17 Mayıs tarihinde Reuters’in yaptığı bir habere göre, İsviçre Federal Hükumet Konseyi, ”e-franc” adına sahip kendi devlet destekli kripto para birimini çıkartmanın riskleri ve fırsatlarını belirten bir araştırma talep etmiş.
Federal Hükumet, İsviçreli meclis üyesi ve Sosyal Demokrat Parti başkan yardımcısı olan Cedric Wermuth’un isteği üzerine bu konuyu araştırmaya karar vermiş. Şuan ise parlamentonun alt meclisi Federal Hükumetin bu araştırma isteğini destekleyip desteklemeyeceğine karar vermek zorunda. Eğer teklif onaylanırsa İsviçre Maliye Bakanlığı konu hakkında detaylı bir araştırma yapacak. Süreç hakkında herhangi bir zaman kısıtlaması veya tarihi belirtilmedi. Federal hükumet konu hakkında şu açıklamalarda bulundu:
”Federal hükumet e-franc kullanımı il birlikte gelecek olan hem yasal hem finansal büyük zorlukların farkında.. Hükumetin istediği, önerinin kabul edilip e-franc’ın yasal, ekonomik ve finansal yönlerinin araştırılıp sahip olduğu risk ve fırsatları tespit etmek.”
Ulusal kripto para birimi çıkartma fikri ilk olarak İsviçre borsası SIX başkanı Romeo Lacher tarafından Şubat ayında ortaya atılmıştı. Romeo, ”merkez bankası kontrolü ve desteği altındaki bir e-franc çok fazla sinerji yaratır ve ekonomi için çok faydalı bir hamle olur” yorumunu yapmıştı.
Ülkedeki diğer geleneksel finans kuruluşları ise kripto paraların ortaya çıkmasında sonra bu konuya biraz çekingen yaklaştılar. İsviçre Ulusal Bankası kurul üyesi Andrea Maechler geçen ay yaptığı açıklamasında, özel sektör menşeli kripto para birimlerinin ulusal destekli kripto para birimlerine göre daha az riskli ve daha iyi olduğunu belirtip, hükumet destekli kripto para biriminin ”bank run” ( kapanacak korkusuyla bankadaki hesaplardan çok büyük paralar çekilmesi) riskini arttırabileceğini belirtmişti.
Bu ayın başlarında ise, İsviçre’nin en büyük bankası olan UBS, Bitcoin ve diğer kripto para birimleri ile ticaret yapmayı reddetmişti. Bankanın müdürü Axel Weber kripto paralar hakkında daha sıkı denetimler gelmesi gerektiğini belirtip kripto para birimlerinin genellikle şeffaf olmadıklarını ve bu sebeple kötü amaçlarla kullanılmaya açık olduğunu belirtmişti.
Son günlerde İsviçre’den başka ülkeler de ulusal bir kripto para birimi çıkartmayı düşünüyor gibi gözükmekte. İsveç’in Riksbank isimli bankası, ülkedeki fiziksel banknotların azalmaya başlaması nedeniyle e-krona’yı piyasaya sürüp sürmemeleri konusunu araştırmakta.