MicroStrategy’nin kurucusu ve yönetim kurulu başkanı Michael Saylor, araştırma ve aracı kurum Bernstein ile yaptığı son röportajda, şirketin nihai hedefinin lider bir “Bitcoin bankası” olmak olduğunu söyledi.
2020’den bu yana agresif bir şekilde Bitcoin satın alan MicroStrategy, bu süreçte borç ve sermaye kullanarak önemli getiriler elde etti ve birçok geleneksel yatırımdan daha iyi performans gösterdi. Son olarak geçen ay 7.420 BTC satın alan firma, toplamda 252.220 BTC’ye ulaştı. Bu Bitcoin varlıkları, yaklaşık 9,9 milyar dolar maliyetle alındı ve şu anda 15 milyar doların üzerinde değere sahip. Bu da MicroStrategy’yi, dünya çapında 21 milyonluk sınırlı arzın yüzde 1,2’sine sahip olarak en büyük kurumsal Bitcoin sahibi yapıyor.
Bitcoin: 21. yüzyılın en başarılı varlığı
Saylor, Bitcoin’in 21. yüzyılın en iyi performans gösteren varlığı olduğunu ve enflasyona karşı güçlü bir koruma sunduğunu savunuyor. Saylor, Bitcoin’in oynaklığının yüksek getiri arayan yatırımcıları çektiğini ve uzun vadede hem kurumsal hem de bireysel portföyler için vazgeçilmez hale geleceğini öne sürüyor. Firma, bu inanç doğrultusunda önemli adımlar atarak yüz milyarlarca dolar değerinde Bitcoin biriktiren bir şirket olmayı amaçlıyor.
Bernstein’ın dijital varlık analisti Gautam Chhugani, Saylor’un vizyonunu özetleyerek, MicroStrategy’nin uzun vadede Bitcoin sermaye piyasası enstrümanları yaratmayı planladığını belirtti. Saylor’a göre, şirket Bitcoin’e dayalı tahviller, dönüştürülebilir tahviller ve tercihli hisseler gibi finansal araçlarla 100-150 milyar dolarlık Bitcoin portföyüne ulaşmayı hedefliyor. Şirket, bu şekilde 300-400 milyar dolarlık bir değere sahip olmayı ve Bitcoin’in gelecekte milyonlarca dolara ulaşmasıyla birlikte bir trilyon dolarlık bir şirket haline gelmeyi öngörüyor.
Bitcoin bankacılığı
MicroStrategy’nin stratejisi, Bitcoin’i geleneksel bir bankacılık modelinde olduğu gibi borç verme aracı olarak kullanmak yerine, sermaye piyasalarından borç alarak Bitcoin’e yatırım yapmaya dayanıyor. Saylor’a göre, Bitcoin’in yıllık ortalama büyüme getirisi, sermaye piyasası arbitrajı yapmaya yetecek kadar çekici. Şirket şu anda Bitcoin varlıklarını borç vermeyi planlamıyor. Saylor, “Sabit gelir piyasasından bir milyar dolar borç almak ve bunu Bitcoin’e yüzde 50 yıllık getiri oranı ile yatırmak, borç vermekten daha mantıklı” dedi. Böylece karşı taraf riski olmadan kazanç elde edilebileceğini savundu.