bir tanesi veriyi Tangle yoluyla aktarma yeteneğidir. IOTA size çeşitli seçenekler sunarak cihazlar arasında güvenli ve doğrulanmış iletişim kanalları kurmayı mümkün kılar. IOTA üzerinden aktarılan tüm veriler tamamen doğrulanmış ve kurcalamaya karşı korumalı hale gelmiştir. Böylece yapılan saldırıları da imkansız hale getirmiş oluyor.

Oylama Sistemi
IOTA, IoT (Nesnelerin Interneti) için benzersiz bir şekilde uygun olsa da Tangle sayesinde özellikle eDevance için güvenli veri iletimini içeren çeşitli kullanım fırsatları sunuyor. Bu sektörün önemli bir kısmını e-oylama oluşturuyor. Oylama alanıyla ilgili araştırmalar, halihazırda birçok şirket ve akademisyen tarafından çoktan başlatıldı.

Maskeli Mesajlaşma (MAM)
IOTA çekirdeğinin ilk genişletilebilir modülü olarak MAM (Masked Messaging), düğümlerin (node) tamamen doğrulanmış ve şifrelenmiş bir şekilde Tangle üzerinden veri alışverişi yapmasını sağlıyor. Böylece de cihazlarınızın daha sonra analiz edilmeye hazır olarak Tangle aracılığıyla kuantum korumalı güvenlik ile değerli ve hassas verileri iletebileceği anlamına geliyor. MAM, bir radyona benzer bir şekilde, birden çok tarafla kolayca veri paylaşmayı mümkün kılıyor. Bu sayede birden fazla taraf frekansınıza kolayca bağlanabilir ve yayındaki verileri rahatlıkla alabilir.

Çip ile Kiralama
Bütün dünya araç ve konaklama gibi alanlarda paylaşım ekonomisini benimserken IOTA, içinde çip bulunan her şeyin gerçek zamanlı olarak kiralanabileceği yepyeni bir alan oluşturuyor. Eşyalarımızın çoğu, sahip olduğumuz zamanın büyük bir çoğunluğunda boşta kalıyor. Ancak IOTA sayesinde aletleriniz, araçlarınız, bisikletleriniz ve hatta dronelarınız ya da bunların yanında bilgisayar depolama alanınız, hesaplama gücünüz ve internet bant genişliğiniz gibi hizmetleriniz de zahmetsiz bir şekilde kiralanabiliyor.

Grafik


[/four_fifth_last]