Lübnan’daki vatandaşlar geçtiğimiz günlerde hayat pahalılığını protesto etmek için sokağa çıktılar.
Lübnan’daki protestolar aslında Eylül 2019’da başlamış, Ekim 2019’da zirve yapmıştı. Öyle ki Lübnan başbakanı o dönemde bu protestolar yüzünden istifa etmek zorunda kaldı.
Ülkenin yerli para birimi olan Lübnan Lirası bu süreç içerisinde dolara karşı yarı yarıya değer kaybetti ki bu, tahmin edilebileceği üzere hayatın eskisine kıyasla çok daha pahalı hale gelmesine yol açtı.
Koronavirüs Günleri
Lübnan’daki protestolar 2020’nin başlarına kadar tüm şiddetiyle devam ediyordu. Ancak bu protestolar Koronavirüs nedeniyle bazı bölgelerde tamamen durmuş, bazı bölgelerde ise azalmıştı.
Lübnan Merkez Bankası bu süreç içerisinde ilginç bir karar alıp döviz kurunu sabitleyeceğini açıkladı. Merkez Bankası bu hamlesiyle aslında ülkedeki döviz ticaretine doğrudan müdahale edeceğini, tüm döviz ticaretinin kendi kontrolünde olacağını açıklamış oldu. Geçtiğimiz günlerde paylaştığımız bir yazıda da belirttiğimiz üzere bu durum Lübnan’daki protestoların yeniden şiddetlenmesine yol açtı.
Cenazesi Kalktı
Lübnan’daki vatandaşlar bu haftanın başında Merkez Bankası’nın kararını protesto ederken başka bir gelişme daha yaşandı. Washington Post’un haberine göre Fawwaz-al-Samman adlı 26 yaşındaki bir vatandaş pazartesi günü protestolar sırasında hayatını kaybetti. Kendisinin ordu ateş açtığı sırada vurulduğu düşünülüyor. Ancak Lübnan ordusu herhangi bir sorumluluk üstlenmiyor.
Fawwaz-al-Samman; protestocular tarafından Açlık Devriminin Şehidi olarak anılmaya başladı ve kendisinin vefatının ardından protestolar yeniden şiddetlendi. Protestocular haftanın ilerleyen günlerinde hükümetle ve Merkez Bankası’yla çeşitli şekillerde alay ettiler.
Yapılan gösterilerden biri de Lübnan Lirası’nın cenazesinin kaldırılması oldu. Bu cenaze son zamanlarda sosyal medyada sık sık gördüğümüz Gana cenazelerinde olduğu gibi kaldırıldı.
مراسم دفن سعر صرف #الليرة اللبنانية في #زحلة منذ قليل#لبنان_ينتفض #لبنان_يثور #عيد_العمال pic.twitter.com/84B4l1Qz1o
— Assaad Thebian (@Beirutiyat) May 1, 2020