Kripto para madenciliği yapma odaklı kötü amaçlı yazılımlar, popülarite konusunda artış yaşayan kripto para birimlerinin en büyük baş belası olmaya aday. McAfee tarafından yayınlanan bir araştırmaya göre söz konusu yazılımlar bu yıl içerisinde şimdiye kadar %4.000’in üzerinde artış yaşadı.
2018 yılının Aralık ayında yayınlanan raporda da belirtildiği üzre, ABD tabanlı siber güvenlik firması durumun beklenenden de kötü olduğunu ve neredeyse dört milyon adet yeni madencilik odaklı kötü amaçlı yazılımın sadece 2018 yılının üçüncü çeyreğinde ortaya çıktığını ve bunun 2017 ile 2016 yılının toplamında görülen 500.000’den çok daha düşük olduğunu vurgulamakta.
İlgili verileri yayınlamak için çıkartılan ayrı bir bildiriye göre ise, zararlı kripto para madencilik yazılımları sadece 2018 yılının üçüncü çeyreğinde %55’e yakın bir oranda artış gösterdi ve bu geçtiğimiz dört çeyrekte toplam %4.467 yükseliş yakaladı.
Araştırmada, bir çok fidye yazılımı üreticisinin, ”daha kazançlı bir iş kapısı olarak gördükleri” kripto para sektörüne geçiş yaptığı vurgulanmakta. Siber suçlular özellikle 2018 yılından itibaren Nesnelerin İnterneti (IoT) cihazlarını hedef haline getirip, kripto para madenciliği yapmaya başladı. Söz konusu cihazları kullanarak yapılan kötü amaçlı kripto para madenciliğinin oranında da %72 civarında bir artış yaşandı.
McAfee bunun yanı sıra özellikle MacOS cihazlarını hedef alan OSX.Dummy isimli bir yazılımın da şu sıralar kripto para madencilik sohbet gruplarında yayılmaya başladığını belirtti ve uyarılarda bulundu. Online olarak çok fazla yerde de denk gelinebilen bu yazılım, kullanıcının ”kripto problemlerini” çözmek için bilgisayara yükleniyor ve daha sonra kötü amaçlı bir kod yüklüyor.