Sosyal medya platformu Facebook’un kurucusu ve CEO’su Mark Zuckerberg yıllık meydan okumasını yayınladı. Zuckerberg’ün gönderisinin büyük kısmı geçtiğimiz yıl gerçekleşen büyük olayların incelenmesinden, yılın değerlendirilmesinden ve ilerleyen zamanlarda neler olacağından oluşuyor. Zuckerberg yazısının sonunda kripto paralara da değindi. Zuckerberg kripto paralardan “merkezi sistemlerden gücü alıp (gücü) tekrar insanlara veren akımlar” olarak bahsetti.
Şirketini Değerlendirdi
Mark Zuckerberg günümüzde teknoloji şirketlerinin yüzleştiği belki de en önemli mücadelenin merkeziye karşı merkezsiz arasında olduğuna inanıyor. Zuckerberg yıllık açıklamasının kısmen önemli sayılabilecek kısımlarına gelmeden önce şirketinin karşı karşıya olduğu engellerden bahsetti. 4 Ocak’ta akşam saatlerinde paylaşımda bulunan Zuckerberg “her sene yeni bir şey öğrenmek için kendime meydan okuyorum” dedi.
Zuckerberg her yıl kendisine yeni şekillerde “meydan okuyor”. Facebook’un kurucusu paylaştığı yazıda kendisine bu şekilde meydan okumaya 2009 yılında başladığını belirtti. O tarihlerde ABD’deki ekonomik kriz dolayısıyla yaşanan Büyük Durgunluk’ta Facebook kar elde etmekte zorlanıyordu. Zuckerberg o zamandan şöyle bahsetti:
“Bu meydan okumalara 2009 yılında başladım. O ilk yılda ekonomi derin bir durgunluk içindeydi ve Facebook henüz karlı değildi. Facebook’un sürdürülebilir bir iş modeline sahip olduğundan emin olmak için ciddileşmek zorundaydık. Ciddi bir yıldı ve bunun bir hatırlatması olarak her gün kravat giydim.”
Şuanda bildiğimiz Facebook’un tohumları 2004 yılında Zuckerberg’ün Harvard’daki yurt odasında atıldı. Popülerliği kısa sürede artan Facebook epey hızlı büyüdü ve yalnızca birkaç yıl sonra birkaç milyon kullanıcıya ulaştı. 2017’nin son çeyreğine bakıldığında Facebook’un iki milyardan fazla kayıtlı kullanıcısı olduğu görülüyor. Facebook hem ABD’de hem de Dünya genelinde Google’ın ve Youtube’un ardından üçüncü sırada geliyor.
“Dünya stresli ve bölünmüş hissediyor ve Facebook’un yapacak çok işi var” diyen Zuckerberg öz eleştiri de yaparak şöyle söyledi:
”
Merkeziye Karşı Merkezsiz
“Günümüzde teknolojiyle ilgili en ilginç konulardan biri merkeziye karşı merkezsizlik” diyerek konuya giren Zuckerberg şöyle devam etti:
“Pek çoğumuz (teknolojinin) insanların eline daha fazla güç veren merkezsiz bir kuvvet olduğuna inandığımız için teknoloji işine girdik. (Facebook’un misyonunun ilk dört kelimesi her zaman ‘gücü insanlara vermek’ olmuştur). 1990’larda ve 2000’lerde çok fazla insan teknolojinin merkezsizleşmeyi sağlayacak bir kuvvet olduğuna inanıyordu.”
Ancak özellikle son zamanlarda pek çok insan Zuckerberg ve benzeri teknoloji devlerinin, oldukça fazla kullanıcı bilgisini belli başlı otoritelere aktardıklarına inanıyor. Bu da ortalama bir insanın artık bu gibi platformlara olan güvenini kaybetmesi anlamına geliyor. Zuckerberg:
“Pek çok insan bu söze olan inancını kaybetti. Küçük sayıdaki büyük teknoloji şirketlerinin ortaya çıkmasıyla ve hükûmetin vatandaşları takip etmek için teknolojiyi kullanmasıyla birlikte çok fazla insan teknolojinin gücü merkezsiz değil daha da merkezi yaptığını düşünüyor.”
Teknolojinin artık sistemleri daha merkezi hale getiren bir kuvvet olarak görüldüğüne değinen Zuckerberg, buna karşı çıkan sistemler olduğuna da değindi:
“Gücü merkezi sistemlerden alıp insanların eline iade eden –şifreleme ve kripto para gibi– bazı önemli karşı-akımlar da var. Ancak bunlar daha zor kontrol edilebilme riski taşıyor. Bu teknolojilerin olumlu, olumsuz yönlerini ve hizmetlerimizde en iyi şekilde nasıl kullanılabileceklerini araştırmayı düşünüyorum.”
Zuckerberg’ün kripto paraları “hizmetlerinde ne şekilde kullanabileceklerini araştırması” tam olarak ne boyutta olur onu bilemiyoruz ancak Facebook gibi bir platformun kripto parayı benimsemesi ve hatta kendisine ait bir kripto para çıkarması piyasada bomba etkisi yaratır. Görünüşe göre Zuckerberg’ün kripto paralar ile alakalı henüz çok fazla açıklaması yok ancak yıllardır kripto para topluluğu arasında Zuckerberg’ün farklı koin projelerine dahil olduğuna dair dedikodular var. Şuana kadar bunların hiçbiri doğru çıkmadı.