Site icon Koin Bülteni

İran Siber Güvenlik Otoritesi, Coinhive ”Crpytojacking” Yazılımdan En Çok Etkilenen Ülkeleri Açıkladı

coinhive kripto para madenciliği

coinhive kripto para madenciliği

İran’ın ulusal siber güvenlik otoritesi 8 Ekim tarihinde yaptığı bir duyuru ile, kötü amaçlı bir ‘Cryptojacking‘ yazılımı olan Coinhive‘ın en çok kurbana ulaştığı ülkeleri açıkladı.

İran menşeli siber güvenlik firmasının 2017 yılındaki kötü amaçlı yazılım raporuna göre,Brezilya en çok etkilenen ülkelerin başında geliyor. Latin Amerika ülkesi tamı tamına 81.000 defa Coinhive tarafından zarar gören kullanıcılara ev sahipliği yapmakta. İkinci sırada ise 29.000 kurban ile Hindistan, daha sonra 23.000 kurban ile Endonezya geliyor. İran ise listenin alt sıralarında sadece 11.000 kurbana sahip.

Gizlilik odaklı kripto para birimlerinin piyasa hacmine göre en büyüğü olan Monero (XMR) madenciliği yapmak için kullanılan Coinhive, geliştiricilere özel bir API opsiyonu ile belirli bir internet sayfasının ziyaretçilerinin bilgisayarında onların izni olmadan kripto para madenciliği yapılabilmesinin önünü açıyor. Söz konusu sürece kısaca Cryptojacking denilmekte.

Mayıs ayında yapılan bir araştırmaya göre, dünya çapında 300 internet sayfasının giriş yapan kişilerin bilgisayarının Coinhive yazılımı ile etki altına alınmasını sağlayacak kötü amaçlı bir kod barındırdığı saptanmıştı. Çok yakın bir zamanda söz konusu yazılım dünyaca ünlü bir oyun olan League of Legends’ın Filipinler resmi internet sayfasında bulunmuş ve silinmişti. Japonya polisi ise Coinhive’ın kötü amaçlı yazılım olarak kullanıldığı bir cryptojacking davasını hala soruşturma sürecinde tutuyor.

CERTCC siber güvenlik birimi özellikle İran konusunda en çok zararın Tahran şehrine verildiğini ve 606 kişinin bundan etkilendiğini belirtti.

 

Exit mobile version