Keiser Report’un son bölümünün konusu Türkiye’nin altın yatırımları ve Bitcoin oldu. Programın sunucuları Max Keiser ve Stacy Herbert, Türkiye’nin yaptığı yoğun altın alımlarının fiat para üzerinde yarattığı baskıdan bahsetti. Max Keiser, Türkiye’ye “Alabildiğiniz kadar Bitcoin alın, çünkü IMF ile masaya oturduğunuzda bel bağlayabileceğiniz tek şey o olacak.” diyerek mesaj verdi.
Keiser Report‘ta bugün Türkiye’de yapılan altın yatırımları konuşuldu ve Bitcoin tavsiyesi yapıldı. Stacy Herbert, programın açılışında son dönemde Bitcoin fiyatında görülen artışa ve kurumsal BTC yatırımcılarına değindi. Ardından da Bloomberg’in Türkiye ile ilgili haber başlığını ekranlara getirdi.
Herbert, Türkiye’de son birkaç yıldır döviz kurunda iyileşme adımları atıldığını ve yabancı yatırımların yükseldiğini söyledi. Devamında ise Türkiye’de bulunan çoğu insanın altın aldığını belirtti ve “Türkler altınla 3000 yıllık bir geçmişe sahip.” dedi ve bu durumun TL’yi dengesizleştirdiğini ifade etti. Max Keiser de konuya istinaden şöyle bir yorum getirdi:
“Türkiye’de olan şey merkez bankasına olan güvenin sarsılması. Bunun neticesinde insanlar altın alıp long yapıyor. Eğer hükümet istenen değişimi insanlara sunamazsa insanlar pasif direniş yapacaklardır; yani ya altın alacaklar ya da Bitcoin.”
Keiser, insanların dünya çapında merkez bankalarına karşı pasif direniş örneği gösterdiklerini dile getirdi ve bunu yaparken Bitcoin aldıklarını söyledi.
Bitcoin altın gibi manipüle edilemez
Stacy Herbert, Preston Pysh’in tweetine yer verdi. Preston Pysh, Bloomberg’in Türkiye haberine cevap niteliğinde şunları söylemiş ve bir grafik paylaşmıştı:
“Şimdi gerçek Bloomberg haberini yapalım:
Bitcoin/Türk Lirası %218 artarken altın %66 arttı.
Yıllık bazda Türkiye’de altının Bitcoin’e göre performansı %69 oranında bir düşüş gösteriyor.”
Sonrasında Herbert, Türkiye’nin 22 milyar dolarlık altın aldığını belirterek “Eğer şimdi Türkiye Bitcoin almaya başlarsa ne olur bilmiyorum” dedi. Max Keiser de altına yönelik şu açıklamayı yaptı:
“Öncelikle son zamanda altında görülen düşüşe değinelim. JP Morgan gibi şirketlerin piyasada var olmayan altınlar için satış emri vermeleri nedeniyle düşüş oldu. Çünkü insanların altın satın alarak merkez bankalarındaki faiz oranları aracılığıyla küresel ekonomiyi manipüle etme güçlerinin önüne geçmelerini istemiyorlar. Fakat Bitcoin’i bu şekilde manipüle edemezsiniz.”
Global reset ile altın hedeflenecek
IMF’in küresel reset (sıfırlama) çatısı altında öncelikle altın ve altın sahipleri üzerinde bir değişim yapacağını düşündüğünü belirten Keiser, şu kilit cümleyi kurdu:
“Bunu Türkiye’ye ve diğer tüm ülkelere söylüyorum: IMF ile “global reset” konusunda masaya oturduğunuzda, alabildiğiniz kadar Bitcoin almış olun, yoksa o masadan çok mutsuz bir şekilde kalkarsınız.”
Herbert de Keiser’in yorumuna katılarak “Yeni Bretton Woods sistemi geliyor” dedi ve 2021 yılının fiat paraların 50. yıl dönümü olduğunu hatırlatarak 49 yıl içinde fiat paraların değer kaybettiğini dile getirdi. Herbert’e göre ise 11 yıldır kullanılan Bitcoin çok büyük değer kazandı.
Türk Lirası Bitcoin’den daha volatil
Sunucular, Reuters’ın “Türk lirası bullish yabancı yatırımcılar ve bearish yerel yatırımcılar arasında sıkışıp kaldı” başlıklı analizine değindi. Türk lirasının değer kaybı konuşulurken Max Kesier TL’nin Bitcoin’den çok daha volatil olduğunu ifade etti. Konuşmanın devamında ise Michael Pento ile bir söyleşi yapıldı ve altın ile Bitcoin tartışıldı.