Kripto para madenciliği ile ilgilenen kişilerin karşılaştığı ilk sorulardan biri bu işi tek başına mı yoksa bir havuza katılarak mı yapacağıdır. Maden havuzlarının lehine de aleyhine de onlarca argüman bulunmaktadır. Ama eğer Bitcoin ağı boyunca hash oranı dağıtımı yeterli düzeydeyse, çoğu madenci havuza katılmayı seçmektedir. Bilmeniz gerekenler aşağıdaki gibidir.
Artılar ve Eksiler
Eğer bir havuza katılıp katılmayacağınıza karar verme aşamasındaysanız, bu olayı piyango çekilişi gibi düşünebilirsiniz. Artıları ve eksileri birebir aynıdır. Eğer tek başınıza madencilik yaparsanız, ödülü paylaşmak zorunda kalmazsanız ama aynı zamanda ödülü yakalama ihtimaliniz azalır. Havuz halinde madencilik yaptığınızda bir bloğu çözüp ödül kazanma şansınız çok daha yüksek olsa da, ödül havuza katılan kişiler arasında paylaştırılacaktır.
Bu yüzden, tek başınıza bir blok çözdüğünüzde aldığınız ödüle kıyaslandığında az olsa bile, bir havuza katılmak düzenli bir gelir sağlar.
Bir maden havuzunun aklında bulundurması gereken çok önemli bir şey vardır: Ağın hashing gücünün %51’ine ulaşmaması. Eğer tek bir grup kripto para ağının %50’sinden fazlasını kontrol etmeye başlarsa, teorik olarak bu durum bütün ağı ciddi anlamda yıkabilir. Bu olaya “%51 Atağı” adı verilir. 2014’ün başlarında, çoğu kişi GHash.io Bitcoin maden havuzu’nun bu güce ulaşmak üzere olduğunu dile getirdi ve madencilerin bu havuzu terk etmeleri istendi.
Birim Zorluğu
Bitcoin açısından bakarsak şu anki zorluk seviyesi o kadar zor ki tek başına çalışan bir madencilerin gelir kazanması neredeyse imkansız. Tabii eğer ASIC makineleriyle dolu bir odanız varsa ve onları soğuk tutabiliyorsanız, durum başka. Eğer acemiyseniz, kısa zaman diliminde küçük bir ödül kazanmak için bir havuza katılmak en iyi yoldur. Havuzlar, küçük çaplı madencilerin işe devam etmesini sağlamak için teşvik olurlar.
Kazabilecekleriniz
Sadece Bitcoin kazacaksınız diye bir şey yok. İstediğiniz kripto para için maden havuzları listesini bulmak oldukça kolaydır. Bitcoin’in kolaylaştırdığı madencilik yöntemlerinden biri ‘’birleşmiş madencilik’’tir. Bu şekilde, Bitcoin için çözdüğünüz blokları aynı POW algoritmasını kullanan diğer kripto paralarda (Namecoin gibi) kullanabilirsiniz. ‘’Birleşmiş madencilik’’in ne olduğunu kabaca anlatmak gerekirse, aynı sayı dizinlerini birkaç farklı piyangoya yazdığınızı düşünebilirsiniz.
Güçlü bir donanımı olmayan acemi madenciler Bitcoin yerine alternatif kripto para birimlerine – özellikle algoritma olarak SHA256 yerine Scrypt kullanan birimler – bakmalıdır. Bunun sebebi, Bitcoin’deki hesaplamaların zorluğunun, sıradan bilgisayar işlemcilerinin kapasitesini aşmasıdır.
Hangi birimde madencilik yapacağınıza karar veremiyorsanız, “Multipool” (Çoklu havuz) denilen ve madencilik donanımınızı otomatik olarak en çok kâr getiren alternatif kripto para birimine ayarlayan bir havuz sistemi bulunmaktadır. Multipool her 30 dakikada bir güncellenir ve zaman içinde birçok alternatif birimde bakiyenin arttığını görürsünüz. Eğer gerekirse Multipool, donanımınızı tek bir alternatif birime sabitlemenize de izin veriyor.
Ama, nu2pools.com’dan Mark bu şekilde havuz değişimi için şunları söyledi:
“Sadık kripto para takipçileri bu havuzlardan nefret eder çünkü bir kripto paranın zorluk düzeyi düştüğü anda, kârlılığı artar. O zaman tüm çoklu havuzlar oraya akın ediyor, birkaç saat içinde zorluk düzeyini tekrar tavana çıkarıp, terk ediyorlar. Bu durum da sadık kripto para takipçilerini çok düşük bir kârla zorluk düzeyini tekrar düşürmeye çalışmak zorunda bırakıyor.”
Havuz Ödülleri
Hangi havuza katılacağınıza karar verirken, farklı havuzların ödemeleri nasıl paylaştırdıklarını ve eğer alıyorlarsa ne kadar işlem ücreti aldıklarını araştırmanız gerekmektedir. Bir havuzun ödemeleri bölebileceği pek çok farklı yol vardır. Bunların çoğu, bir madencinin havuza POW olarak kattığı ‘hisselere’ bakarak belirlenir.
Bu ‘hisseler’ anlaması biraz zor şeylerdir. Akılda iki şey bulundurmak gerekir: İlk olarak, madencilik şifrelenmiş puzzleları çözme aşamasıdır; ikincisi, madenciliğin bir zorluk düzeyi vardır. Bir madenci blok çözdüğü zaman, ona karşılık gelen bir zorluk düzeyi vardır. Bunu bir kalite ölçütü olarak düşünün. Eğer madencinin çözdüğü bloğun zorluğu, tüm birimin zorluğundan daha yüksekse, o birimin blockchainine eklenir ve ödül olarak kripto para verilir.
Buna ek olarak, bir maden havuzu 1 ila birimin zorluk düzeyi arasında bir düzey belirler. Eğer madenci, havuzun ve birimin zorluk düzeyi arasında bir seviyedeki bloğu iletirse blok ‘’hisse’’ olarak kaydedilir. Bu hisse blokların hiçbir kullanım amacı yoktur. Sadece, madencilerin blokları çözdüklerine, yani çalıştıklarına dair bir iş kanıtı olarak gösterilir. Aynı zamanda, havuza ne kadar işlem gücü kattıklarını da gösterir – donanım ne kadar iyi olursa, o kadar çok hisse oluşur.
Bu yolla ödeme dağıtımının en basit versiyonu “hisse başı ödeme” (PPS) modelidir. Bu sistemdeki değişiklikler, hisse başına ödenen oranı değiştirebiliyor. Mesela, eşitçe paylaşılmış maksimum hisse başı ödeme (ESMPPS), veya paylaşılmış maksimum hisse başı ödeme (SMPPS) gibi. Havuzlar, hangi madencinin daha önce hisse eklediğini ön planda tutabilir de tutmayabilir de.
Düşünülmesi gereken diğer bir etmense havuzun madencilik ödemelerinizden ne kadar keseceği. Genelde bu oran %1 ila %10 arasında değişirken, bazı havuzlar hiç para kesmez.
Bir Havuzda Madenciliğe Başlamak
Hangi birimde ve havuzda madencilik yapacağınıza karar verdiyseniz, artık başlama vakti. Havuzun internet sitesinde bir hesap oluşturmanız gerekiyor. Hesap açtıktan sonra bir worker yani “işçi” yaratmanız gerekiyor. Kullandığınız her parça madencilik ekipmanı için birden çok işçi yaratabilirsiniz. Pek çok havuzda varsayılan ayar, bu işçilere isim olarak numara, ve şifre olarak ‘x’ koyulmasıdır ama bunları isteğinize göre değiştirebilirsiniz.
[widgets_on_pages id=”2″]
[widgets_on_pages id=”madencilik haber”]