Kripto para borsası WhiteBIT’in yüksek getiri oranları ve Huobi ile arasındaki milyar doları aşan transferleri olası bir kırmızı bayrak riskini akıllara getirdi.
Haber ajansı Protos tarafından 16 Ağustos günü yayınlanan bir makale, WhiteBIT ve Huobi’yi mercek altına aldı. WhiteBIT üzerindeki yüksek yıllık faiz oranlarına (APY) dikkat çekilirken bu getirilerin genelde likidite krizi yaşayan borsalar tarafından piyasaya sürüldüğü iddia edildi.
Sunulan verilere göre WhiteBIT halihazırda Tether (USDT) için %24,8, Bitcoin (BTC) için %23,19 ve Ethereum (ETH) için %23,19‘a varan pasif getiri oranı sunuyor.
Öte yandan dikkat çeken bir diğer nokta ise WhiteBIT ve Justin Sun‘ın danışmanlığını yürüttüğü Huobi arasındaki yüklü miktardaki para transferleri oldu. Verilere göre Huobi’nin para yatırma adresi, WhiteBIT ile sık para alışverişi yapılan adresler arasında ikinci sırada yer aldı. İki borsa arasındaki para transferi para alışverişi 1,39 milyar doları aştı.
WhiteBIT Coin boyutu dikkat çekti
On-chain analiz platformu Arkham Intelligence tarafından sunulan veriler ise endişeleri iyice derinleştirdi. Platform, WhiteBIT’in 1,61 milyar dolarlık kripto paraya sahip olduğunu belirtirken bu varlıkların 1,6 milyar dolarlık kısmını borsanın yerel token’ı WhiteBIT Coin’in (WBT) oluşturduğunu vurguladı.
Borsanın elindeki ikinci sıradaki en fazla değere sahip varlıkları ise 2,86 milyon dolarlık USDT bakiyesi oluşturuyor.
Benzer bir durum kripto para borsası FTX’in iflasından sonra ortaya çıkmıştı. İflas sürecinde yapılan araştırmalarda borsanın elindeki varlıklarının büyük çoğunluğunun FTT Token’dan (FTT) oluştuğu fark edilmişti.
WhiteBIT’ten konu hakkında açıklama
WhiteBIT konu hakkında yaptığı açıklamada, varlıkların %100 güvence altına alındığını ve tüm kullanıcıların her zaman staking getirileri için para yatırma–çekme işlemlerini iptal etme seçeneği bulunduğunu dile getirdi. Borsa bu durumda varlıkların doğrudan hesaba aktarılacağını belirtti. Ayrıca bu sürecin otomatik ve sınırlı olduğunun altı çizildi.
Likidite eksikliği konusuna da değinen WhiteBIT, problem yaşayan şirketlerin APY oranlarını artırdığını ancak kendilerinin 2 defa düşürdüğünü söyledi. WhiteBIT bunun da vadeli işlemler için çapraz marjin bakiyesi kullanan yatırımcılardan ilgi görmelerini sağladığı belirtti.