Özbekistan Başkanı Shavkat Mirziyoyev, 3 Temmuz 2018 tarihinde, blockchain teknolojisinin kullanımı ile dijital bir ekonomi kurup, sağlıklı bir kripto para piyasası oluşturmak adına önlemleri ve metotları içeren bir hükme imza attı.
Yerel medya kaynaklarına göre, daha sağlıklı bir dijital ekonomi oluşturmak adına şart koşulan maddelerin bir kısmı şöyle:
- Kripto para birimleri ile ilgili madencilik, kripto para çıkarma, ticaret, depolama, dağıtım, yönetim ve danışmanlık alanları dahil gelişim alanlarının benimsenmesi ve kabulü. Belgede buna ek olarak blockchain teknolojisinin ve akıllı kontratların, yatırım ve girişim ile ilgili işlemlerin çeşitlendirilmesi amacıyla kullanılması da gerekli koşulmakta. İlk dijital para arzları da tavsiye edilen başka bir ürün olarak adından söz ettiriyor.
- Blockchain uygulamalarının üretilmesi için geliştiricilerin eğitime alınması.
- Kripto para birimleri ve blockchain piyasasında hizmet veren yabancı kurumlar ile iş birliği oluşturulması. Belgede buna ek olarak yerel kurumların, uluslararası uzmanları ülkeye çekerek yerel firmalar ile ortak projeler oluşturmasını veya bunlara katılmasını sağlama da yer alıyor.
- Etkin ülkelerin en iyi örnekleri göz önüne alınarak blockchain için yasal bir çerçeve oluşturmak.
- Devlet kurumları ve işletmeler arasında yakın bir etkileşim kurarak, Dijital ekonomi bağlamı içerisinde yenilikçi fikirleri ve teknolojileri uygulamak.
Evrakta 2017 yılında kurulan ve nispeten yeni bir oluşum olan Ulusal Proje Yönetim Ajansının (NAPU), dijital ekonomi gelişiminden ve kullanımından sorumlu olacağı yer alıyor. Kurum dağıtık defter teknolojisinin hangi alanlarda kullanılacağına karar verecek ve buna ek olarak yasal bir çerçeve oluşturulması konusunda da göz ardı edilemeyecek bir etkiye sahip olacak.
NAPU ve Bilişim Teknolojileri ve İletişim Geliştirme Bakanlığı ortaklaşa bir şekilde 2018 ve 2020 yılları arasındaki periyotta, bir blockchain programı geliştirip bunu uygulamakla yükümlü olacak. 2021 yılından itibaren program, blockchain etkinliklerinin hükümet kurumlarında kullanılmasına odaklanacak.
Yakın zamanda Malta, piyasaların lehine blockchain ve kripto yasalarını onaylayarak, çoğu kişiyi ve işletmeyi sevindirmişti.
Özbekistan Orta Asya bölgesinde kripto ve blockchain sektörüne ilgi gösteren tek ülke değil. Geçen yıl ülkenin komşusu olan Kazakistan da devlet destekli bir kripto para çıkarabilme olasılığından söz etmişti ancak henüz ek bir açıklama yapılmadı.