İsviçre merkezli banka UBS, her yıl düzenlediği rezerv yönetim semineri anketinin 27.sini düzenledi. 30’a yakın merkez bankasının katıldığı ankette, merkez bankalarının %16’sı “Kripto paralar, bir güvenli liman olarak altının yerini alacak mı?” sorusuna, “Bilmiyorum.” yanıtını verdi.
UBS, Nisan-Haziran 2021 tarihlerinde düzenlenmiş ve 28 Haziran-1 Temmuz tarihli seminerde sunulmuş anketin sonuçlarını açıkladı. Katılımcı merkez bankalarının isimleri açıklanmazken, bunlara dijital ve kripto paralar ile ilgili birkaç farklı soru yöneltildi.
Dijital merkez bankası paralarına genel bakış
- Merkez bankalarının %39’u, G7 ülkelerinden birinin gelecek 3-5 yıl içerisinde perakende amaçlı bir dijital merkez bankası parasını kullanıma sokmuş olmasını bekliyor.
- Katılımcıların %43’ü, yine G7 ülkelerinden herhangi birinin toptan amaçlı bir dijital merkez bankası parasını 3-5 yıl içerisinde kullanmasını bekliyor.
- Perakende amaçlı dijital paralar, doğrudan hane ve işletmelere; toptan amaçlı dijital paralar ise sadece belli başlı finansal kurum ve hizmet sağlayıcılarına ulaştırılacak.
- “Kurumunuzun, bir dijital para projesine ne zaman dahil olmasını bekliyorsunuz?” sorusuna; temsilcilerin %29’u “halihazırda bir pilot çalışmasına dahil olduklarını” söyleyerek yanıt verdi.
CBDC, Amerikan dolarının tahtını sallayacak mı?
- “Merkez bankalarının, bir CBDC üretmek için temel motivasyonları neler?” şeklindeki çoktan seçmeli soruya, katlımcıların %70’i “perakende ödeme sistemini iyileştirmek” yanıtını verdi. “Özel stablecoin ve kripto paralardan kaynaklanan baskıya yanıt vermek” yanıtı ise %57 ile dördüncü sırada yer aldı.
- Yine çoktan seçmeli bir soruya göre merkez bankalarının %71’i, bir dijital merkez bankası parasının en büyük riskinin, “bankacılık sistemindeki aracıları ortadan kaldırmak / finansal istikrarı etkilemek” olduğunu düşünüyor.
- Merkez bankalarının %4’ü, Amerikan dolarının rezerv para birimi konumunu bir CBDC yüzünden kaybedebileceğini düşünüyor.
- Bununla bağlantılı olarak, merkez bankalarının %20’si, Çin’in kendi parasını dijitalleştirmesiyle birlikte dijital yuanın önde gelen bir rezerv para birimi olabileceğini belirtti.
Kripto paralar, altının yerini alabilir mi?
- Merkez bankalarının %57’si, üretecekleri dijital merkez bankası paralarının yatırım trendleri üstünde kayda değer bir etkisinin olmasını beklemiyor.
- Bunların, “Bitcoin gibi diğer dijital paralara yatırım yapma baskısını artıracağını” düşünenlerin oranı ise %14.
- Merkez bankalarının %84’ü, kripto paraların “bir güvenli liman olarak altının yerini almayacağını” düşünürken, “Bilmiyorum” yanıtını verenlerin oranı %16 oldu.
- “Bir merkez bankasının, kripto paralara yatırım yapmak için ne gibi bir motivasyonu olabilir?” sorusuna, katılımcıların %83’ünden “Kriptoya yatırım süreci ve bu yatırımın yönetimi hakkında bilgi edinmek” yanıtı geldi.
- Aynı soruya, katılımcıların %28’i bu varlıklar ile geleneksel enstrümanlar arasındaki korelasyonun zayıf olduğunu, %11’i ise kripto paraların altına alternatif olduğunu ve Batılı finans sistemine karşı bağımsızlık sunduğunu söyleyerek yanıt verdi.