Site icon Koin Bülteni

PancakeSwap Nedir, Ne İşe Yarar, Nasıl Kullanılır?

pancakeswap-nedir-nasil-kullanilir-binance

Binance Smart Chain tabanlı PancakeSwap, birkaç ay içerisinde 3 milyar dolarlık bir DEX haline geldi. Düşük işlem ücretleriyle ilgi çeken PancakeSwap (CAKE) nedir, ne işe yarar ve nasıl kullanılır?

Curve Finance, Uniswap, Sushiswap, Balancer gibi birçok merkeziyetsiz borsa (DEX) Ethereum teknolojisini kullanır. Bunlarla aynı kulvarda boy gösteren PancakeSwap ise Ethereum’un rakiplerinden olan Binance Smart Chain ile uyumlu çalışır.

Binance Smart Chain; kullanıcılara “daha düşük ücretlerle, daha hızlı işlem yapmayı” vadeder.

PancakeSwap nedir, ne işe yarar?

Otomatik piyasa yapıcı (AMM) modelini kullanan PancakeSwap; kullanıcılarına en temelinde alım-satım yapma fırsatı tanır. Diğer birçok DEX’te olduğu gibi onu havuza likidite ekleyip pasif kazanç elde etmek için kullanmak mümkündür.

Bu havuzların bir kısmında PancakeSwap’in kendi tokenı CAKE’i, bir kısmında Binance Coin’i ve BUSD’yi görmek mümkündür. CAKE-BNB, BUSD-BNB, USDT-BUSD gibi çeşitli havuzlar, değişen oranlarda kazanç vadeder.

PancakeSwap’te Non-fungible token (NFT) kullanılabilir, düzenlenen piyango çekilişlerine ve İlk Farming Arzlarına (IFO) katılınabilir.

PancakeSwap’e nasıl giriş yapılır?

PancakeSwap, birkaç farklı blockchain cüzdanı ile uyumlu şekilde çalışmaktadır. Borsanın ana sayfasına giriş yaptığınızda, sağ üst köşede “Connect” seçeneğini görüyor olacaksınız. Buraya tıkladığınızda, borsaya hangi cüzdanlar ile giriş yapabileceğiniz gözükecektir.

PancakeSwap’e nasıl para gönderilir?

Bu listede yer alan cüzdanlardan herhangi biri ile PancakeSwap’e giriş yapılabilir. MetaMask kullanan biri, borsada yapacağı işlemleri tarayıcı içerisinden veya MetaMask’in kendi uygulamasından yürütebilir.

MetaMask cüzdanınızı Binance Smart Chain ağına bağlamanız halinde, size BSC ile uyumlu bir adres verilecektir. Bu adres, Binance hesabınızdan BSC uyumlu platformlara para çekmenizi sağlar. Başka bir deyişle, Binance hesabınızdan PancakeSwap’e para göndermek için bu adresi kullanabilirsiniz.

Bu adresin nasıl alınacağını ve MetaMask cüzdanınızı Binance Smart Chain’e nasıl bağlayacağınızı öğrenmek için:

Eğer MetaMask cüzdanınız, Binance Smart Chain ağına bağlı değilse bile PancakeSwap’i kullanabilirsiniz. 9 Mart tarihli güncellemeye göre, BSC ağına bağlanmamış kişiler PancakeSwap’e bağlandıklarında süreci kolaylaştıran, otomatik bir bildirim alacaklar.

Alım-satım işlemi nasıl yapılır?

MetaMask cüzdanınızı bağladıktan sonra; PancakeSwap’e Binance hesabınızdan Binance Coin, CAKE gibi kripto paraları gönderebilirsiniz. Binance Coin göndermek, işlem ücretlerinde kolaylık sağlayacaktır. Bu aşamada, hesabınıza biraz BNB ve biraz CAKE gönderdiğinizi varsayalım.

Sol menüde yer alan “Trade” kısmına göz attığınızda, alım-satım yapmak için gerekli olan sayfaya yönlendirileceksiniz. Burada, Binance hesabınızdan PancakeSwap cüzdanınıza gönderdiğiniz BNB’yi satıp; karşılığında CAKE veya daha farklı bir token alabilirsiniz.

İşlemi PancakeSwap üstünden onaylamanız halinde; MetaMask cüzdanınız da sizden bir onay isteyecektir. İşleminiz, bu onayı aldıktan sonra gerçekleşir. Bu noktadan sonra gelecek süreci ve işlemin detaylarını; Binance Smart Chain işlemlerini takip etmeye yarayan BSCScan üstünden izleyebilirsiniz.

Bir havuza nasıl likidite eklenir?

PancakeSwap kullanıcıları, aynı menüde yer alan “Liquidity” kısmına geçiş yaparak bir havuza likidite aktarabilirler.

Bir havuza likidite sağladığınızda, Liquidity Provider olarak bilinen LP tokenlarını alırsınız. İşleminizin detaylarını bu şekilde takip edebilirsiniz. Diğer kullanıcılar, sizin havuza sağladığınız likidite sayesinde işlem yapabilir ve siz buradan aldığınız LP tokenlarını farming amaçlı kullanabilirsiniz.

Bunun için, cüzdanınıza farming amacıyla açılmış olan sözleşmeye erişim yetkisi vermeniz gerekmektedir. Bunun için “Approve Contract” butonunu seçebilir; gerekli işlemi yaptıktan sonra stake etmek istediğiniz tutarı belirtebilirsiniz.

Syrup Havuzu ve piyango çekilişleri

Farming sonucunda CAKE kazanmaya başlarsınız. Buradan elde ettiğiniz CAKE tokenlar, Syrup Pool’u kullanmak isterseniz işinize yarayacaktır. Menüdeki “Pools” kısmına giriş yaparak; Syrup havuzunda CAKE stake etmeye başlayabilirsiniz. Bunun için de o amaçlı açılmış sözleşmeye yetki vermeniz gerekecektir.

Bakiyenizdeki CAKE tokenı daha farklı bir amaçla, piyango çekilişine katılma amacıyla da kullanabilirsiniz. Bir biletin maliyeti 10 CAKE’tir. Bu işlemi yaptığınızda size 1 ile 14 arasında değişen, rastgele dört sayıdan oluşan bir bilet atanır (örneğin: 14-7-2-6). Eğer biletiniz, çekilişteki sayıların dördüyle de uyuşuyorsa piyangoyu kazanırsınız. Sayılardan iki veya üçünü tutturduysanız da ödül almanız mümkün.

Hızla büyüyen PancakeSwap; kullanıcılarına alım-satım yapma, farming ve staking yapma imkanı tanır. Kullanıcılar bunlara ek olarak kendilerine özel NFT profilleri oluşturabilir. PancakeSwap platformuna ‘kitlenmiş’ varlıkların toplam değeri 3.1 milyar dolardır. Bir adet CAKE token ise 11,42 dolar değerindedir.

Exit mobile version