Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

İşte Hal Finney’nin 2008’deki Bitcoin Yorumu

Bir Twitter kullanıcısı Bitcoin arşivlerini incelerken ünlü yazılımcı Hal Finney’nin 2008 yılında yolladığı bir e-postaya rastladı. Satoshi Nakamoto ile ilk Bitcoin işlemini gerçekleştiren isim Hal Finney gönderide, Bitcoin için “umut verici bir fikir” olarak bahsediyordu.

Bir Twitter kullanıcısı Bitcoin arşivlerini incelerken bulduğu e-postayı takipçileri ile paylaştı. İletiyi gönderen isim efsane bilgisayar programcısı Hal Finney e-postada, erken dönemde Bitcoin hakkındaki görüşlerini dile getiriyor. Satoshi Nakamoto’dan Bitcoin kabul ederek, ilk Bitcoin işlemi gerçekleştiren taraflardan biri olan Hal Finney; yolladığı iletide sözlerine “Bitcoin çok ümit verici bir fikir” diyerek başlıyor. Finney, ağın güvenliğini katılımcıların harcayacağı CPU gücüne dayandırma fikrini sevdiğini de ekliyor.

hal-finney-bitcoin

Finney 2008 yılında Bitcoin’i geleneksel paralardan çok altına benzetti

Bitcoin’in gelişmesinde oldukça önemli bir yere sahip ünlü yazılım geliştirici Hal Finney, Kasım 2008’de yolladığı e-posta ile erken dönem Bitcoin destekçilerinden olduğunu bir kez daha gösterdi. Finney, Bitcoin için umut verici yorumunda bulunduktan sonra, Wikipeadia’nın da başlangıçta işe yarayacağını düşünmediğini fakat sonrasında büyük bir başarı sağladığını belirtiyor. Bitcoin’in de geleneksel yöntemleri devirebilecek modern bir kavram olduğunu söyleyerek tıpkı Wikipedia gibi başarıya ulaşabileceğini dile getiriyor.

Finney 2008 yılında attığı e-postada Bitcoin’in üretim hızının öngörülebilir olmasına ve yozlaşmış taraflardan etkilenmeyen, taklit edilemeyen bir yapısı olmasına övgüde bulunarak; potansiyel bir değer deposu olduğunu belirtiyor. Bitcoin’in bu yapısı ile fiat para birimlerinden çok altına benzediğini de söylüyor.

Szabo’nun Bit Gold’u için Bitcoin çözümü

Bitcoin’in erken dönemlerinde BTC’yi geleneksel paralardan çok altına benzeten Hal Finney, Nick Szabo’nun yıllar önceki “Bit Gold” çalışmasına da atıfta bulunuyor. Bitcoin’in Szabo’nun “Bit Gold” makalesinde bahsedilen sistemin bir uygulaması olabileceğini öne sürüyor.

Finney iletisinde yazdığı üzere 2008 yılında, ağır çalışan ve anonimlik sağlamayan sistemlerin yerine hızlı ve anonim ödeme sitemi planları oluşturulabileceğini söyleyen Szabo’nun makalesine hak veriyor. Bu düşünceye öneri olarak da Bitcoin’i gösteren Finney, belirtilen mekanizmaların ötesinde anonimliğe izin vermek için Bitcoin’in kullanılabileceğini savunuyor.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!