İsveç Finansal Piyasalar Bakanı Asa Lindhagen, kripto para düzenlemesi için uluslararası boyutta çalışmaların sürdüğünü ve İsveç’in yerel kripto para borsaları için bazı standartlar hazırlama aşamasında olduğunu açıkladı.
Türkiye’de kripto para için vergi ve düzenleme çalışmaları Hazine ve Maliye Bakanlığı koordinasyonunda devam ederken, buna paralel bir süreç İsveç’teki finans otoriteleri tarafından da yürütülüyor.
Bloomberg’in salı günkü haberine göre kendi dijital merkez bankası parası (CBDC) için araştırmalar yapan İsveç, kripto para borsaları için de yeni uygulamalar getirmeye hazırlanıyor.
Kripto para düzenlemelerine muhtemel gözle bakılıyor
Bitcoin ve kripto paralar hakkında açıklamada bulunan merkez bankaları arasına dün İsveç Merkez Bankası da katıldı. Riksbank Başkanı Stefan Ingves’in, pazartesi günü kripto paraların regüle edilip edilmeyeceği konusuyla ilgili şunu söylediği aktarıldı:
“Bir şey yeteri kadar büyüdüğünde, işin içine tüketicilerin çıkarı ve suç gelirlerinin aklanması gibi şeyler giriyor. Bu, (kripto paraların) regüle edileceğini varsaymak için geçerli bir sebep.”
Ülkenin Finansal Piyasalar Bakanı Asa Lindhagen’in açıklamalarına göre İsveç, kripto para işlemlerini düzenlemek için halihazırda harekete geçmiş durumda. Regülasyon çalışmalarının global çapta sürdüğünü belirten Bakan, özellikle suç gelirlerinin aklanması riskinin “çok önemli bir sorun” olduğunu ve devletlerin bu noktada iş birliği yapması gerektiğini belirtti.
İrlanda Merkez Bankası Finansal Davranış Genel Müdürü Derville Rowland, pazartesi günkü açıklamalarında kripto paraların spekülatif ve regüle edilmemiş birer yatırım tercihi olduğunu söylemiş, kripto paralara duyulan ilginin “kaygı verici” olduğunu söylemişti.
CBDC çalışmalarına devam ediyor
İsveç’te aktif olarak yürütülen bir diğer konu, dijital merkez bankası parası ile ilgili. Reuters’ın cuma günkü haberine göre İsveç Merkez Bankası, e-krona projesini ülkenin en büyük bankası Handelsbanken ile birlikte test etmeye başlayacak.
Merkez Bankası Başkanı Ingves, dijital para çalışmalarının tamamlanmasının 5 yılı bulabileceğini söylemişti.