Japon yeni, ABD doları karşısında yükseliyor ve Bitcoin piyasalarında Ağustos başında yaşanan süreci anımsatıyor.
Perşembe akşamından bu yana yen, dolar karşısında yüzde 2,4 oranında güçlenerek, 145 seviyesine ulaştı ve 5 Ağustos’ta gördüğü 141,68 seviyesinden itibaren zayıflayan yükselişi sona erdirdi.
Bu durum, “anti-risk” olarak bilinen Japon yenine yönelik yenilenen bir eğilimin işareti olarak değerlendiriliyor. Yen, Avustralya doları karşısında yüzde 1’den fazla güçlenirken, euro ve İngiliz sterlini karşısında daha da büyük bir canlılık gösteriyor.
Yen’in döviz piyasasındaki bu hareketleri, Temmuz ayının sonunda ve Ağustos başında yenin üstünlük sağladığı ve carry trade işlemlerinin çözülmesine yol açan dönemi hatırlatıyor. Bu tür işlemler, genellikle düşük faizli Japon yenine dayalı borçlanmalarla finanse edilen riskli yatırımları içeriyor ve yenin değer kazanması bu işlemlerin geri çözülmesine neden olabiliyor.
Bu tür riskli pozisyonların azaltılması, geleneksel piyasalarda riskli varlıklara olan talebi de düşürdü ve bu durum Bitcoin ve genel kripto para piyasasına da olumsuz yansıdı. BTC, 5 Ağustos’a kadar olan sekiz gün içinde yaklaşık 70.000 dolardan 50.000 dolara geriledi, ardından USD/JPY’nin toparlanmasıyla birlikte 60.000 dolara yükseldi.
Japonya tehlikesi devam ediyor
Ünlü yatırımcı Simon Ree,“Yen’in güçlenmesi, tetiklenen durdurma emirleri ve aşırı gerilmiş carry pozisyonlarının çözülmesiyle bir negatif geri besleme döngüsü oluşturuyor. Bu durum, küresel riskli varlıklar üzerindeki pozisyonları sarsıyor” dedi.
Goldman Sachs’ın kripto bağlantılı ticaret masasının başkanı Andrei Kazantsev de son yorumlarında Ree’nin görüşlerine katılarak, Bitcoin ve Ethereum’un yen carry trade işlemlerinin çözülmesinden ve 5 Ağustos’taki küresel VAR (risk altında olan değer) şokundan nasıl etkilendiğini açıkladı. VAR, bir piyasanın belirli bir süre boyunca karşılaşabileceği maksimum kayıp miktarını ifade eder. Aniden artan VAR, yatırımcıları daha riskli varlıklara olan maruziyetlerini azaltmaya zorlar.
Bu nedenle, yenin yeniden güçlenmesi kripto yatırımcıları için dikkat edilmesi gereken bir gelişme olarak öne çıkıyor. ING’ye göre yenin 5 Ağustos’ta 161’den 141,68’e kadar olan üç haftalık yükselişi, yen alımlarının diplerde artacağına dair bir tablo çizdi.
ING, 16 Ağustos’ta müşterilerine gönderdiği bir notta, “USD/JPY’de 20 büyük birimlik bir düşüşün gelecekteki yön beklentileri üzerinde anlamlı bir etkisi olacağını ve dolayısıyla davranışları potansiyel olarak etkileyebileceğini düşünüyoruz” dedi.
“Davranışsal değişiklikler, zayıf seviyelerde yen satın alma isteğinin artması ve riskin güçlenme eğilimine kayması anlamına gelebilir.”
Ancak bazı gözlemciler, ABD ekonomisinden gelen veriler ve Eylül ortasında yapılacak Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısında alınacak bir sonraki faiz kararı nedeniyle carry trade çözülmesinin önümüzdeki haftalarda tekrar başlayabileceğini düşünüyor.
Easterly EAB Risk Solutions’da küresel makro stratejisti olan Arnim Holzer, “Fed fon vadeli işlemleri (FFF), şu anda Eylül ayında 50 baz puanlık bir artış olasılığını yüzde 50 olarak öngörüyor ancak FOMC toplantısına yaklaştıkça bu olasılıkların genel olarak kabul edilebilir ekonomik veriler nedeniyle azalmasını bekliyoruz. Ancak, Fed 50 baz puanlık bir indirim yaparsa piyasanın tepkisi başlangıçta olumlu olabilir ama ekonomiye ilişkin endişeler ve yenin güçlenmesi carry trade çözülmelerini yeniden canlandırabilir” dedi.