Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Kamboçya Merkez Bankası Blockchain Tabanlı Ödeme Sistemine Geçti

Kripto paraların tanınırlığı ve kullanımı arttıkça dünyanın dört bir yanından merkez bankalarının kripto para ve blockchain kullanımının da arttığı haberleri geliyor. Kamboçya Merkez Bankası tarafından yapılan güncel bir açıklamada, bankanın blockchain tabanlı yeni bir ödeme sistemini kullanmaya başladığı belirtildi.

Hyperledger Iroha ağı tabanlı olan ödeme sistemi, Japonya merkezli blockchain firması Soramitsu ile ortaklaşa bir şekilde geliştirildi. Project Bakong isimli ödeme sisteminin aslında bu yılın başlarında yapılan bir konferansta tanıtıldığı belirtilmekte. Kamboçya Merkez Bankası genel müdürlerinden Chea Serey söz konusu konferansta bu platformu “ödeme sisteminin omurgası” olarak tanımladı.

Kamboçya’daki Dolarizasyon Azaltılabilecek mi?

Serey projenin iki hedefi olduğunu da sözlerine ekledi. İlk hedef Kamboçya doğumlu göçmen işçilerin evlerine daha iyi bir şekilde para yollayabilmeleri iken, ikincisi insanların daha fazla itibari para kullanmasını sağlamak. Kamboçya içerisinde ekonominin %90’ı ABD doları kullanıyor ve toplam dolarizasyon yaşamış durumda. Kamboçya aslında bu sebeple kendi kripto para birimini piyasaya sürmeyi bile düşünmüştü ancak bu konuda ciddi bir ilerleme olmadı.

Yeni ödeme sisteminin kullanımı ise oldukça kolay. Kamboçya içerisinde 20’den fazla banka projeye katıldı ve kullanıcıların sadece bunlardan birisine giderek kayıt olması yeterli. Kayıt için hükümet tarafından verilen kimlik ve cep telefonu numarası gerekiyor. Serey, bu ödeme platformunun sosyal refahı arttıracağını ve Koronavirüs hastalığının yayılmasını azaltacağını düşünüyor. Aslında daha önce birçok yetkili dijital ödemelere geçilmesi ile hastalığın yayılmasının azalacağını vurgulamıştı.

İnsanların nakit para kullanması ve bunun elden ele dolaştırılması kesinlikle hastalığı daha fazla yaymakta.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!