İsrail Merkez Bankası, dijital merkez bankası paralarına (CBDC) yönelik yürüttüğü test çalışmalarının ölçeğini genişletmeyi planlıyor.
Uygulamaya konup konmayacağı konusunda henüz nihai bir kararın alınmadığı dijital şekel için araştırmalar hızlanıyor.
Bloomberg’in aktarımına göre İsrail Merkez Bankası, resmi para birimi şekelin CBDC olarak dijitalleştirilmesi halinde karşılaşılabilecek sonuçlarla ilgili sektörden paydaşlarla görüşmelere başladı.
Dünya genelinde Türkiye dahil olmak üzere CBDC’ler üstünde çalışan pek çok ülkeden biri olan İsrail, dijital merkez bankası paralarıyla ilgili çalışmalarını 2018 yılında başlatıp durdurmuş, bu çalışmaları 2020 yılında devam ettirme kararı almıştı.
Olası bir dijital şekel projesi için Ethereum blockchaininde bir test çalışması düzenleyen İsrail Merkez Bankası, bu projenin risklerini ve faydalarını değerlendirebilmek için daha farklı testler yürütmeyi planlıyor.
Merkez bankasının dijital şekel projesinden sorumlu ismi Yoav Soffer, “Şu anda dijital şekel projesine ayırdığımız gerek maddi kaynakları, gerek insan kaynaklarını artırıyoruz. Dijital şekelin ödeme teknolojileri sektöründeki rekabeti ve inovasyonu artırmak için büyük bir potansiyeli bulunuyor.” açıklamasında bulundu.
İlgili paydaşlarla yürüttükleri görüşmelere değinen Soffer, “Özel sektördeki çok, çok fazla kurum yaptığımız çalışmalara katkıda bulunmak istiyor. Adımlarımızı atıp neye, ne zaman ihtiyacımız olduğunu göreceğiz.” dedi.
İsrail Merkez Bankası, dijital şekelle ilgili yaptığı değerlendirmelerde bunun ülke ekonomisini, ödeme sistemlerini, yerel bankaları ve piyasaları nasıl etkileyeceğini göz önüne alıyor. Merkez bankasının Mayıs 2021 tarihli raporunda, dijital şekel projesinin “finansal istikrar ve parasal egemenlik bakımından risk teşkil eden unsurları azaltabileceği” belirtilmişti.