Al Jazeera tarafından yapılan bir habere göre İran, bir süredir geliştirdiği devlet destekli dijital paranın tanıtımını bu hafta içerisinde yapabilir.
Geçtiğimiz yılın kasım ayından bu yana ABD’nin yaptırımlarıyla mücadele eden ve küresel finans sisteminden adeta dışlanan İran, bir süredir kendi dijital parasını geliştiriyor.
İran’daki bankalar, ABD ve diğer ülkeler tarafından uygulanan yaptırımların bir sonucu olarak küresel bir ödeme sistemi olan SWIFT’e erişemiyorlar. İran’daki yetkililer, riyal destekli bir dijital para oluşturarak bu sorunu çözmek istiyorlar.
Al Jazeera tarafından yapılan bir habere göre İran Hükümeti, bu hafta Tahran’da gerçekleşecek olan Elektronik Bankacılık ve Ödeme Sistemleri konferansında bu dijital parayla ilgili yeni bir duyuru yapabilir.
İran’ın geliştirdiği dijital paranın ölçeğine dair henüz kesin bir şey bilinmiyor. Ülkedeki yetkililerin bu dijital parayı büyük çaplı, küresel kullanımlar için mi yoksa yerel kullanımlar için mi kullanacakları belli değil.
İran’daki Radfa adlı bir şirkette Blockchain geliştiricisi olarak çalışan Yashar Rashedi, hükümetin oluşturacağı dijital paranın merkezi olacağını ve bu yüzden “Bitcoin‘in yerini alamayacağını” söylüyor ve şöyle ekliyor:
“Merkez bankası destekli dijital paralar geniş kitleler tarafından kullanılmasalar bile özellikle merkezi bankalarla işbirliği yapmak zorunda olan startuplar ve geliştiriciler için faydalı olabilirler.”
ABD tarafından uygulanan yaptırımlar yalnızca İran’ı değil Venezuela ve Rusya gibi ülkeleri de dijital para konusunda yeni adımlar atmaya itiyor. Venezuela bundan birkaç ay önce Petro adı altında kendi dijital parasını oluşturdu. Rusya‘da geliştirileceği söylenen kripto ruble projesinin ise en azından birkaç yıl daha faaliyete geçmeyeceği düşünülüyor.