John McAfee, kendisini daha şimdiden kripto para piyasasında bilinen bir figür olarak dünyaya tanıtmayı başardı. Siber güvenlik programları ve programlama konusundaki başarılı alt yapısı ile Blockhain teknolojisinin dünyaya ne getirebileceği ile çok yakından ilgilenen Mc Afee, haftanın koinlerini nasıl seçtiğinden, bu konuda neye dikkat ettiğinden tutun, Blockhain teknolojisinin neden insanlığın başına gelmiş en iyi şey olduğunu düşündüğüne kadar birçok soruyu, Coin Telegraph sitesine verdiği röportajda anlattı. Buyrun o röportaj:
Soru: Twitter’da 700 binden fazla takipçiniz var. Kripto para piyasasında büyük bir etkinizin olduğunu biliyor musunuz ve bunun pozitif bir şey olduğunu düşünüyor musunuz?
John Mc Afee: Elbette. Kripto paralar konusunda beni takip eden yüz binlerce kişinin olması elbette güzel bir şey. Ancak sadece durum takipçi sayımdan ibaret değil. Birçok farklı konferansta konuşmalar yapıp insanlara bir şeyler anlatmaya çalışıyorum. Bitmain’den Jihan Wu ile çok yakın arkadaşım. Roger Ver ve Brock Pierce gibileri de benim parti arkadaşlarım. Onlarla sürekli parti yapıyoruz. Aslında piyasa üzerinde takipçi sayımın getirdiğine kıyasla daha fazla etkim var. Bitcoin Cash hakkında oturup Roger Ver ve Jihan Wu ile konuşmak 700 bin kişiye tweet atmaktan daha önemli.
Soru: Haftanın koini nasıl seçiliyor? Bunun araştırması nasıl yapılıyor?
John Mc Afee: Burada en önemli amaç ve destek noktam, projenin neyi yapmak istediği ve bunu nasıl aktardığı. Projenizi ve ürününüzü zamanında tamamlayacak mısınız? Blockchain, yazılım, araştırma geliştirme ve pazarlama konusunda yetkin bir ekibiniz var mı? Daha da önemlisi, projenin bir kullanım alanı var mı? Yani bunu ben kullanabilecek miyim? Zaten hali hazırda kullandığımız uygulamalara para ödüyoruz, e bunu koin olarak ödersek, bu paranın değeri daha büyük olacaktır.
Örneğin KWHCoin’e sahip olmak isterdim! Hayatta, size yetecek enerjiden daha fazlasını kullanmanız kadar büyük bir kabus yok. Keşke bu kilo watların da bir koini olsaydı ve fazlasını transfer edebilseydik. Bunun gibi bir şey yapılsa mesela, bunun çok tutacağı açık. Hem topluma faydalı, hem yeni bir şey, hem de gerekli. Böyle şeyler nesiller boyu gider ve çok büyük iz bırakırlar. Yoksa kimse açıp white paper okuyarak bu işi yapamaz.
Soru: Zaman geçtikçe koinler hakkında fikirleriniz değişiyor mu?
JM: Elbette. Herkes hata yapar. Başta koini bakıp incelemişimdir, hoşuma gitmiştir, tweet atarım ancak adamlar zaman yönetimini yapamaz veya projede anlaşmazlık çıkar bırakır. Bu durumda elbette yanılmış olurum.
Soru: Projelerini ve koinlerinin tanıtılmasına karşılık size para teklif eden kimse oldu mu?
JM: Elbette. Şunu kesin olarak söyleyebilirim ki bana para vermeye çalıştılar. Tabii ki burada bana neyi ne kadar teklif ettiklerinden bahsetmeyeceğim. Kimden ne kadar para aldığımı da söylemeyeceğim. Bu işi bana para kazandıran bir iş olarak yapıyorum ve herkesin işi kendine özeldir, bu yüzden böyle soruların sorulmasını çok saçma buluyorum.
Soru: Sözlerinizin ve tweetlerinizin ardından koinlerdeki artma ve azalmadan kendinizi sorumlu tutuyor musunuz?
Kesinlikle. Benim sözlerimin büyük etkisi olduğunu düşünüyorum. Şöyle hayal edelim: Eğer dünyanın bilmesi gereken bir şeyi görmüşsem, bunu elbette yazarım. Bunu sadece benim bilmemin kimseye bir faydası yok. Sadece böyle bilgileri arkadaşlarıma fısıldamayı da sevmiyorum. Verge’e bakın. Fiyatının iki katına çıkacağını söylemiştim ve bir anda %1500 kazandırdı.
İnsanların benim sözlerime dayanarak gidip yatırım yapması ise benim sorunum değil. Ben kimseye gidin bunu kesinlikle alın demiyorum, kimseye bir şey dayattığım yok. Günün sonunda herkes kendi kararını veriyor. Gidip bir koin alırsınız, 500 kat artar, burda başarıyı üstlenmem. Ancak düşerse de aynı şekilde başarıyı üstlenmem. Karar mercii, kişinin kendisi.
Eğer insanlar burayı kolay ve çabuk para kazanmak için cennet gibi görürlerse işte o zaman baya ciddi yanılgı içine girerler. Eğer sadece para kazanmak olarak bakıyorsan, işin yaş demektir. Eğer bunun devrimsel yönüne bakarsak, kullanım avantajlarına, gelecekteki faydalarına ve yaptıkları işlere bakarsak işte o zaman asıl kazanan oluruz. Ben bir koine baktığımda bunları göz önüne alırım. Çocuklarımın, karımın, sevdiklerimin hayatını etkileme potansiyeli var mı diye sorarım ve bunu hep yapacağım. Bana istediğiniz her şeyi söyleyebilir, istediğiniz kadar çamur atabilir, istediğiniz lakabı takabilirsiniz. Umrumda değil. Bunu kafama takacağımı sakın ola düşünmeyin. Umrumda bile değil.
Soru: Daha önce bahsettiğiniz koinler hakkında pişmanlık duyduklarınız oldu mu?
JM: Evet. Özellikle Fina Koin beni büyük hayal kırıklığına uğrattı.
2nd ICO this week: FINA coin. It eliminates fraud in the maritime and aviation industries – now costing in excess of $1 Billion/year. It is also is the first coin to combat terrorism and human trafficking – my hot buttons. This one is unique and stellar. https://t.co/cWU6KJzKmw
— John McAfee (@officialmcafee) January 5, 2018
Bu tweet’i attıktan bir süre sonra arkasındaki ekibin Nijeryalı bir suç çetesinin üyeleri olduğunu öğrendim. Maalesef bazen biri size söyleyene dek her bilgiye ulaşma şansınız olmuyor. Daha sonrasında öğrenir öğrenmez düzeltmeyi yaptım ancak yine de yaşananlar için üzgünüm…
I have been presented with evidence that the FINA ICO was organized by an individual associated with a known Nigerian criminal organization. I have no proof that they will not follow through and list the coins or develop a product, but I must withdraw my support. Details coming.
— John McAfee (@officialmcafee) January 10, 2018
Yapacak bir şey yok. Bu işin doğasında bunlar var. Bunlara kafayı takmamaya çalışıyorum. İşimi en iyi şekilde yapabilmek şu anki tek amacım.
Soru: Kripto para yatırımcılarına verdiğiniz ilk tavsiye nedir?
JM: Böyle bir şey yok. Çünkü bugün bir şey söylerim ancak yarın bambaşka bir hikaye karşıma çıkabilir. Başka biri gelip onun yerini alabilir. Bana göre Blockhain teknolojisinin ve daha özelde kripto para piyasasının gelecekteki yıldızları; yaratıcı ve günlük hayatta kullanılacak çözümler üretebilen projeler olacak. Şu an için insanların çoğu nasıl para kazanırım derdinde. Bitcoin düşecek mi çıkacak mı? Ethereum niye yükselmiyor? Ripple’a ne oldu? gibi sorular soruyorlar. Olayın bunlarla uzaktan yakından alakası yok. Arkadaki felsefe ve teknoloji çok uç noktalarda. Gelecekte bizi ne değiştirecek, ne kaderimizi baştan yazacak buna bakmak lazım.
Projeleri iyi izlemek zorundayız. İyi seçim yapmak zorundayız. Kötü ile geleceği olan projeleri ayırmalıyız. Bitcoin ne Ethereum ne bunu herkes biliyor. Önemli olan yeni gelen kripto paralar neye çözüm üretiyor onu bilmek. Muhakkak bu projelerden biri ileride bizi değiştirecek ve bizim onu bulmamız gerekiyor.
Soru: Bitcoin’deki düşüşün ardından söz verdiğiniz için pişman oldunuz mu?
When I predicted Bitcoin at $500,000 by the end of 2020, it used a model that predicted $5,000 at the end of 2017. BTC has accelerated much faster than my model assumptions. I now predict Bircoin at $1 million by the end of 2020. I will still eat my dick if wrong. pic.twitter.com/WVx3E71nyD
— John McAfee (@officialmcafee) November 29, 2017
Meali: ”Bitcoin 2020 sonunda 500 bin dolar olacak demiştim. 2017 için de 5 bin demiştim. Ancak daha iyi gidiyor. Şimdi de bahsi arttırıyorum ve Bitcoin 2020 sonunda 1 milyon dolar olacak diyorum. Eğer yanlış çıkarsam pe*ismi yiyeceğim.”
JM: Hayır. Jamie Dimon Bitcoin kötü bir şey dediğinde fiyat birkaç saat içinde yüzde 40 düşmüştü. O zaman da endişelenmedim. Şimdi de endişelenmiyorum.
Soru: Peki bu sözü neden verdiniz?
JM: O an bir televizyon programındaydım ve ağzımdan bir anda çıkıverdi. ”Bitcoin 500 bin dolar olmazsa cinsel organlarımı yerim.” dediğimde fiyatı 400 dolardı. Daha sonrasında geldiği yeri siz görüyorsunuz. Sonra bu durumu görünce yanıldım dedim ve tahmini 1 milyon dolara çıkardım. Bekleyip göreceğiz…
Soru: Size göre bu son düşüşte etkisi olan şey neydi ve gelecekte neler olacak?
JM: Bitcoin’in gerçek düşüşünde rol oynayan şey. Yani JP Morgan Bankası. Adamlar dünyanın en büyük bankalarından. Tüm bankalar çok korkuyor çünkü herkesin cüzdanı artık birer banka. Gelecekte bunlara ihtiyacımız kalmayacak. Eğer bir şey yapmazlarsa, yakın gelecekte yok olup gidecekler.
Soru: Twitter hesabınız sürekli Hack saldırılarına maruz kalıyor. Bu nasıl mümkün oluyor?
JM: Sadece bir kez hacklendi, bana haksızlık ediyorsunuz. Onu da kimin yaptığını ve nasıl başardığını biliyorum çünkü yapan adamlar bana sonradan ulaştı. Yeni bir teknik kullanmışlar. Başta olaydan habersizdim ve Twitter’ın hacklendiğini düşündüm ancak olaya sonradan vakıf oldum. Olayı yapana kadar sürekli yerel merkezleri arayıp ”Selam ben John Mc Afee, SIM kartlarımı kaybettim bana yenisini verip hesabımı ”bu” olarak değiştirir misiniz” deyip durmuşlar ve sonunda tatlı bir kahraman bulmuşlar. Bir anda telefonum çalışmamaya başladı ve Twitter’a girince girdiğim şifre de uyuşmadı. Şifreyi telefona istediğimde ise kendi telefonuma şifre gelmedi, o telefona gitmiş.
Adi herifler kodu kullanmış ve hesabın şifresini değiştirmiş. Ben hesabı geri alana kadar 2.5 saat benim hesapta kaldılar. Aslında kendinizi güvene aldığınız şey, burada sizin zaafınız oldu. Telefon numaranız ele geçince yapacak bir şey kalmadı. Ancak neyse ki Twitter destek ekibi de bana yardımcı oldu ve işi çözdük.
Soru: Kripto paralardaki temel felsefe sizce nedir?
JM: Bence burada esas amaç ”Hadi gücü merkezleşmiş adamların elinden alıp halka verelim” mottosu. Eğer bir şey sürekli olarak tek bir yerin elinde kalırsa bu şey eninde sonunda yozlaşacaktır. Gücünü ve etkisini yitirecektir. İşte Blockchain teknolojisi bu noktada devreye girerek gücü dağıtıyor. Dağıttığı taraf da biziz. Yani bu sayede insanlık, aslında başından beri olması gereken bir şeye bu kadar yılın ardından gecikmeli de olsa da kavuşacak. Örneğin kendimi ya da çevremi zarara sokmadan birine para göndermek için neden bir hükümetin iznine ihtiyaç duyayım? Neden o adam bana ne yapmam gerektğini söylesin?
Burada olan şey şu. İzinlerden arındırılmış bir dünyaya giriş yapıyoruz ve bu süper bir şey. Eğer reşit bir birey olursan, artık hayatının patronu sensin. Başka birinin iznine, bir şey yaparken ihtiyacın yok. Ülken sana kaç yaş diyorsa, 12 mi, 14 mü, 20 mi her neyse… Oraya geldiğin an artık kaptan sensin. İşte bu sayede insanlık, mükemmeliğe iyice yaklaşacak. Mükemmele ulaşmak için mucize bir yol bu. Şu an muhtemelen içine edeceğiz ancak bunu yapsak bile şu anki sistemden kat be kat daha iyi bir şeye imza atıldı.
Soru: Kripto paraların geleceğini nasıl görüyorsunuz?
JM: Bir yerde büyük bir patlama yaşanacak, bana göre bu çok net bir şey. Şu an işin sadece başındayız. Daha önce de birçok yerde ısrarla belirttiğim ve altını çizdiğim gibi hayatın her alanı, kendine ait bir koin üretmek zorunda ve gelecekte bunu yapacak da. Çünkü her koinin farklı bir fonksiyonu ve çözeceği farklı bir problem olacak. Aynı Internet’in hayatımıza ilk girdiği dönemler gibi. Orda da büyük değişim olmuştu ancak bu sistemin yarattığı değişimin yanında internetin başardığı devede kulak kalır. Bu, 100 kat daha güçlü, daha derin, daha kalıcı ve daha başarılı bir değişim olacak. 5 yıl sonrasını hayal dahi edemiyorum…