ABD Ulusal Sağlık ve İnsan Hizmetleri Dairesi Başkanlığı Ulusal Kanser Enstitüsü’nün bir kurumu, klinik verileri paylaşmak için Blockchain tabanlı bir sistem oluşturma projesini onayladı. Proje hayata geçtiğinde hasta mahremiyeti korunarak klinik verilere en hızlı ve kolay biçimde erişim mümkün olacak.
Blockchain Projesi Bir Blog Yazısı İle Duyuruldu
Ulusal Kanser Enstitüsü bir blog yazısı ile projeyi onayladığını duyurdu. Rensselaer Polytechnic Enstitüsüsağlık hizmeti verenler, hastalar ve araştırma topluluğu arasında klinik verileri paylaşmak için IBM Hyperledger Blockchain kullanacağını belirtti.
Bu blog yazısında enstitünün verilere ulaşırken gizlilik hakkının ve hastanın kimlik bilgilerinin korunmasını sağlayacak tekniklerin geliştirilmesinin hedeflendiği özellikle vurgulanmış.
Sağlık bilgilerinde zamanında erişim sağlanamaması durumu hasta sağlığını olumsuz yönde etkileyebilir. Ayrıca yenilenen testler hastaya ekstra maliyet çıkartacağı gibi doğru tedaviye başlanmasını de geciktirebilir. Hasta mahremiyetini koruma konusundaki kurallar ise veri transferini karmaşık hale getiren etkenlerden biri.
Blockchain teknolojisinin sağlık alanında bu şekilde kullanılması gerek hastalara, gerek kliniklere çeşitli avantajlar sağlıyor. Çünkü Blockchain teknolojisi genel olarak veri güvenliğini ve gizliliğini korumanın yanı sıra verilerin çok daha rahat bir şekilde yönetilmesini sağlıyor.