Malezya Merkez Bankası, kısa süre önce CBDC için proof-of-concept (konsept ispatı) çalışmalarını tamamlamıştı. Sürecin sonunda ise Merkez Bankası CBCD seçeneklerini gözden geçirmeye başladı, bu seçeneklerden biri sınır ötesi ödemeler için blockchain teknolojisinden yararlanmak.
Bank Negara Malezya, henüz CBDC’ler ile nasıl bir yol izleyecekleri hakkında kesin bir karara varmadıklarını, araştırma ve geliştirme aşamasında olduklarını belirtti. Bu araştırmanın ise gelecekte CBDC’lerin yaygınlaşma ihtimaline karşı hazır durumda olabilmek olduğu açıklandı.
2021’de Malezya, “Project Dunbar” adlı bir proof-of-concept CBDC pilot programı geliştirmek için Güney Afrika, Avustralya ve Güneydoğu Asya komşusu Singapur ile iş birliği yapmıştı. “Project Dunbar”, blockchain tabanlı sınır ötesi havalelerin seçeneklerini görebilmek için sırasıyla r3 ve ConsenSys’den Corda ve Quorum blockchain platformlarını kullanmıştı. En önemli amacı ise blockchain teknolojisinin “aracılara olan ihtiyacı nasıl ortadan kaldırabileceğini, işlemlerin zamanını ve maliyetini nasıl azaltabileceğini” ortaya koymaktı.
CBDC ekosistemi giderek büyümeye, yeni ülkeleri bünyesine dahil etmeye devam ediyor. Çin, şu anda dijital yuan olarak adlandırılan bir CBDC pilot programını yürüten açık ara en büyük ülke ve mobil uygulama 4 Ocak’tan bu yana 20 milyonun üzerinde indirmeye ulaşmış durumda bulunuyor. Çin, önümüzdeki ay Pekin’de yapılacak olan Kış Olimpiyatları sırasında uluslararası ziyaretçilerin pasaportlarıyla dijital yuan’a erişmelerine izin vermeyi planlıyor.