Kripto Para Yasası Resmi Gazete’de: Yürürlüğe Girdi
Sermaye Piyasası Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun, Resmi Gazete’de yayımlandı ve yürürlüğe girdi.
Kripto paralara ilişkin düzenleme ile birlikte kripto varlıklar, ilk kez gayri maddi varlık olarak tanımlandı.
SPK onayı gerekecek
“Kripto varlık hizmet sağlayıcı” platformları, kripto paralar için saklama hizmeti sağlayan kuruluşları ve kripto paraların ilk satış veya dağıtımı dahil olmak üzere kripto varlıklarla ilgili olarak hizmet sağlayan kuruluşları kapsıyor.
Kripto varlık hizmet sağlayıcılarının kurulabilmesi ve faaliyet gösterebilmesi için Sermaye Piyasası Kurulu’nun onayı gerekecek. SPK, bunların kuruluş ve faaliyetlerinin yanı sıra ortaklarına, yöneticilerine, personeline, organizasyonuna, sermayelerine ve sermaye yeterliliğine, yükümlülüklerine, bilgi sistemleri ile teknolojik altyapılarına, pay devirlerine ilişkin esaslara da karar verecek.
Hizmet sağlayıcılarının bilgi sistemleri ve teknolojik altyapı konularında TÜBİTAK’ın belirleyeceği kriterlere uyması gerekecek.
İzin almadan faaliyet gösterenlere üç yıldan beş yıla kadar hapis ve 5 bin günden 10 bin güne kadar adli para cezası kesilecek. Platformlarda yapılan tüm transferler kayıt altına alınacak.
Listeleme prosedürü oluşturulacak
Platformlar aracılığıyla kripto para alınıp satılmasına, ilk satış veya dağıtımın yapılmasına, takasına, transferine ve saklanmasına ilişkin usul ve esasları düzenleme yetkisi, SPK’ye verildi.
Platformların kendi nezdinde işlem görecek ya da ilk satış veya dağıtımı yapılacak kripto paraların belirlenmesine ve bunların işlem görmesinin sonlandırılmasına ilişkin yazılı bir listeleme prosedürü oluşturulacak.
Kurul, sermaye piyasası araçlarına özgü haklar vereyen kripto paralar dışında değeri dağıtık defter teknolojisi veya benzer bir teknolojiden ayrıştırılamayan kripto paraların satış veya dağıtımının piyasa araçlarıyla ilgili hükümlere tabi olmadan platformlar nezdinde yapılabilmesi için esaslar belirleyecek.
Bu esaslara bağlı olacak kripto paraların belirlenmesi için TÜBİTAK’tan ya da bakanlıklara bağlı kurum ve kuruluşlar ile diğer kamu kurumlarından teknik rapor istenebilecek.