Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Kripto Para Piyasasında Düşüşün Esas Sebebi Ne?

Şubat 2018, Bitcoin ve kripto paralar için hiç de iyi geçmiyor. Coinmarketcap verilerine göre ilk 50 sırada yer alan kripto paralar, ortalama %22’lik bir düşüş gösterirken, Bitcoin’in fiyatlarında yine ciddi dengesizlikler göze çarpıyor.

An itibariyle Kasım 2017 tarihinden bu yana ilk kez 9 bin doların altına inen Bitcoin’in, sonraki hamlesinin ne olacağı merakla bekleniyor. Bu denli fiyat farklarının günlük değiştiği bir piyasada, geleneksel borsa grafiklerinin de yorumlanması, pek de bir anlam ifade etmemeye başlasa da, yine de bazı analistlere göre, Bitcoin’in önünde iki seçenek var: Eğer 8 bin direnci de kırılırsa, düşüşün 5 bin seviyelerine gideceği bazı görüşlere göre olası iken, bir kısım görüş de 8 bin direncinin kırılmaması durumunda bir yükseliş trendinin gelebileceğini düşünüyor.

Elbette, bizleri okuyan siz değerli kullanıcılarımızın yapması gereken şey, günün sonunda kendi kararını vermek. Peki, şu an kripto para piyasasındaki bu kırmızılıkların nedeni ne?

Birinci sebep, Hindistan kaynaklı. Dün bir açıklama yapan Hindistan Maliye bakanı Arun Jaitley’nin, ”“Hükumet, kripto parayı ulusal para olarak tanımıyor ve kripto para varlıklarının gayri meşru faaliyetlerin finansmanında veya ödeme sisteminin bir parçası olarak kullanılmasını önlemek için tüm önlemleri alacak” açıklamalarının biraz da medya tarafından çarpıtılması ile Bitcoin fiyatlarında ciddi bir düşüş trendi görülürken, bazı kaynaklar ise Jaitley’nin bu açıklamasının, ülkenin genel düşünce tarzını yansıtmadığını belirtti.

Özellikle Bit Torrent yaratıcısı Bram Cohen’e göre, Jaitley’nin açıklamaları tamamen bir FUD. Buradaki FUD terimi ile ifade edilmek istenen şey ise İngilizce Fear, Uncertainity and Doubt anlamına gelen ve kısaca anlamsız telaş olarak nitelendirebileceğimiz ve Bitcoin’in uzun vadedeki değerini etkilemeyecek, kısa süreli düşüş yaratacak olaylar bütünü.

Günün şu anında yaklaşık %14 gibi bir düşüşle 8.300 dolar civarlarında seyreden Bitcoin için düşüşün bir diğer sebebinin ise, piyasaya yeni Tether akışının yapılması olabilir.

Tether’in özellikle geçmiş dönemde Bitcoin’in fiyatını gereksiz yere şişirdiği iddiaları gündemi sıkça meşgul ederken konuyla ilgili konuşan Chris Burniske: ”Tether’in toplam kripto para değerinin yüzde 0.4’üne sahip olduğu bir gerçek ve böyle bir değer koca piyasayı nasıl etkileyebilir bilmiyorum.” diyerek, iddialara karşı olduğunu gösterdi.

Hindistan Piyasayı Nasıl Bu kadar Etkileyebiliyor?

Yatırımcıların akıllarındaki bir diğer soru işareti ise Hindistan kaynaklı bir haberin veya çarpıtmanın piyasayı nasıl bu kadar etkileyebileceği.

Hindistan’ın toplam Bitcoin ticaretinin %10’una hitap ettiğini düşünürsek aslında bu sorunun cevabını vermek çok zor değil. Böylesi büyük bir dilime sahip olan bir ülkenin attığı adımlar “kurunun yanında yaş da yanar” etkisi ile tüm piyasayı etkisi altına alabiliyor. Yaşanan tablo ile de bu etkiyi göstermiş oldu.

Balinalar Hareketsiz

Ayrıca en fazla Bitcoin’e sahip olan ilk 10 cüzdana bakıldığında ise yalnızca bir tanesinin 3.000 BTC satışı yaptığı, ancak diğer hesaplarda hareket gözlenmediği ortaya çıktı. Bu durum da düşüşün sebebinin ve kaybı yaşayanların yalnızca panik satışı yapan yatırımcılar olduğunu gösteriyor.

Davos

Her ne kadar ülkemiz katılmasa da Davos ekonomi söz konusu olduğunda büyük bir etkinlik. Dünyanın birçok ülkesini ağırlayan Davos, konuşulan konular üzerinde de doğal olarak etki sahibi.

Bu seneki Davos’da büyük bir yere sahip olan kripto para konusu da aslında yapılan kötüleme ve sert eleştiri ile yatırımcılara ve dünyaya kötülendi. Birçok yetkili tarafından yapılan kötü eleştiriler dolayısıyla bu olay da düşüşe bir etken olabilir.

Facebook’un Reklamları Yasaklaması

Geçtiğimiz günlerde Facebook’un kripto paralar ile ilgili reklamları yasaklama haberi aslında herkesi şaşırttı. Facebook gibi gelir modeli reklam olan bir platformun dünyanın şuan en çok konuştuğu konulardan biri olan kripto paralara yönelik böylesi bir yasağı getirmesi mantıksız bulundu. Kimilerine göre bu adım şirketin kararından çok dışarıdan gelen bir müdahale.

Yaşanan gelişmeler piyasayı daha nasıl etkiler yaşayıp göreceğiz ancak şu bir gerçek ki 19 bin dolar seviyelerine gelmiş Bitcoin, 800 milyar dolar seviyelerine ulaşmış toplam market hacmi bu  seviyeleri henüz daha tüm dünya tarafından benimsenmeden ve yaygınlaşmadan görebildiyse, tekrar bu seviyelere ulaşması ya da bu seviyeleri aşması imkansız değil.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment