İngiltere’nin başkenti Londra, uzun yıllar boyunca gerek demokratik ülke düzeni gerekse de ekonomik avantajları sebebiyle, birçok finans girişimine kucak açmasıyla biliniyor. Ancak, İngiltere’nin bu güzide şehri için durum; iş kripto paralara geldiğinde değişmeye başlamış durumda. Büyük bankaların İngiltere ekonomisinde gücünü her geçen gün arttırması, İngilizlerin kripto para trenini kaçırmasına sebep olabilir…
Bankalar Süreci Yavaşlatıyor
Çok önemli fintech firmalarına geçmişte ev sahipliği yapmış ve geleneksel borsalar noktasında birçok şirketin direkt olarak işlerini yapmak için birbirleri ile yarıştıkları Londra; kripto para piyasalarında ise geride kalmışa benziyor. Özellikle sektöre akan kurumsal yatırımcı kaynaklı paraların boyutunun giderek arttığı bugünlerde birçok otorite, Londra’nın kripto para trenini kaçırdığını düşünüyor. Aralarında Tokyo, San Fransisco, Chicago ve New York gibi önemli metropollerin bulunduğu şehirler, kripto paralar konusunda Londra’dan çok daha ileride gibi görünüyor. Özellikle Bitcoin türevleri, vadeli işlemleri ve hedge fonları konusunda Londra, küresel piyasadaki rakiplerinin gerisinde kalmış durumda.
Birçok otorite bu durumu şehirde hüküm süren bankaların ‘ciddi’ güç gösterisine bağlarken, konuyla ilgili açıklamalar yapan eski Goldman Sachs trader’ı ve şimdinin kripto para şirketi B2C2’nin CEO’su Max Boonen, şunları söyledi:
”Bankalar, kripto paralar konusunda bir hayli katı bir tavır içindeler. Gerçekten kripto paralar için İngiltere’de bir hesap açmak neredeyse imkansız hale geldi. İngiliz bankalar, kara para aklama ve vergi kaçırma süreçlerini belki de biraz fazla ciddiye alıp böyle şeyler yapıyorlar.”
Boonen’ın görüşlerine katılan bir diğer isimde LMAX isimli kaldıraç sisteminin kurucusu David Mercer. Mercer, Londra’da bankaların sözünün halen çok kuvvetli bir şekilde geçtiğini ve bunun yüzünden Londra’nın kripto para piyasalarına görece daha geç geleceğini iddia etti.
Her Şey İçin Çok mu Geç?
Durum aslında Londra için o kadar da kötü değil. Bardağın dolu tarafını görmek istediğimizde de önümüze bazı veriler çıkıyor. Bir dönem ülkenin dünyaya mal ettiği ve dünya çapında geniş bir izleyici kitlesine sahip Premier League’e de ismini veren Barclays bankası, Coinbase için bir hesap açmayı kabul ederken, ayrıca IG Group ve Plus500 gibi şirketler de kripto para piyasasında kendilerince başarılı işler yaptılar ve yapmaya da devam ediyorlar.
Think Coin isimli kripto para ve diğer ürünlerin işlem görebildiği bir borsanın kurucu ortağı olan Nauman Anees, konuyla ilgili şu ifadeleri kullandı:
”Londra şehrini genel manada ele alacak olursak, şehirde ileriye dönük hamleler yapma konusunda bir gelenek olduğunu gözlemleyebiliriz. Bu durum kripto para piyasaları için de pek tabii ki geçerli. Müşterini tanı ve kara para aklamasının önlenmesi gibi süreçlerde Londra da efektif bir rol oynadı. Zaten demokrasi geleneği ve güvenilir yargı sistemi ile Londra her zaman finansal işler için bir merkez olmuştur. Bu durumun kripto para piyasaları için devam etmeyeceğini iddia etmek, abesle iştigal etmek olacaktır.”
Anees ayrıca kripto para piyasalarının ve genel manada sektörün halen gelişmeye ihtiyaç duyduğunu da kabul ederek, bunlar gerçekleştiği zaman Londra’nın daha da büyük bir rol oynamaya başlayacağını belirtt. Anees, şunları söyledi:
”Londra global finans piyasası için çok güçlü bir pazar. Bu duruma sebep olan şeyler de tabii ki yasal zeminde iyi düzenlenmiş olması. Kripto para piyasaları bu anlamda henüz yolun daha çok başında. Geçtiğimiz yıllarda bazı örneklerde de gördüğümüz üzere ilk hareket eden daha avantajlı olacak diye bir kaide yok. Borsaların hacklenmesi, yasal süreçlerin yavaş ilerlemesi gibi durumlar aslında sektörün kat edecek yolunun çok olduğunu gösteriyor. Bu yüzden aceleci olmak kimseye bir şey katmayacak. Kripto para piyasaları kendine geldikçe, yasal anlamda bir teraziye konulabilir oldukça, Londra da bu alanda daha fazla söz sahibi olmaya başlayacak. Büyük bankalar, yatırım firmaları vs. şu anda belki bir açıklama yapmıyor gibi görünüyor olabilirler ancak; emin olabilirsiniz ki perde arkasında bu sektöre yönelik çok çok ciddi araştırma geliştirme çalışmaları yapılıyor.”