Bitcoin veya Ethereum, Zcash ve Monero gibi diğer kripto paraların madenciliğinin karlı olup olmadığı sıkça tartışılan bir konu. Bu konuya Bitcoin madenciliği özelinde bir cevap getirmeye çalışan Charlie Chan ve çalışma arkadaşlarından oluşan Morgan Stanley ekibinin bulduğu sonuçlar hayli enteresan. Buna göre, Bitcoin fiyatları kendini 8 bin 600 dolar seviyelerinin üzerine atmadığı müddetçe, madencilerin kar elde etmeleri hayli güç.
Bitcoin Madenciliğinin Karlılığı
Bitcoin, 20 Nisan 2018 Perşembe gününü, hemen hemen 8 bin 250 dolar seviyelerinde geçirdi. 2017 Aralık sonunda yakaladığı değerin yüzde 50’den fazlasını kaybeden Bitcoin, buna karşın Şubat başındaki 6 bin dolar seviyelerinin ardından fiyatını arttırmayı ve yatırımcısını bir nebze de olsa sevindirmeyi başardı.
Charlie Chan, madenclilik konusundaki kar noktasını işe şöyle açıkladı:
”Ekibimle yaptığımız çalışmalar sonucunda madencilik yapan büyük kurumlar için kar noktasını 8 bin 600 dolar ve üstü seviyeler olarak görüyoruz ki bu rakamı, kWh başına 0.03 dolar gibi görece ucuz bir rakam üzerinden elektrik maaliyeti hesaplayarak yapıyoruz.”
Konuyla ilgili araştırmaların ışığında başka bir bilgi de göze çarpıyor. Dün de sizlerle paylaştığımız üzere, Tayvanlı bir kripto para madencilik ekipmanı üreten şirket, açıkladığı son verilere göre, 2018 yılının ilk çeyreğinde tam 248 milyar Tayvan doları yani 8.5 milyar Amerikan doları tutarında satış yaptı. Bu rakam, bir önceki çeyrekten yüzde 6.1 daha fazla. Ayrıca toplam kar ise tam 3 milyar dolar.
Tayvanlı şirketin ürettiği ekipmana gelen talep bundan önceki dönemlere göre çok fazla. Öyle ki, açıklanan son veriler, şirketin karının yüzde 10’unu tek başına madenclik taleplerinin oluşturduğunu ortaya koyuyor.
Çin’de yerleşen Bitmain gibi büyük madencilik firmaları birçok firma ile ortak çalışsa da, sisteme ne kadar fazla madenci girerse, iş o kadar zorlaştığından; şu anda durum gitgide karmaşık bir hal alıyor.
İşte bu sebeple, Morgan Stanley’nin yayınladığı raporda madencilik ile ilgili pek olumlu ifadeler yok. Şirket yetkilileri, madencilik işinin rekabet artışı sebebiyle giderek fazlalaştığını belirtirken, bunun da gelirleri düşüreceğini belirtiyor. Öyle ki, Charlie Chan ve arkadaşlarının simülasyonuna göre, Bitcoin fiyatı önümüzdeki 3 ay boyunca 8.250 dolar seviyelerinde kalsa bile, madencilik ile elde edilen karlar büyük düşüş gösterecek.
Ancak özel olarak üretilen ve ASIC adı verilen ekipmanları kullanan firmalar için durum biraz daha farklı. Sektörde büyük tartışma ve kaos yaratan bu cihazları kullanan şirketler, Morgan Stanley verilerine göre önümüzdeki iki yıl boyunca Bitcoin fiyatı 5 bin doların altına düşmedikçe zarar etmeyecek.
Eski Günler Mazide Kaldı
Madencilik ekipmanı üreten Bitfury şirketinin başında yer alan Bill Tai, kripto para madenciliğinin geleceğini hiç de iyi görmüyor. Konuyla ilgili demeçler veren Tai’ye göre önümüzdeki süreçte büyük madencilerden sadece yüzde 5 ila 10’u ayakta kalıp kar etmeye devam edebilecek. Tai, şöyle konuşuyor:
”İleriye dönük bakacak olursak kripto para madenciliğinde pek de olumlu gelişmeler yok. Gelecekte karlılığın iyice azalacağını düşünüyorum.”
Burada bir diğer tartışma konusu da madencilik işlerinin birkaç büyük firmanın tekelinde toplanmaya başlaması. Birçok kişiye göre, böylesi bir olay merkezi olmayan sistemler için tam bir fiyasko. Özellikle ASIC cihazlarının çıkışı ve bulunmasının neredeyse imkansız olması da bu tekelliğe katkıda bulunurken; bu durumun sektörde ağır bir eşitsizlik yarattığı herkesin malumu.
Örneğin sene başında Verge’ü (XVG) sarsan skandalın etkileri hala hafızalarda tazeliğini koruyor. Verge madencliğinde, güçlü cihazların güçsüz rakiplerinin elinden koin çalabildiği ortaya çıkmış; bu durum büyük tartışma yaratmıştı. ASIC cihazlarını kullanmaya ve geliştirmeye devam eden büyük şirketlerin; gelecekte madencilik yapan ve kendi halinde takılan insanları neredeyse piyasadan silip süpüreceğini ön görmek de hiç de zor değil.