Koç Üniversitesi Girişimcilik Araştırma Merkezi (KWORKS) ve Dijital Pazarlama Okulu iş birliği ile Onur Gözüpek tarafından yürütülen “Bitcoin ve Kripto Paralar” eğitiminin ilki 21 Eylül Perşembe günü Şişli’de gerçekleşti.
Kripto Para Yatırımcısı ve Danışmanı olarak bilinen Onur Gözüpek’in konuşmacı olduğu eğitime katılım yoğun oldu. Onur Gözüpek’in sektör hakkında temel bilgileri açıkladığı etkinlikte katılımcıların da sorularına yer verildi. Türkiye’de kripto para sektörünün durumu ve toplumun Bitcoin hakkındaki bilinci üzerinde durulan konuşmada kripto para sektörüne geniş çerçevede yer verildi.
Her kitleden katılımcının bulunduğu eğitimde bu tür etkinliklerin daha fazla yapılması ve kullanıcıların daha çok bilinçlendirilmesi gerektiği belirtildi. Katılımcıların tüm sorularının yanıtlandığı eğitimde genel olarak borsalar, vergilendirme, Türkiye’nin durumu, güvenlik gibi konular üzerine sorular soruldu.
Etkinlik sırasında katılımcılar tarafından Onur Gözüpek’e sorulan sorular ve yanıtları şu şekilde:
- Madencilere neden güvenmeliyim?
– Anonimler olduklarından dolayı onların hiçbiri sisteme ve sizin o sırada yaptığınız işleme müdahale edemez. İşleminiz o sırada dünyanın neresinde gerçekleşiyor ve kimler tarafından gerçekleşiyor bilinmiyor. Bu bilinmezlik ve dağınıklık aslında sizin güvenceniz.
- Madenciler grup olup sistemi bozabilir mi?
– Bu bir ekosistem. Bu yüzden biri kalkıp “biz gidiyoruz” diyemiyor. Eşler arası senkronizasyon gerçekleşmezse işlemler de gerçekleşmiyor.
- Cüzdanları kim hazırlıyor?
– Bu cüzdanlar açık kaynak kodlu. Yazılımcılar hazırlıyor. Tek önemli nokta veriyi senkronize edebilmesi. 20 farklı Bitcoin cüzdanı var ama hepsi aynı işi yapıyor. Aralarında sadece arayüz farkları var.
- Cüzdanları neye göre seçeceğim?
– Bitcointalk’dan takip edebilirsiniz. Sosyal medyadaki insanlardan takip edebilirsiniz. Bitcoin.org’dan bakabililirsiniz. Uygulamaları tek tek deneyebilirsiniz.
- Yazılımcı cüzdan üretince ne kazanıyor?
– Açık kaynak olduğundan kazanç sağlamıyor. Kendini kanıtlıyor.
- Ben cüzdan indirince bilgisayarım veya telefonum madencilik için mi kullanılmış oluyor?
– Hayır zaten telefonunuz bu iş için kullanılamaz. Normal bilgisayarlar da madencilik için yeterli kapasiteye sahip değil. Ki böyle böyle bir durum zaten söz konusu değil.
- Aldığım cüzdanın sahibi firma batarsa param gider mi?
– Hayır private key’iniz önemli. Eğer key sizdeyse paranıza şifreleme yöntemini destekleyen her cüzdan ile erişebilirsiniz.
- Borsalarda Bitcoin nasıl yükselir ya da düşer?
– Herhangi bir para nasıl etkileniyorsa öyle yükselir ya da düşer. Burada da arz talep vardır.
- Borsalardaki teknik analiz kripto para borsalarında da geçerli mi?
– Hem evet hem hayır. Burada da tabiki bazı benzer şeyler var. Ancak bir eğri yaşandığında balinanın biri parayı bastığı an denge değişir. Ancak BIST’te bu mümkün değildir.
- Türkiye’deki borsalar bu işi nasıl yürütüyor? Yasal bir düzenleme yoksa vergi durumunu nasıl çözüyorlar?
– Türkiye’deki borsalar belli bir sermaye ile açılmış limited şirketler. Sadece yaptıkları işlemden aldıkları işlem ücretinin %18 KDV’sini ödüyorlar. Herhangi bir yasal düzenleme olmadığından onlar da bu açıktan faydalanıyor. Aslında yanlış yaptıkları bir şey yok.
- Borsalar kapanırsa paramıza ne olacak?
– Paranız gitmiş olacak. Firmalar sadece açılışta gösterdikleri sermaye kadarından sorumludur.
- Ben bir ICO çıkartsam. Ve bir şeyler vaat etsem ve insanlardan para toplasam. Sonra ise kaçsam bu mümkün mü?
– Evet mümkün. Sürekli yaşanıyor zaten sektörde. Ponzi dediğimiz içerikler bunlar.
- Peki ICO’lara neye göre güveneceğiz?
– Siz bir ICO’ya yatırım yapmadan önce onun sunduklarına, kendini nasıl tanıttığına, sosyal medya ve bu gibi platformlardaki varlığına bakacaksınız. Ondan sonra eğer size güven veriyorsa yatırım yapacaksınız. Kimi ICO’lar yarım saatte milyon dolarlık yatırımlar alıyor.