Malta, iki yıldır süren görüşmelerin ardından ilk resmi kripto para arzına onay verdi. İlk ICO onaylanmış olsa da, hala regülatörlerin onayını bekleyen düzinelerce proje bulunuyor.
Kripto paralara olumlu bakış açısı ile bilinen Malta, yasal olarak bir finansal regülatör tarafından onaylanan ilk projeyi duyurdu. Decrypt’in haberinde “Blockchain Adası” olarak adlandırılan Malta, onay verilen ilk projenin yapay zeka destekli blockchain hibrit projesi VAIOT olduğunu açıkladı. Projenin halka arzı ise bu yıl gerçekleştirilecek.
Malta Finansal Hizmet Yetkili Kurumu’nun bu hamlesi ile birçok kripto para projesinin gözleri ülkeye çevrildi. İçlerinde kripto para borsalarının da bulunduğu daha birçok platform ve proje, resmi onayın ileride nasıl şekilleneceğini merakla bekliyor.
İlk onayı VAIOT kaptı
İlk resmi onayı alan VAIOT, işletmeler ve şirketler için yapay zeka destekli hizmetler geliştiriyor ve sunuyor. VAIOT CEO’su Christoph Surgowt, Decrypt’e Malta’nın uygulamaları ile ilgili soruları yanıtladı. Surgowt, Malta’nın gelecekteki AB düzenlemelerine öncülük ettiğini söyledi. CEO aynı zamanda yapılacak olan halka arzdan elde edilen gelir ile gerçekleştirmek istedikleri hedeflerden de bahsetti.
“Tokenımız yalnızca dijital finansal varlıkların ve VAIOT gibi yenilikçi çözümlerin gelişimini desteklemekle kalmayacak, aynı zamanda yatırımcıların ve traderları koruyacak bir ekosistem sunacak”
Projeler Malta’ya akın etti
Malta Finansal Hizmet Yetkili Kurumu (MFSA) tarafından geçtiğimiz pazartesi günü yapılan duyuru aslında uzun zamandır bekleniyordu. MFSA yaptığı açıklama ile ilk kez resmi olarak bir projeye ICO onayı vermiş oldu. Kripto para dünyasında gösterdiği yenilikçi tutum ile adından söz ettiren Malta, 2018 yılında ICO için yasal onay sürecini açıkladı ve ardından ülkeye bu konu ile ilgili bir akın başladı. Malta yalnızca 2019 yılı boyunca 340 lisans başvurusu aldı fakat ülke, Avrupa Birliği düzenlemelerine ters düşmemek için şu ana kadar başvurulardan birine onay vermedi.
Uzmanlar tarafından Malta, gerçekleştirdiği yasal düzenlemelerin de yardımı ile dünyanın kripto para başkenti olmaya aday ülkeler arasında gösteriliyor. Buna rağmen başvuru sürecini yakından takip eden bazı sektör uzmanları, sürecin oldukça maliyetli ve düzenlemelerin çok katı olduğunu öne sürdü.