JPMorgan Bitcoin İçin Bu Fiyata Dikkat Çekti: Geçmişte Hep Dip Görevi Görmüştü!

Altın, hem merkez bankaları hem de özel yatırımcılar tarafından büyük bir talep görerek, küresel yatırımlarda rekor seviyelere ulaştı.
Analistlere göre, şu anda küresel finansal varlıkların yaklaşık 9 trilyon dolar, yani toplamın %3,5’i altınla tutuluyor. Bu miktarın 4 trilyon doları merkez bankaları tarafından, 5 trilyon doları ise özel yatırımcılar tarafından elinde bulunduruluyor.
Bitcoin (BTC) ise, yaklaşık 83.700 dolar seviyesinde işlem görerek, 62.000 dolar civarındaki üretim maliyetinin üzerinde kalmaya devam ediyor. Analistler, bu üretim maliyetinin Bitcoin fiyatları için geçmişte bir destek işlevi gördüğünü belirtiyor. Ayrıca, Bitcoin’in volatiliteye göre düzeltilmiş değeri 71.000 dolar civarında, bu da 5 trilyon dolarlık özel altın yatırımlarıyla karşılaştırıldığında ve Bitcoin’in daha yüksek riskini hesaba kattığında belirlenmiş.
JPMorgan analisti Panigirtzoglou, Bitcoin’in 62.000 dolar ve 71.000 dolar seviyelerinin destek olarak değerlendirilebileceğini belirtti. Panigirtzoglou, özellikle üretim maliyeti olan 62.000 dolar seviyesinin geçmişte Bitcoin fiyatları için bir zemin işlevi gördüğünü vurguladı.
Bitcoin’in “dijital altın” olarak kabul edilmesi, JPMorgan analistlerine göre şu anda baskı altında. Altının daha güçlü bir talep gördüğünü belirten analistler, Bitcoin’in volatilitesinin ve hisse senetleriyle olan korelasyonunun bu algıyı sorgulattığını ifade ediyor. JPMorgan analistleri, altının, enflasyon, uzun vadeli borçlar ve zayıflayan fiat para birimlerine karşı korunma aracı olarak artan talep gördüğünü vurguluyor. Analistlere göre, altının ons başına 3.100 doların üzerine çıkması, debasman ticaretinin “şiddetlenmesinin” bir göstergesi.
Altın’a yönelik artan ilgi, Bitcoin’i geride bıraktı
Debasman ticareti, enflasyon, zayıflayan fiat para birimleri ve uzun vadeli borçlara karşı korunma amacıyla altın ve Bitcoin gibi varlıkların alımını içeren bir strateji olarak tanımlanıyor. Analistler, 2024 sonlarında Bitcoin’in gösterdiği yüksek performansın ardından, Bitcoin’in 2025 yılı itibariyle değer kaybettiğini ve riskinin altın kadar düşük olmadığını belirtiyorlar. Bunun yanı sıra, spot Bitcoin ETF’leri son iki ayda çıkış yaşarken, altın ETF’lerine yatırımcı ilgisi devam etmiş durumda.
Bitcoin vadeli işlemlerinin, Ocak ortasından bu yana negatif bölgede bulunmasına karşın, altın vadeli işlemleri sabit kalmaya devam etti. Bu durum, altına yönelik talebin büyük ölçüde özel yatırımcılar ve merkez bankalarından geldiğini, spekülatif trader’ların ilgisinin azaldığını gösteriyor.