Rus milyarder Alexander Lebedev, DeFi altyapısına sahip teknolojilerin küresel finans sisteminin yeniden inşasında devrim niteliğinde olduğunu söyledi. Lebedev, mevcut finansal sistemin küresel ekonomiyi büyük bir felakete sürüklediğini belirtti.
Eski bankacı ve iş adamı olan Alexander Lebedev, The Independent gazetesinde blockchain teknolojisi ve akıllı sözleşmelerin kara para aklama gibi yasa dışı faaliyetlerde kullanılmasının geçmişte kaldığını açıklayan bir makale yayınladı. Makalede, DeFi sistemlerin global ekonomiyi yeniden inşa edecek birçok avantaj sunduğunu aktardı.
Lebedev: Yeni ve Merkeziyetsiz Bir Finansal Sisteme İhtiyaç Var
Lebedev, “The Independent Decentralized Financial Ecosystem” (Bank 2.0) olarak adlandırdığı bağımsız ve merkeziyetsiz finansal sistemi, yeni bir bankacılık sistemi yaratmak için kurmak istediğini açıkladı. Bunu gerçekleştirmek için birkaç ortağa ihtiyacı olduğunu belirten milyarder, bankacılık sistemine köklü bir değişiklik getirmek istediğini söyledi. Geleneksel bankacılığın yanında (ödeme, kredi, nakit işlemleri vb.) DeFi ekosistemine ait akıllı işlemlerin de bu sistem içerisinde yapılmasını istediğini dile getirdi.
Milyardere göre, akıllı sözleşmeler müşteri ve finansal varlık arasında köprü görevi gören bankacılık sistemini ortadan kaldırarak daha güvenli bir finansal hizmet sunma kapasitesine sahip. Aynı zamanda, son dönemlerde DeFi platformlarında görülen ani sıçramanın likidite tarafından yönlendirildiğini de belirten Lebedev, bu durumun uzun sürmeyeceğini düşünse de uzun vadede bu sıçramanın etkilerinin devam edeceğini belirtti. Lebedev, DeFi altyapısına sahip teknolojilerin uzun vadede küresel finansal sistemi yeniden inşa edecek bir devrim olduğunu şu şekilde dile getirdi:
“Belki de uluslararası finansal sistemde gerçek bir devrimin eşiğindeyiz ve banksterlerin sonundayız.”
Kripto Varlıklar Giderek Daha Çok Tercih Ediliyor
Alexander Lebedev, küresel çapta kullanıcıların ve regülatörlerin giderek daha fazla kripto varlıklara yöneldiğini belirtti. Örnek olarak ABD, Çin, Almanya ve İsviçre gibi ülkelerin son dönemde yaptığı dijital para çalışmalarını gösteren milyardere göre gelecekte daha çok insan dijital varlıklara yönelecek. Lebedev, konuyla ilgili şunları söyledi:
“Bir sonraki adım üretim tesisleri, gayrimenkul, mal ve hizmetler de dahil olmak üzere tüm varlıkların dağıtılmış defter (distributed ledger) teknolojisi ile dijitalleştirilmesi olacak.”