ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC), merkeziyetsiz finans (DeFi) protokolü Rari Capital Inc. ve kurucularına karşı açılan davada anlaşmaya vardı.
Rari Capital, yatırımcıları yanıltmak ve kayıt dışı aracılık hizmeti sunmakla suçlanıyordu. Şirketin yönettiği platformlarda bir dönem 1 milyar dolardan fazla varlık bulunduğu biliniyor.
Rari Capital, yatırımcılara kripto varlık fonları gibi çalışan iki farklı yatırım ürünü sunuyordu. Yatırımcılar, bu fon havuzlarına token yatırarak getiri elde etme fırsatına sahipti.
Havuzlara yatırım yapanlara, yatırımcıların bu fonlar üzerindeki paylarını temsil eden bir token veriliyor ve havuzun elde ettiği kârlardan pay almaları sağlanıyordu. Ayrıca, bazı yatırımcılar “Rari Governance Token” (RGT) isimli bir yönetişim tokenı da alıyordu. SEC, bu tokenlarla birlikte Rari’nin kayıtsız menkul kıymet satışı yaptığını belirtti.
Kripto yatırımcılarını yanıltmakla suçlandılar
SEC’in iddiasına göre Rari Capital ve üç kurucu ortağı, yatırımcılara havuzların otomatik olarak en yüksek getiri sağlayan fırsatlara yeniden dengeleneceğini “yanlış” bir şekilde beyan etti. Ancak gerçekte, bu dengeleme mekanizmasının sıklıkla manuel müdahale gerektirdiği ve Rari Capital’in zaman zaman bu işlemi gerçekleştirmediği ortaya çıktı.
Ayrıca, Rari ve kurucularının, yatırımcılara yıllık yüzdelik getiriyi “yanıltıcı” bir şekilde yüksek gösterdiği ancak birçok yatırımcının bu havuzlardan zarar ettiğini SEC açıkladı.
Rari Capital, 2021 yılında ve 2022’de Fei Protocol ile birleşmesinden beş ay sonra 77 milyon dolarlık bir siber saldırıya uğradı. Kurucu ortaklar Jai Bhavnani, Jack Lipstone ve David Lucid, iddiaları ne kabul ne de reddederek anlaşmaya varmayı kabul ettiler. Anlaşma kapsamında kuruculara beş yıl süreyle sivil cezalar, zorla geri ödeme ve yöneticilik yasakları gibi çeşitli yaptırımlar uygulandı.