Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Kripto Para Kullanmak İçin 10 Neden

Kripto para yeni yeni popülerleşmeye başlayan ve kısmen yeni ortaya çıkmış bir para birimidir. Ancak pek çok insan hala daha niye kripto para kullanıldığını anlamamaktadır.

İşte kripto para kullanmak için 10 güzel sebep:

Hızlıdır

Başka bir bankadan kendi banka hesabınıza bir çek ödediğiniz zaman banka o parayı genelde birkaç günlüğüne bekletir çünkü o parayı ödeyecek durumda olup olmadığınızdan emin olamaz. Buna benzer olarak uluslararası aktarımlar da uzun bir süre alabilir. Kripto para işlemleriyse, çok daha hızlıdır.

Eğer ‘’sıfır onaylama’’ türündeyse yani ticaret yaptığınız kişi henüz kripto para blockchaini tarafından onaylanmamış bir ödemeyi kabul etmeye razıysa; ödemeniz anlık olarak gerçekleşmektedir. Eğer ödemenin onaylanmasını isterse, işleminizin gerçekleşmesi 10 dakika sürebilmektedir. Bu, bir bankadan diğerine olan her işlemden daha hızlıdır.

Ucuzdur

“Ama benim kredi kartlarım da anlık olarak işlem yapıyor!” mu diyorsunuz? Olabilir. Ama büyük ihtimalle bu ayrıcalık için ekstra ödeme yapıyorsunuzdur. Yani hatırı sayılır bir işlem ücreti ödüyorsunuzdur. Kripto para işlemlerinin ücreti oldukça düşüktür hatta bazı durumlarda hiç yoktur.

Merkezi Hükümetler Elinizden Alamaz

Mart 2013’te Kıbrıs’ta ne olduğunu biliyor musunuz? Merkez Bankası, kendine yeniden sermaye oluşturmak için 100.000$’dan fazla olan sigortasız mevduatlara el koyarak yerel halk tarafından epey tepki görmüştü. Hatta aslında 100,000$’dan az miktardaki mevduatlardan yüzdeyle bir kesim yapmak istemişti. İşte bu durum, kripto para kullanırsanız başınıza gelmez. Çünkü bu para biriminin bir merkezi yoktur ve sahibi sizsinizdir. Hiç bir merkezi otorite bu birimi kontrol etmez dolayısıyla hiç bir banka bu parayı sizden alamaz. Bankalara pek güvenmeyen insanlar için bu özellik oldukça güzeldir.

İbraz Yoktur

Kripto paralar gönderildikleri anda artık geri alınamazlar. Kripto para göndermiş olan kişi, alıcının rızası olmadan kripto parayı geri alamaz. Dolandırıcılar, kredi kartında olduğu gibi, bir şey aldıktan sonra kredi kartı firmasıyla iletişime geçerek işlemi durdurup parayı geri alamazlar. Böyle bir sahtekarlık, kripto para kullanımında gerçekleşmez.

İnsanlar Sizin Ödeme Bilgilerinizi Çalamazlar

Bu önemli bir olay. Günümüzde internet üzerindeki pek çok ödeme kredi kartlarıyla yapılmakta, ama 1920’lerde ve 1930’larda kredi kartları ilk ortaya çıktıklarında internet henüz bulunmamıştı. Yani kredi kartları internet üzerinde kullanılmak için tasarlanmamıştı ve bu yüzden güvenilir değillerdir. İnternetteki bir sitenin formuna gizli olan tüm bilgilerinizi (kredi kart numaranız, son kullanım tarihi ve CSV numarası) girmeniz istenmektedir. Bundan daha az güvenilir bir ödeme şekli düşünmez biraz zordur. Bu yüzden kredi kart numaraları hala daha çalınabiliyorlar.

Kripto para işlemlerindeyse, hiçbir gizli bilginizi paylaşmak zorunda değilsiniz. Bunun yerine iki anahtar kullanıyorsunuz: bir adet ortak ve bir adet özel anahtar. Ortak anahtarı (yani sizin kripto para adresiniz) herkes görebilir ama özel anahtarınız gizlidir. Bitcoin gönderdiğinizde, işlemi ortak ve özel anahtarınızı kullanıp bir matematiksel fonksiyon uygulayarak imzalarsınız .Bunu yapmak, işlemin sizden geldiğine dair bir sertifika hazırlar. Özel anahtarınızı diğerleriyle paylaşmak gibi safça bir şey yapmadığınız sürece de, epey güvendesinizdir.

Enflasyon Derdi Yoktur

Bildiğimiz klasik paraların sıkıntısı, hükümetlerin istedikleri zaman istedikleri kadar basabilmeleridir ve bunu epey sıkça yaparlar. Eğer milli borcu ödemek için yeteri kadar Türk Lirası yoksa, Merkez Bankası daha fazla para basar. Eğer ekonomi zora girerse, hükümet yeni basılmış parayı alıp niceliksiz kolaylaştırma denen bir aşama ile ülke ekonomisine sızdırabilir. Bu da paranın değerinin düşmesine neden olur.

Eğer birden ülkedeki Türk Lirası sayısını iki katına çıkarırsanız, bu şu demektir: Önceden bir Türk Lirası olan yerde artık iki tane var. Bir çikolatayı 1 liraya satan biri, artık çikolatanın fiyatını arttırmak zorunda ki ürün eski değerine kavuşsun. Çünkü artık Türk Lirasının değeri yarı yarıya düşmüş olur. Hizmetlerin ve ürünlerin fiyatının artma sebebi enflasyondur. Enflasyon, kontrol etmesi zor bir şeydir ve insanların alım gücünü düşürebilir. Bitcoin, belli bir sayıda koin oluşturulabilecek şekilde tasarlanmıştır. Orijinal versiyonunda sadece 21 milyon koin yaratılabilir. Yani sayı 21 milyonu bulduğunda, koin sayısı artmayacak yani enflasyon bir problem olmayacak. Bunun tam tersine, deflasyon (ürünlerin ve hizmetlerin fiyatının düşmesi) bile gerçekleşebilir.

İstediğiniz Kadar Gizli Olabilir

Bazen insanların ne satın aldığımızı bilmelerini istemeyiz. Kripto para, göreceli olarak gizli bir para birimidir. Bir yandan, – blockchain sağolsun- gayet açık bir işlemdir ve herkes belli bir hesabın işlemlerde ne kadar koin bulundurduğunu görebilir. O işlemlerin nereden geldiğini ve kime gönderildiğini bilirler. Diğer bir yandansa, banka hesaplarının aksine, kimse belli bir hesabın kime ait olduğunu bilmez. İçini görebildiğiniz ama sahibini göremediğiniz bir cüzdana benzer. Herkes içine bakabilir ama kimse kime ait olduğunu bilemez. Ama yine de söylemeliyiz ki kripto para sistemini pek akıllıca kullanmayanlar – her işlemde aynı hesabı kullananlar, farklı hesaplardaki paraları tek bir hesaba aktaranlar – kimliklerinin ifşa edilmesini kolaylaştırırlar.

Kimseye Güvenmek Zorunda Değilsiniz

Geleneksel bankacılık sisteminde, insanların paranıza göz kulak olacağına güvenmek durumundasınızdır. Bankaya güvenmek zorundasınızdır mesela. Bir işlem sırasında üçüncü tarafa da güvenmek zorunda kalabilirsiniz. Sıklıkla tüccara da güvenmek zorundasınızdır. Bu organizasyonlar sizden önemli ve hassas bilgiler isterler. Ama kripto para sistemlerin hiçbir merkeze dayanmadığı için, birine güvenmek zorunda değilsinizdir. Birine işlem gönderdiğinizde, bu işlem yasal olarak imzalanır ve güvenlidir. Bilinmeyen bir madenci bu işlemi onaylar ve işleminiz gerçekleşir. Karşınızdaki kişinin sizin kim olduğunuzu bilmesine gerek yok, eğer söylemeye niyetli değilseniz.

Sahibi Sizsiniz

Her türlü elektronik para sisteminde, paranız başkasına aittir. PayPal’ı ele alalım: Eğer şirket, hesabınızın kötü amaçlara kullanıldığına karar verirse hesabın içinde tuttuğunuz tüm varlıklara size danışmadan el koyma hakkına sahiptir. Hesabınıza tekrar erişim sağlamak için de türlü türlü engelleri aşmanız gerekmektedir. Kripto parada, özel anahtarınız ve adresinizi oluşturan ortak anahtar size aittir. Kimse bunları sizden alamaz (siz kendiniz kaybetmediğiniz sürece veya web tabanlı bir cüzdanda bu hesabı sunmadıkça).

Kendi Paranızı Yaratabilirsiniz

Evde renkli yazıcılarla çıktısını alabileceğiniz onca güzel şey varken gidip para basarsanız, hükümetler size pek hoş gözle bakmazlar. Kripto paradaysa, kendi paranızı yapmanız teşvik edilir. Elbette açık marketten kripto para satın alabilirsiniz, ama aynı zamanda eğer yeterli işlem gücüne sahipseniz kendi kripto paranızı kazabilirsiniz. Bu kazım için gerekli olan ekipmanlara ve elektrik faturasına parayı bastıktan sonra yapmanız gereken tek şey makineyi açık ve yazılımı çalışır durumda bırakmaktır. Ve kim uyurken bilgisayarının kendi yerine para kazanmasını istemez ki?
[widgets_on_pages id=”2″]
[widgets_on_pages id=”4″]