Kripto’da Yeni Düzenleme Resmi Gazete’de Yayımladı: Para Transferlerinde Zorunluluk Geldi!
Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın yeni düzenlemeleriyle 25 Şubat 2025 itibarıyla 15 bin lira ve üzerindeki kripto varlık işlemleri için kimlik beyanı zorunluluğu getirilirken kayıtsız cüzdanlar ve riskli görülen işlemler için ek bilgi talebi şart koşuluyor.
Hazine ve Maliye Bakanlığı, kripto varlık işlemlerine yönelik yeni düzenlemeler getirdi. Resmî Gazete’de yayımlanan düzenlemelere göre (sf. 39-59) kripto varlık hizmet sağlayıcılarının işleyişini belirleyen yönetmeliklerde önemli değişiklikler yapıldı.
Mali Suçları Araştırma Kurulu Başkanlığı’nın (MASAK) yaptığı düzenlemelere göre 25 Şubat 2025 itibarıyla 15 bin lira ve üzerindeki kripto varlık işlemleri için kimlik bilgisi beyanı zorunlu hale getirildi. İşlem yapan kişilerin isim, cüzdan adresi ve ticaret siciline kayıtlı kişiler için unvan gibi bilgiler talep edilecek. Tüzel kişiler için tam ad ve kimlik belirleyici bilgiler sağlanmadan işlemler gerçekleştirilemeyecek.
Kayıtlı olmayan cüzdan adreslerine yapılan transferlerde ek beyanlar istenecek. Bu önlem, kayıtsız cüzdanlar üzerinden gerçekleştirilen işlemlerde güvenlik risklerini en aza indirmeyi hedefliyor.
Yeni düzenlemeye göre, bu hizmet sağlayıcılar, faaliyetlerini sürdürebilmeleri için 1 ay içinde Başkanlığa başvuruda bulunmak zorunda olacak.
15 bin lira altı işlemlerde esneklik
15 bin liranın altındaki işlemler için kimlik beyanı zorunlu olmasa da riskli görülen transferlerde ek bilgi ve belge talep edilebilecek. Gerekli bilgilerin sağlanamaması durumunda işlemler iptal edilebilecek veya iş ilişkisi sonlandırılabilecek.
Bu düzenlemeler, kripto varlıkların daha güvenli ve şeffaf bir şekilde transfer edilmesine katkı sağlamayı amaçlıyor.
Gizlilik odaklı kripto paralar hakkında ise Resmî Gazete’de şu ifadelere yer verildi:
Gizlilik tabanlı kripto varlıkların alım satımına veya saklanmasına aracılık eden kripto varlık hizmet sağlayıcılar, uzaktan kimlik tespiti yapamazlar. Ayrıca sürekli iş ilişkisi tesisinde ilk finansal hareket dahil olmak üzere kripto varlık hizmet sağlayıcı nezdinde para yatırma ve çekme işlemlerinin müşterinin kimlik bilgileri ile uyumlu bir banka veya kredi kartı hesabı aracılığıyla yapılması zorunludur.
Resmî Gazete’de yayımlanan diğer detaylar
Tebliğe eklenen geçici maddeye göre kripto varlık hizmet sağlayıcıları, sürekli iş ilişkilerinde uzaktan kimlik tespiti yapabilecek. Ancak bu süreç, tebliğin ilgili bölümlerinde yer alan yöntem ve tedbirlerle sınırlı olacak. Kimlik bilgilerinin doğrulaması için yine Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü Kimlik Paylaşım Sistemi kullanılacak.
Kripto para hizmet sağlayıcıları için uyum görevlileri için yeni düzenlemeler de yönetmeliğe eklendi. Uyum görevlilerinin atanma süreleri güncellenirken görevden ayrılma durumlarında 30 gün içinde yeni bir atama yapılması şartı getirildi. Ayrıca uyum görevlilerinin eğitim ve tecrübe şartlarında güncellemeler yapıldı.
Orta, büyük ve çok büyük ölçekli elektronik ticaret hizmet sağlayıcılar ile tasarruf finansman şirketleri de yükümlülük programına dahil edildi. Bu kuruluşlar, malvarlığının dondurulması kararlarına uygun hareket etmekle yükümlü olacak.