Ünlü kripto para borsası Bitstamp’in Güney Koreli yatırımcılar tarafından yaklaşık 400 milyon dolarlık bir bedel karşısında satın alınabileceği iddiası, gündeme bomba gibi düştü.
Ünlü Amerikan gazetesi New York Times’da ekonomi ve teknoloji alanında muhabirlik yapan Nathaniel Popper’in dün akşam saatlerinde attığı tweet ile birçok kişinin öğrendiği gelişme, özellikle sosyal medyada ciddi bir tartışma konusu haline geldi. Ayrıca diğer kripto para haber siteleri de, isimsiz kaynaklarına dayandırdıkları bilgiler ile, haberin doğruluğunu teyit ettiklerini iddia etti.
Popper, dün attığı tweette şu ifadeleri kullandı:
”Kripto para piyasasındaki diğer haberler ile birlikte, birkaç farklı kaynaktan duyduğum bilgilere göre, piyasadaki en eski borsalardan olan BitStamp’in, Güney Koreli yatırımcılara yaklaşık 400 milyon dolarlık bir bedel ile satılması gündemde. Ancak şu aşamada ne borsa yetkilileri, ne de ismi geçen yatırımcılar olay ile ilgili yorum yapmıyorlar.”
2011 yılında Lüksemburg merkezli olarak kurulan ve gerçekten de kripto para piyasasındaki en eski borsalardan biri olan BitStamp, CoinMarketCap’teki verilere göre 24 saatlik işlem hacimleri baz alındığında, dünyanın en büyük 11. kripto para borsası olarak dikkat çekiyor. Borsanın 24 saatlik ortalama işlem hacmi yaklaşık 182.4 milyon dolar olarak karşımıza çıkıyor.
Haberin ayyuka çıkmasının ardından konu ile ilgili fikirlerini belirten birçok sosyal medya kullanıcısı, bu satış haberinin pek de iyiye delalet olmadığını belirtirken, buna sebep olarak ise, Güney Kore yasalarının ve hükümetinin, son döneme kripto paralara karşı takındığı olumsuz tavrı gösterdi.
Örneğin, konuyla ilgili fikrini paylaşan Nkita Vdovin isimli kullanıcı, attığı tweette: ”Umarım şirketinizi Koreli yatırımcılara satacağınız haberleri doğru değildir. Ancak doğruysa, korkarım ki borsanızdan ticaret yapmayı bırakıp, başka bir yere geçeceğim.” dedi.
Ancak bazı kullanıcılara göre ise, bu bahsedilen satış işlemi, BitStamp’in gelecek politikalarında ya da kullanıcı memnuniyeti konularında, herhangi bir öneme sahip olmayacak. Bu kullanıcılar, Güney Kore’li yatırımcıların borsayı satın alacak olmasının, BitStamp’in güvenilirliğini zedelemeyeceğini belirtirken, buna sebep olarak ise şirketin hali hazırda Avrupa merkezli yasalara tabii olan bir yerde, yani Lüksemburg’da kayıtlanmış olmasını gösterdi.
Güney Kore hükümeti 2018 yılının geride kalan döneminde birçok kez kripto paralar ile alakalı yaptıkları düzenlemeler ile gündeme gelirken, bunun başını kripto paraların yasaklanacağının belirtildiği yalan haberler çekmişti. Ayrıca, hükümet Seoul merkezli üç kripto para borsasını da kapatmıştı. Buna sebep olan şeyin ise, müşterilerin hesaplarındaki değerlerin, borsa yöneticilerinin hesaplarına uygunsuz ve yasa dışı şekilde transfer edilmesi olduğu belirtilmişti.