Kripto Paralar Üzerinden Güç Gösterisi: AB, Trump Sonrası ABD’ye Karşı Atağa Geçti!
ECB Yönetim Kurulu Üyesi Piero Cipollone, Trump’ın dolar destekli stabilcoin girişimlerinin Avrupa bankalarını tehdit ettiğini belirterek dijital euronun bir an önce hayata geçirilmesi gerektiğini vurguladı.
Avrupa Merkez Bankası (ECB) Yönetim Kurulu Üyesi Piero Cipollone, Euro Bölgesi bankalarının dijital euroya ihtiyaç duyduğunu, aksi takdirde ABD Başkanı Donald Trump’ın dünya genelinde dolar destekli stabilcoinleri teşvik etme çabalarının etkisinde kalabileceklerini ifade etti.
Cipollone, Frankfurt’ta düzenlenen bir politika toplantısında, Trump’ın son girişiminin küresel finans üzerindeki etkilerini değerlendirdi.
Geçtiğimiz Perşembe günü Başkan Trump, dijital finans teknolojilerinde ABD liderliğini güçlendirmeyi hedefleyen bir kararnameye imza attı. Bu kararname, “ABD dolarının egemenliğini koruma ve teşvik etme, yasal ve meşru dolar destekli stabilcoinlerin geliştirilmesi ve büyümesine yönelik adımlar atılmasını” içeren hükümler barındırıyor.
Frankfurt’ta düzenlenen 13. Finans Sektörünün Geleceği Konferansı’nda konuşan Cipollone, Trump yönetiminin bu hamlesinin geleneksel bankalardan müşteri kaybını artırabileceğine dikkat çekti.
Reuters’a göre Cipollone, “Trump’ın kararındaki kilit kelime, hepinizin bildiği gibi, ‘dünya çapında’ ifadesi. Bu durum, bankaları daha fazla devre dışı bırakır; ücretlerini, müşterilerini kaybederler… İşte bu yüzden dijital euroya ihtiyacımız var,” şeklinde konuştu.
Dijital Euro’nun İşlevi
Dijital euro, ECB tarafından garanti edilen ancak bankalar gibi özel kuruluşlar tarafından işletilen bir çevrimiçi cüzdan olarak tasarlanacak. Bu sistem, banka hesabı olmayanlar da dahil olmak üzere kullanıcıların ödeme yapmalarını sağlayacak.
Ancak bireysel varlıklar muhtemelen birkaç bin euro ile sınırlı olacak ve faiz getirisi sağlamayacak.
ECB, dijital euronun nasıl çalışabileceğini test etmeye devam ediyor ancak bu konuda nihai bir karar, blokun yasa koyucularının gerekli mevzuatı onaylamasına kadar ertelenecek.