Bir Non-fungible token (NFT) “silinemez” ancak “yakılabilir”. NFT basıldığında veya blockchain’e yüklendiğinde, değişmez olarak kabul edilir; bu, sonsuza kadar blockchain’de var olacağı anlamına gelir. Peki NFT’leri dolaşımdan kaldırmak mümkün mü?
Bir NFT, tüm kullanıcıların sahibini görebileceği eşler arası sistem ile oluşturulmuş bir veri tabanı olan blockchain’de depolanır. Bu özelliği sayesinde adresler üzerinde sahipliğin doğruluğunu sağlar. Blockchain’in mimari yapısı, tüm işlemlerin blockchain’deki tüm kullanıcılar tarafından görülebilmesi ve doğrulanabilmesi için oluşturulmuştur. Bu, insanların blockchain’deki verileri (veya blokları) değiştirmesini imkansız hale getirir.
Blockchain’in doğası gereği bir NFT’yi “silmek” mümkün değildir; ancak bir NFT’yi “yakmak“, kimsenin sahip olmadığı bir adrese göndererek mümkündür. NFT’nin blockchain’de ki varlığı devam edecek olsa da ona erişmenin bir yolu mümkün olmayacak ve bu nedenle “yanmış” veya dolaşımdan kaldırılmış olarak kabul edilecektir
Bir NFT’yi Nasıl Yakarım?
Non-fungible tokenların (NFT), blockchain’de basıldıktan sonra silinmesi mümkün değildir; ancak bir NFT, hiç kimse tarafından ulaşılamayan bir adrese gönderilirse pazar yerinde bulunma yeteneği ortadan kaldırılabilir.
Bir NFT’yi yakmak için kullanıcının yapması gereken tek işlem NFT’sini bir kara delik cüzdan adresine göndermek (örn. 0x000…) olacaktır. NFT, blockchain üzerinde hala var olmaya devam edecek ancak asla erişilemeyecektir.
0x0000000000000000000000000000000000000000, insanların NFT’lerin yanı sıra kripto para birimleri gönderdiği en yaygın kullanılan kara delik adresidir. Bu, bir takım işlem ücretlerine tabi olsa da esasen dijital varlığı “ortadan” kaldıracaktır.
Ortalama bir kullanıcı büyük olasılıkla bu NFT yakma işlemine katılmayı seçmeyecek olsa da büyük kripto tabanlı şirketler bunu yapabilirler. Kripto şirketleri, açık piyasaya sunulan arzı ayarlamanın bir yolu olarak NFT’leri veya kripto para birimlerini yakmayı seçebilir. Arzın, bir NFT “satırına” veya bir kripto para birimine düşürülmesi, artan kıtlık yüzünden talepte bir fiyat artışına neden olacaktır.
Bu sistem özellikle büyük topluluklara sahip kreatörler tarafından uygulanıyor. Örnek olarak, dünyaca ünlü dijital tasarımcı Refik Anadol‘un “Synthetic Dreams” koleksiyonu NFT yakma işlemini yakın zamanda gerçekleştireceklerini duyuran projelerden bir tanesi oldu.
Bu koleksiyondan en az 3 tane NFT sahibi olan hesaplar, bu NFT’leri “yakacak” yani erişimi mümkün olmayan bir adrese blockchain üzerinden transfer edecekler. Karşılığında ise yeni bir hareketli NFT, Metamask hesaplarına “airdrop” olarak gönderilecek.
Anadol’un resmi web sitesi üzerinden yapılan açıklama kendi geliştirdikleri “coin burn” sisteminin detaylarından bahsediyor:
15 saniyelik bir hareketli parça elde etmek için aynı koleksiyondan herhangi bir 3 NFT yakmanız gerekecektir. Daha uzun hareketli parçalar için 3’lü setleri yakabilirsiniz. Örneğin; Koleksiyona ait 3 adet NFT = 15 Saniye hareketli NFT, 6 adet NFT = 30 Saniye, 9 adet NFT = 45 Saniye.